Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Tarimsal Kuraklikla Alakali Paket Hazirladik'

Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, 2021 yilinda ciddi bir kuraklikla mücadele edildigini belirterek, "Tarimsal kuraklikla alakali paket hazirladik. 2,8 milyar TL’lik destegimizi çiftçimizle bulusturduk" dedi.

Bakan Pakdemirli Açiklamasi 'Tarimsal Kuraklikla Alakali Paket Hazirladik'
Tarim ve Orman Bakani Bekir Pakdemirli, ‘Tarim ve Orman Sektörü Toplantisi’na katilmak ve çesitli ziyaretlerde bulunmak üzere Denizli’ye geldi. Tarim ve orman sektörü temsilcilerinin bir araya geldigi toplantida konusan Bakan Pakdemirli, sektördeki son gelismeler ve merkezi hükümet tarafindan Denizli’ye yapilan yatirimlar hakkinda detayli bilgi verdi. Pandemi ve yanginlarda çiftçileri en iyi sekilde koruduklarini belirten Bakan Pakdemirli, “Petrolünden tutun dogalgazina, gida fiyatlarindan tutun hububatina, bakliyatindan tutun diger tüm ürünlerde ciddi bir artis yasadik. Bu artisla aslinda birçok anlamda özellikle maliyetlerin düsük oldugu zamanda yakalandigi için üreticiye arti yansimakla beraber tüketicide enflasyona sebep verdi. Bundan sonra da bunlarin gelirinin normal olabilecegini düsünmemiz lazim. 2 yilda pandemiyi geride birakirken insallah önümüzdeki günlerde de maskelerden kurtuluruz. Yeni normallerle de hareket edebilecegimizi düsünmemiz lazim. Sadece pandemi ile degil, 2021 yilinda kuraklikla mücadele etmek zorunda kaldik. Ana düsüncemiz çiftçimizi dünyadaki ve Türkiye’deki kuraklik ve de pandemi ekseninden mümkün mertebe en iyi sekilde korumak. Orman yanginlarinda birçok ilimizde kayiplar yasandi. Bunlarin üstesinden gelmeye çalistik. En son birkaç hafta önce 200 milyon daha zarar gören illerimize yardim maksatli para gönderildi” dedi.



“TARSIM’in önemi bir kez daha ön plana çikiyor”

Çiftçilerin kalkinmasi için TARSIM ile birlikte çalismalar yürüterek indirimler gerçeklestirdiklerini ifade eden Bakan Pakdemirli, “Tarimsal kuraklikla alakali paket hazirladik. 2,8 milyar TL’lik destegimizi çiftçimizle bulusturduk. Tabii TARSIM’in önemi bir kez daha ön plana çikiyor. TARSIM, hakikaten tarim sigortalari çiftçimizin gece yatarken kafasini yastiga rahat koyabilecegi bir mekanizma sunuyor. Bunun için bizde TARSIM’le ilgili sikayetleri de göz önüne alarak hem buradaki destek oranlarini yani devlet destegini yüzde 10 arttirdik. Hasar oranlarini da yüzde 70 oraninda hasar ödüyorduk, bunu da yüzde 80 oranina çikardik. Prim fiyatlarinda indirimler yaptik, yani büyükbas, küçükbas hayvan sigorta primlerinde yüzde 16 indirim yaptik. Sürü sigortalarinda yüzde 12 indirim yaptik. Dogru riskli tarife fiyatlarinda yine indirim yaparak, seker pancari, kabak, domates, biber, patlican bunlari da dogru risk altina aldik” diye konustu.



"Firinlara ucuz fiyatli un temini projesi yürüyor"

Vatandaslari ve çiftçiyi magdur etmemek için koruma maksatli çalismalar yaptiklarini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Hububatin ayni zamanda yeni dönemde farkli farkli ürünlerin alicisi ve saticisi olarak iki eksenli bir regülasyon yapiyoruz. Birincisi besicimizi koruma maksatli bir yem regülasyonu yapiyoruz. Digeri de vatandasimizi koruma maksatli, ekmek fiyatlarinin hizli artisini önleme maksatli un fabrikalarina ucuz fiyatli bugday temini ve firinlara ucuz fiyatli un temini projesi yürüyor” dedi.



“Kirsal kalkinma anlaminda da Denizli’de bir ilki gerçeklestirdik”

Kirsal kalkinma alaninda bir ilki gerçeklestirdiklerini ve bin kisiye istihdam saglanacagini belirten Bakan Pakdemirli, “Sözlesmeli üretimin yayginlasmasi için çalisiyoruz. Belli bazi degisikliklere ihtiyacimiz var. Kirsal kalkinma anlaminda da Denizli’de bir ilki gerçeklestirdik. Türkiye’de jeotermal kaynaklar arasindan yüksek teknoloji sera sahasi ilk tarima dayali organize sanayi bölgesini hayata geçiriyoruz. Sarayköy ilçesinde 720 bin metrekare alanda kurulan OSB alt yapim isini 45 milyon maliyetle tamamladik. 12 isletmede toplam 15 bin ton bölü yil domates üretimi ve bin kisiye de istihdam saglanmis olacak” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA