NATO Ukrayna'dan Yardim Talebi Aldigini Duyurdu

Ukrayna krizi devam ederken NATO’dan sürpriz bir bilgi paylasimi yapildi. NATO resmi internet sitesinden yaptigi bir açiklama ile Ukrayna’nin acil durumlara karsi NATO’dan yardim talebinde bulundugu bildirildi.

NATO tarafindan yapilan paylasimda; "Ukrayna, çesitli nitelikteki büyük ölçekli acil durumlar için uluslararasi yardim talep ediyor" basligi ile Ukrayna’nin talep ettigi ihtiyaçlarin listesini yayinladi. Yardim talebine iliskin açiklamanin devaminda: "Ukrayna Devlet Acil Servisi, sivil nüfusunu etkileyebilecek çesitli nitelikteki büyük ölçekli acil durumlara hazirlaniyor. Atifta bulunulan prosedürlere uygun olarak, Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Koordinasyon Merkezi (EADRCC) 15 Subat 2022’de Ukrayna’dan uluslararasi yardim talebi almistir" ifadeleri kullanildi.

Avrupa-Atlantik Afet Müdahale Koordinasyon Merkezi (EADRCC), NATO’nun Avrupa-Atlantik bölgesindeki baslica sivil acil durum müdahale mekanizmasi olarak görev yapiyor. Tüm yil boyunca aktif olan olusum tüm NATO Müttefiklerini ve ortak ülkeleri kapsiyor. Merkez, özellikle dogal ve insan kaynakli afetler durumunda hem yardim taleplerini hem de yardim tekliflerini koordine etmek için bir takas sistemi olarak islev görüyor. Bu kurumun Ukrayna’dan aldigi yardim talebi listesi üzerinden cevap vermesi bekleniyor.

Ukrayna’nin yardim talep listesi is makineleri, arazi tipi araçlar, laboratuvar malzemeleri, motorlu botlar, jeneratörler, kiyafetler, ayakkabilar, radyo ve haberlesme cihazlari yaninda çok sayida ve çesitte ilaçlari içeriyor. Söz konusu duyurunun sonunda ise üye ittifak ülkelerine yardimlara katkida bulunma çagrisi yapildi. Duyuruda; Ukrayna’nin gereksinimlerine esgüdümlü bir yanit saglamak amaciyla, uluslar bu talepleri kismen veya tamamen karsilayabilecek durumda olanlar, Operasyonel Rapora cevap vermeye davet edilir.’’ ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA