Aksaray'da Göçmen Kadinlara KADES Egitimi

Aksaray’da kadina yönelik siddeti önlemek amaciyla ilçe, belde ve köylere giden jandarma ekipleri simdi de göçmen kadinlara KADES egitimi verdi. Kadin astsubaylar göçmen kadinlarin telefonlarina KADES’i indirerek uygulamali olarak egitim verdi.

Aksaray'da Göçmen Kadinlara KADES Egitimi
Kadina ve çocuga yönelik siddetin önlenmesi amaciyla Emniyet Genel Müdürlügü tarafindan hazirlanan “Kadin Acil Destek” KADES Uygulamasi Aksaray’da jandarma ekipleri tarafindan tüm kadinlara anlatilarak telefonlarina uygulama yükleniyor. Ilçe, belde ve köylerdeki kadinlara egitimler veren Aksaray Il Jandarma Komutanligi ekipleri simdi de kentteki Suriye, Afganistan uyruklu kadin göçmenlere ulasarak KADES egitimi veriyor. Köy köy, belde belde gezerek göçmenlere ulasan jandarma ekipleri okul ve dügün salonlari gibi yerlerde kadin göçmenleri toplayarak KADES’i anlatti. Ilk olarak dijital ortamda KADES egitimi veren kadin astsubaylar daha sonra göçmen kadinlarin telefonlarina uygulamayi indirerek acil durumda yapilmasi gerekenleri anlatti.

“Türkiye Cumhuriyeti Devletimize çok tesekkür ederiz”

Aldiklari egitimi anlatan Firuze Kemali (23), “Jandarma geldi, bize kadina siddetin ne oldugunu ögrettiler. Hepimizin telefonuna program yüklediler. Bir sey olursa bunlar hemen bizim yanimizda olacaklar. Biz bu seyi bilmiyorduk. Simdi ögrendik her seyi bundan sonra kendimizi daha güvende hissediyoruz. Türkiyemize devletimize hepsine tesekkür ediyoruz” dedi.

Raziye Özbek (38) ise, “Kadina siddeti ögrendik. Jandarma geldi pesimizden bizi buraya getirdi. Burada kadina siddetin ne oldugunu anlatti. Program yüklediler telefonumuza, bize ögrettiler. Bilmiyordum zaten, bununla birlikte kendimizi güvende hissediyoruz” diye konustu.

Egitimden dolayi tesekkür eden Necibe Sultani (33) de, “Jandarmamiza tesekkür ediyoruz. Kadina siddet için egitim verdiler. Türkiye Cumhuriyeti Devletimize çok tesekkür ederiz. Çok sevindik Allah razi olsun” ifadelerini kullandi.

“Biz kadinlar için çok önemli bir uygulama”

Aksaray Il Göç Idaresi Müdürlügünde görevli göç uzman yardimcisi Cansu Kamiloglu (26) yapilan çalismalar hakkinda bilgiler vererek, “Dezavantajli gruplar olmalari sebebiyle hem göçmen hem kadin olmalari sebebiyle hem Il Jandarma Komutanligimiz hem de Il Göç Idaresi Müdürlügümüzün birlikte uygulamis oldugu çesitli projeler bulunuyor. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de KADES programinin anlatildigi, kadina karsi siddet, aile içi siddet mücadele kapsaminda yürüttügümüz projeler ve faaliyetlerdir. Bu kapsamda ilimizdeki tüm kadinlara hitap etmek maksadiyla KADES uygulamasini tanitmak ve yabancilara elimizden gelen yardimi saglamak amaciyla çesitli bilgilendirme toplantilari yapiyoruz. Kadina karsi siddet ve aile içi siddetin önüne geçmek için bu yaptigimiz programin çok faydali oldugunu düsünüyorum. Sadece göçmenler için degil, biz kadinlar içinde bizim içinde çok önemli bir uygulama oldugunu düsünüyorum. O yüzden hem Türk kadinlarin hem de yabanci kadinlarin sonuna kadar yararlanmasi gerektigini düsünüyorum. Burada amacimiz kadina karsi siddetle mücadele edebilmek. Yani kadina karsi siddet sadece eslerden kaynaklanmiyor. Her türlü siddetten bahsediyoruz. Ekonomik siddet, cinsel siddet, psikolojik siddet, her zaman fiziksel siddet boyutundan bahsetmiyoruz. Bu anlamda tabi ki de kadinlar hayatlarini kaybetmeden, her hangi siddet unsuruyla karsilasmadan kolluk görevlilerimizin hizla müdahale etmelerini saglamak için bu uygulama gelistirildi” seklinde konustu.

Kaynak: İHA