IZTO'da 1 Günde 9 Farkli Ülkeden 10 Temsilci

Izmir’in yurt disindaki bilinirliginin artirilmasi, üyelerin farkli yurt disi pazarlara açilmasi için gerekli girisimlerin yapilmasi konusunda yogun bir çalisma yürüten Izmir Ticaret Odasi (IZTO), bir gün içinde 3 heyetten 9 farkli ülkenin temsilcilerini agirladi.

IZTO'da 1 Günde 9 Farkli Ülkeden 10 Temsilci
Izmir Ticaret Odasinda gerçeklesen ziyaretlere, ABD Ankara Büyükelçiligi Ekonomi Memuru Ariel Sharpe ve Ekonomi Uzmani Pinar Özdemir, Ekvador Ticaret Atesesi Cristobal Alban ile Güneydogu Asya Ülkeleri Birligi (ASEAN) heyetinde yer alan Brunei Ankara Büyükelçisi Shafiee Kassim, Endonezya Ankara Büyükelçisi Lalu Muhamad Iqbal, Filipinler Ankara Büyükelçisi Maria Elena Algabre, Kamboçya Ankara Büyükelçisi Kim Heng Meas, Singapur Ankara Büyükelçisi Jonathan Tow, Thailand Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom ve Vietnam Ankara Büyükelçiligi Bas Katibi Nguyen Quynh katildi.

ASEAN Heyetine T.C. Disisleri Bakanligi Izmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya eslik etti. Üç ayri ziyarette, yabanci ülke temsilcilerine Izmir ekonomisi ve Izmir anlatildi. Türkiye ile aralarindaki ticari, ekonomik, kültürel iliskiler ve isbirligi alanlarinda degerlendirmelerde bulunuldu. Yeni is birlikleri için görüs alisverisi yapildi. Izmir’in yenilenebilir enerji, gida, turizm, tekstil, otomotiv ve öne çiktigi diger sektörlerle ilgili kurulabilecek köprü firsatlarina deginildi.

Kizilgünesler’den ASEAN ülkeleriyle bulusma önerisi

ASEAN ülkeleri heyetine ev sahipligi yapan Izmir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Emre Kizilgünesler, “ASEAN bölgesinde Izmirli is insanlarimizi, yatirimcilarimizi bekleyen büyük firsatlarin oldugunu biliyoruz. Ancak bunu sizlerden dinlemenin saglayacagi etkinin çok daha güçlü olacagi düsüncesi ile Izmir’de ASEAN’in kurulus yildönümü olan 8 Agustos tarihinde bir bulusma organize etmek istiyoruz. Hep birlikte, siz degerli büyükelçilerimizin katilimlariyla odamiz ev sahipliginde ASEAN ülkelerindeki yatirim ve is firsatlarini ele alacagimiz bir forum düzenleyebiliriz. Forum ile es zamanli olarak sizler ile mutabik kalip tespit edecegimiz sektörlere yönelik alim heyeti organizasyonlari gerçeklestirebilir, Izmir’e gelecek ASEAN ülkeleri is insanlari ile üyelerimiz arasinda ikili is görüsmeleri organize edebiliriz” dedi.

Kizilgünesler, bu organizasyon önerisi çerçevesinde ayrica, ASEAN ülkeleri is insanlarinin Izmir’in yatirim imkanlarini, öne çikan ve önemli potansiyel barindiran sektörleri yerinde inceleme firsati bulacaklarini da sözlerine ekledi.

10 ASEAN ülkesinin 10’uyla da kardes oda anlasmasi

Kizilgünesler sözlerini söyle sürdürdü: “Odamizin 2022 aralik ayi itibariyle dünya genelinde 130 oda, kurum ve kurulus ile imzaladigi isbirligi anlasmasi bulunuyor. Ne var ki ASEAN ülkeleri degerlendirildiginde sadece Singapur’da yerlesik Malay Ticaret ve Sanayi Odasi ile kardes oda anlasmamiz var. Biz 10 ASEAN ülkesinin 10’yla da diyalog baslatmak, iliskilerimizi gelistirmek istiyoruz. 8 Agustos tarihine kadar her ASEAN ülkesinden bir kardes odamiz olursa, büyük bulusma günü ayni zamanda ASEAN’daki kardes ticaret odalarimiz ile de bulustugumuz, onlari Izmir’de misafir etme firsati buldugumuz bir gün olur.”

ASEAN-Izmir gençlik bulusmasi

Kizilgünesler hem Türkiye’de hem ASEAN’da gençlerin nüfus dagilimi içinde oldukça önemli bir pay teskil ettigini belirterek “Gençler bizim gelecegimiz, gençler ile bugünden kurulacak bag gelecege atilacak en önemli adim. ASEAN ülkelerindeki genç ögrencilerin ve genç is insanlarinin sehrimizi daha yakindan tanimalarini arzu ediyorum. Çünkü bu gençler kisa süre içerisinde ticari, sosyal hatta siyasi iliskileri yöneten pozisyonlara gelecekler. ASEAN ülkelerinden seçilecek 30 yas alti 30 genç için Izmir’de 10 gün sürecek ülkemiz ve sehrimiz ekonomisi, dis ticarette firsatlar, sanayi bölgeleri, gelisim alanlarini içeren egitim programi düzenleyebiliriz” diye konustu.



Kaya: Iliskiler gelisecek

T.C. Disisleri Bakanligi Izmir Temsilcisi Büyükelçi Naciye Gökçen Kaya, ASEAN ile ülkemizin ticari ve kültürel iliskilerinin kuvvetlenmesinin önemine dikkat çekerek "Kizilgünesler’in belirttigi isbirligi önerilerinin hayata geçirilmesiyle birlikte iliskilerin ilerlemesi yönünde olumlu gelismelerin yasanacaktir. Biz de bu yöndeki çalismalari her zaman destekliyoruz” ifadelerini kullandi. Tayland Ankara Büyükelçisi Apirat Sugondhabhirom da söz alip Sayin Kizilgünesler’in önerilerine ek olarak ASEAN ve ülkemizi daha da yakinlastirmak amaciyla ASEAN ülkeleri ile gerçeklestirilebilecek isbirligi önerilerini gelistirmek için çalisma yapmaktan memnuniyet duyacaklarini söyledi.

Kaynak: İHA