Bahçelievler Belediyesi Sokak Tacizine Karsi Harekete Geçti

Bahçelievler Belediyesi, dünya genelinde kadinlarin ve kiz çocuklarinin karsilastigi en önemli sorunlardan biri olan sokak tacizine karsi harekete geçti. Bogaziçi Üniversitesi Yasamboyu Egitim Merkezi (BÜYEM) isbirligi ile hazirlanan ‘Sokak Tacizine Karsi Dur De’ Stand Up egitimi Dr. Sevgi Kesim Güven tarafindan verildi.

Bahçelievler Belediyesi Sokak Tacizine Karsi Harekete Geçti
Kadinlarin onur, güvenlik ve öz saygi duygularina zarar veren sokak tacizlerine karsi yapilmasi gerekenlerin anlatildigi programin açilisini Bahçelievler Belediye Baskani Dr.Hakan Bahadir yapti. Bahçelievler Kültür Merkezi’nde 170 kisinin katilimiyla gerçeklestirilen egitimde kadinlar, STK temsilcileri, Kent Konseyi Kadin Meclisi Baskani ve gençler yer aldi. Sokak tacizinin kabul edilemez bir davranis oldugunu göstermek ve farkindalik kültürü olusturmak amaciyla yapilan bu çalismada su ana kadar 1 Milyon 201 bin 721 kisi egitimden faydalandi. Belediye Baskani Dr. Hakan Bahadir, “Kadin onur ve sayginligina zarar veren tacize karsi çikmak ve hepimizi etkileyen bu sorunla mücadeleye yardim etmek bizim için çok önemli” dedi.

Programda cinsel, fiziksel, duygusal taciz karsisinda neler yapabilecegi anlatildi. Right To Be ‘5D’ olarak metotlastirilan programda sokak tacizine sahit oldugunuzda tacize güvenli bir sekilde müdahale etmenize yardimci olacak pratik bilgiler uzmanlar tarafindan veriliyor.

Önce dikkat dagit

5D metodu 5 maddeyi içeriyor. Birinci olarak ‘Dikkat Dagitmak’ geliyor.

Arkadasi gibi davranin, saatin kaç oldugunu sorun, dikkatini dagitin. Ikinci baslik ‘Dahil Et’

Yetkili konumda birini (örnegin ögretmen, barmen veya otobüs soförü) bulun ve müdahale etmesini isteyin. Üçüncü olarak ‘Delillendir’ Tacizi izleyin ve taniklik edin, not edin veya filme alin, görüntüleri magdura verin ve asla çevrim içi olarak yayinlamayin veya izinsiz kullanmayin. Dördüncü ‘D’ basligi ‘Dogrudan Müdahale Et Sessiz kalmayin ve tacizciye seslenin, ardindan dikkatinizi tacize ugrayan kisiye verin. Tacizciler cevap verirse, görmezden gelin; olayi büyütmeyin. Siddeti önlemek için yalnizca son çare olarak dogrudan müdahalede bulunun. Sizin ve tacize ugrayan kisinin güvenligi önce gelir.

Son olarak ‘Dayanisma Göster’ Tacize ugrayan kisiyi olaydan sonra rahatlatin ve maruz kaldigi davranisin yanlis oldugunu onaylayin. Arkadas olun. StandUp Sokak Tacizine Karsi Dur programi 1 saatlik canli egitimler ile veriliyor.
Kaynak: İHA