Antalya Büyüme Hizinda Birinci, Kisi Basi Gelirde 16'Inci

Antalya’nin 2021 yilinda pandemi kayiplarini önemli oranda telafi ederek büyüme hizinda birinci, Türkiye GSYH’sina katki oraninda dördüncü olarak büyük bir basari elde ettigini belirten ATSO Baskani Ali Bahar, kisi basi gelirde ise Türkiye ortalamasinin altinda kaldiklarini, sürdürülebilirlik ve kapsayicilik ilkelerine uyarak Antalya’yi kisi basi gelirde de Istanbul, Ankara gibi illere yaklastiracaklarini söyledi.

Antalya Büyüme Hizinda Birinci, Kisi Basi Gelirde 16'Inci
TÜIK Il GSYH tahminlerine göre Antalya’nin 2021 yili GSYH hacmi 208 milyar TL veya 2021 yili kuruyla 23 milyar dolar olarak hesaplandigini hatirlatan ATSO Baskani Ali Bahar, "2020 yilinda pandemi etkisiyle yüzde 24,1 oraninda daralan Antalya ekonomisi, 2021 yilinda Türkiye ekonomisindeki yüzde 11,4 büyüme oranini asarak yüzde 26,5 büyümeyle rekor kirmis ve pandemi kayiplarini önemli oranda telafi etmistir. Antalya büyüme hizinda birinci, Türkiye GSYH’sina katki oraninda dördüncü, il GSYH degerinde altinci sirada yer almistir. 2021 yilinda ilimizde tarim sektörü yüzde 8,5 oraninda daralirken, sanayi sektörü yüzde 19,1, insaat sektörü yüzde 16,3, hizmet sektörü yüzde 55,8 oraninda büyüme kaydetmistir. Tarim sektöründe girdi maliyetlerinde artis ve ihracatta yavaslama daralmaya yol açarken, hizmet sektörü turizmdeki toparlanmaya bagli olarak, sanayi sektörü de yine turizmin ve ihracatin katkisiyla yüksek büyüme elde etmislerdir" dedi.



Bati Akdeniz, Türkiye’nin büyümesine en çok katki veren 4’üncü bölge oldu

Antalya’nin öncülügünde Bati Akdeniz Bölgesi’nde de ekonomik büyüme hizinin 2021 yilinda yüzde 22 oraniyla en yüksek düzeye çiktigini kaydeden Bahar, bölgenin GSYH hacminde ve Türkiye ekonomisi büyümesine katkida altinci bölge oldugunun altini çizdi. Bahar söyle devam etti:

"Antalya ekonomisindeki büyüme ivmesini 2022 yilinda korumus, bu yili da Türkiye ortalamasinin üzerinde bir performansla tamamlayacaktir. Buna ragmen Antalya’da 2021 yili kisi basi gelirinin 8 bin 983 dolar düzeyinde olmasi ve Antalya’nin kisi basi gelirde 9 bin 592 dolar olan Türkiye ortalamasinin altinda kalarak 16’nci sirada yer almasina, bu durumun orta gelir tuzaginda kalmak anlamina geldigine dikkat çekmek istiyorum. Turizmi, tarimi, sanayisi, her seyden önce essiz cografyasi, dogal ve tarihi zenginligiyle Antalya gibi bir ilin orta gelir çikmazinda zaman kaybetmesi kabul edilemez."

"Potansiyel kisi basi gelire de yansimali"

Antalya’nin sürdürülebilirlik ve kapsayicilik ilkelerine uymak kosuluyla katma degerli üretime yönelerek kisi basi gelirde hizla Istanbul, Ankara gibi illerin düzeyine yaklasmasi gerektigine isaret eden Bahar, Antalya’nin potansiyelinin kisi basina gelire de yansimasi gerektigini, dolayisiyla 2021 yilinin büyüme rekorunu yüksek ama kaliteli büyüme stratejisiyle Antalya’yi üst gelir düzeyine çikarma hedefinde güç veren bir gelisme olarak kaydettiklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA