Peru Devlet Baskani Castillo Meclisi Feshetti, OHAL Ilan Edildi

Peru Devlet Baskani Pedro Castillo’nun Cumhuriyet Meclisi’ni feshetmesinin ardindan ülkede olaganüstü hal ilan edilerek sokaga çikma yasagi getirildi.

Peru Devlet Baskani Castillo Meclisi Feshetti, OHAL Ilan Edildi


Peru Devlet Baskani Pedro Castillo, devlet televizyonundan yaptigi ulusa seslenis konusmasinda Peru Cumhuriyet Meclisi’ni feshederek olaganüstü hal ilan ettigini açikladi.

Ülkede yerel saatle 22.00’den itibaren sokaga çikma yasagi getirildigini duyuran Baskan Castillo durumu “Hukukun üstünlügünü tesis etmeyi amaçlayan bir olaganüstü hal hükümeti kurma karari aldik” sözleriyle ifade etti.

Castillo’nun bu açiklamasinin ardindan Peru muhalefeti bunun açikça bir darbe oldugunu belirterek, karara karsi çikarken ülkedeki bazi devlet yetkilileri ve uzmanlar da muhalefete destek verdi.

Hükümette 11 bakan istifa etti

Castillo’nun meclisi feshetmesinin ardindan hükümetten de art arda istifa haberleri gelmeye basladi.

Çalisma Bakani Alejandro Salas, Ekonomi ve Maliye Bakani Kurt Burneo, Adalet ve Insan Haklari Bakani Felix Chero, Disisleri Bakani Cesar Landa, Kadin ve Savunmasiz Nüfus Bakani Heidi Juarez, Çevre Bakani Wilbert Rozas, Kültür Bakani Silvana Robles, Ulastirma ve Haberlesme Bakani Richard Tineo, Dis Ticaret ve Turizm Bakani Roberto Sanchez Palomino, Konut, Insaat ve Temizlik Bakani Cesar Paniagua, Egitim Bakani Rosendo Serna istifa eden bakanlar arasinda bulunuyor.

Halk sokaklara döküldü

Ülkede yüzlerce kisi, meclisin feshedilmesinin ardindan ellerinde bayraklarla ve dövizlerle sokaga çikti. Protesto düzenleyenler arasinda, Castillo’nun destekçileri ve karara karsi çikanlar bulunuyor. Öte yandan Cumhuriyet Meclisi’nde milletvekilleri bugün üçüncü kez Baskan Castillo’nun görevden alinmasi konusunu görüsmeyi planliyordu. Castillo’nun açiklamasi mecliste kendisini görevden almak üzere yapilacak oylamadan birkaç saat önce gerçeklesti.
Kaynak: İHA