(Özel) Dedektif Ese Kötü Haber

Bosanmak üzere oldugu esine ait telefonun HTS kayitlarini ele geçiren kocaya Yargitay’dan kötü haber geldi. Yüksek Mahkeme, ese ait GSM hattinin son 6 aylik arama bilgilerini içeren kisisel veri çerçevesindeki HTS kayitlarini kendi telefonuna yönlendirerek almanin ’verileri hukuka aykiri ele geçirme’ suçunu olusturduguna dikkat çekti.

Siddetli geçimsizlik yasayan çift bosanmak için Aile Mahkemesi’ne basvurdu. Davaci koca, bosanmak üzere oldugu esinin telefonuna ait HTS (Historical Traffic Search) kayitlarini kendi telefonuna yönlendirdi. Durumun ortaya çikmasiyla hayatinin sokunu yasayan magdur kadin, asliye Ceza Mahkemesi’ne müracaat ederek kocasindan sikayetçi oldu. Dedektif koca hakkinda, ’Verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme’ suçundan dava açildi. Mahkeme, sanigi 2 yil hapis cezasina çarptirdi. Sanik koca, karari temyiz edince devreye Yargitay 12. Ceza Dairesi girdi.

Emsal nitelikteki kararda su ifadelere yer verildi:

"Dosyaya göre; sanigin, adina kayitli cep telefonu numarasi üzerinden bosanma asamasinda oldugu ve ayri yasadigi magdur esi adina kayitli cep telefonu numarasinin son alti aylik arama bilgilerini içeren kisisel veri çerçevesinde olan HTS kayitlarinin gönderimini saglamasi ortadadir. Eyleminin TCK’nin 136/1. madde ve fikrasinda düzenlenen verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme suçunu olusturduguna iliskin yerel mahkemenin kabulünde bir isabetsizlik görülmemistir. Mahkemenin kovusturma sonuçlarina uygun olarak olusan kanaat ve takdirine, incelenen dosya içerigine göre, sanik müdafinin sanik hakkinda beraat karari verilmesi gerektigine iliskin sair temyiz itirazlarinin reddine hükmedilmistir. Suç tarihinde yürürlükte bulunan TCK’nin 136. maddesinde düzenlenen verileri hukuka aykiri olarak verme veya ele geçirme suçunun temel cezasinin 1 yildan 4 yila kadar hapis cezasini gerektirdigi ve sanik hakkinda alt sinirdan temel cezanin belirlendiginin belirtilmesine ragmen sanik hakkindaki temel cezanin 2 yil hapis cezasi olarak belirlenmesi yasaya aykiridir. Mahkeme hükmünün bozulmasina oy birligi ile karar verilmistir."

HTS Kayitlari nedir?

Historical Traffic Search (HTS) kayitlari, kisinin telefonundaki konusmalar, mesajlasmalar gibi verilerin bütünüdür. HTS kayitlari, anlasilabilir dille kisinin telekomünikasyon yolu ile yaptigi haberlesmenin arama-aranma, mesajlasma kayitlari, arama ve aranmalar yapildigi esnadaki telefonun bulundugu BAZ sinyal bilgileri, aramayi yapan tarafin karsi BAZ bilgilerinin toplu biçimde bir arada bulundugu kisaca iletisim kayitlaridir.
Kaynak: İHA