Yeteneklerini Standartlarin Disina Çikaran Gençler Hayran Birakti

Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarim Bölümü ögrencisi gençler, standartlarin disina çikarak tasarladiklari eserlerini “Dönüsüm/Reconversion sergisinde sanatseverlerle bulusturdu. Marketlerde kolaylikla bulunan ürünlerin ambalajlarini duygu durumlarina göre üç boyutlu hale getiren gençler ayni zamanda yaptiklari film, poster ve afis tasarimlariyla ziyaretçilerden tam not aldi.

Yeteneklerini Standartlarin Disina Çikaran Gençler Hayran Birakti
Dünya üzerinde belli formülleri olusturulmaya çalisilan tasarimda, standartlarin disina çikan genç tasarimcilar üç aylik bir çalisma sonucunda hazirladiklari çalismalarini “Dönüsüm/Reconversion” sergisinde sergiledi. Istanbul Aydin Üniversitesi, Galeri Aydin’da düzenlen sergide Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarim Bölümü 3. ve 4 . sinif ögrencileri fikirlerini; mutluluk, kizginlik, öfke, nezaket, gibi kavramlarla üç boyutlu nesnelere dönüstürdü. Bununla birlikte kendileri yazip, yönettikleri ve oynadiklari bir de film çekti. Afislerin ve üç boyutlu posterlerin de yer aldigi sergide Norveçli Blues Jazz sanatçisi Rebekka Bakken’in konserine giden ögrenciler, bir gün içinde konserin posterini hazirlayip, sanatçiya sundu. Ünlü sanatçinin hayran kaldigi poster sergide en yogun ilgili gören eserler arasinda yer aldi.

“Iyi fikir ve iyi konsept”

Ögrencilerin tasarimda standartlarin disina çikarak çalismalarini yürüttüklerini kaydeden Istanbul Aydin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ögr. Görevlisi Vahit Demircan, “Tasarimin dünya genelinde belli formülleri olusmaya basladi.

Ögrencilerimizle mümkün oldugunca standartlarin disina çikarak, daha önceden denenmemis noktalari kesfetmek ve yeni vizyonlar katabilmek amaciyla bir çalisma projesi olusturduk. Bu noktada da ürettigimiz ve yapacagimiz her çalismanin ilk önce felsefesini ve duygusunu dogru tanimlamak ve konseptini olusturmak amaçli çalistik. Tasarimda fikir bulmak çok önemli. Bu bakimdan odak noktamiz iyi fikirlere yönelmek, iyi konseptler olusturmak” dedi.

Duygular objelere dönüstü

Tasarimlarda felsefi boyuta agirlik verdiklerini belirten Ögr. Görevlisi Vahit Demircan, “Tasarimin felsefesini olusturmak için kavramsal bazi notalardan yola çiktik. Hepimizin güncel hayatinda yasadigi mutluluk, kizginlik, öfke, nezaket, gibi kavramlari üç boyutlu objelere dönüstürmeye çalistik. Marketlerden kolaylikla ulasabilecegimiz ürünleri aldik ve ‘onlari biz yapsak nasil yapardik?’ diye farkli bir tasarim vizyonuna tasimaya çalistik” diye konustu.

Gençler yeteneklerini animasyon filmle sergiledi

Serginin disinda oyun odasi, film çalismasi gibi faaliyetlerde de bulunduklarini söyleyen Demircan, yapiklari diger çalismalari da su ifadelerle anlatti:

“Sergimizde renkli bir oyuncak odamiz var. Orada renkli oyuncaklarimizla farkli renkte isiklarla oyunlar mevcut. Bunun haricinde yapmis oldugumuz çalismalarda üç boyutlu nesneleri farkli bakis açilariyla yorumladik. 16 ekibimizle birlikte animasyon ve entelektüel film çalismalari yaptik. Ögrencilerimiz bu filmleri kendileri yazdi, yönetti ve oynadilar. Müziklerini ve dublajlarini yaptilar. Bir de bilinen markalarin ambalajlarini aldik yeni bastan yorumladik. Arkeoloji müzesindeki ise yeni bastan üç boyutlu posterlere ve normal posterlere dönüstürdük. Norveçli Blues Jazz sarkicisi Rebekka Bakken konserine gittik ve konserin posterlerin yaptik.”

Sergide ürünlerini sergileyen Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Tasarim Bölümü ögrencisi Burak Yurdabak, “Sergide iki parça ürünüm var. Biri duygu ambalajlari digeri de dönüsüm. Yani ambalajlari yeniden tasarladik. Eserimde kizginlik duygusunu boga figürüyle anlatmak istedim. Insanlarin gün içeresinde ne kadar sinirlendigine dikkat çektim. Tamamen geometrik ve sivri hatlardan olusan bir çalisma” dedi.

“Hayal gücünü gerçege dönüstürüyoruz”

Tasarimci olmak istemesinin nedenini de anlatan Burak Yurdabak, “Tasarimci olmamizdaki neden insanlarin kafasindaki düsünceleri, fikirleri bir bakima ekrana yansitmak ya da bir objeye çevirmek. Aslinda bizim en büyük özelligimiz bu. Hayal gücünü gerçege yani herkesin görüp duyacagi bir forma dönüstürüyoruz. Tasarimda özgün iseler yapmak ufkumuz genisletiyor. Bu meslegi tercih edeceklere de meslekte ilerlemeleri için özgün olmalarini tavsiye ederim” diye konustu.

Kaynak: İHA