Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener'den Yeni Yil Uyarisi

Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener, yeni yila kapali ve kalabalik alanlarda girecek olan vatandaslarin solunum yolu enfeksiyonlari açisindan enfekte ve hastanelik olma risklerinin yüksek olabilecegini belirterek, “Yeni yila çekirdek ailesiyle evinde girenler, solunum yolu enfeksiyonlarina bulas anlaminda daha az risk içeriyor. Yeni yila enfekte, solunum yolu enfeksiyonuyla girmemek, yeni yilin ilk günlerinde hastanelik olmamak, ciddi solunum yolu sikintisi çekerek enfekte olmamak için, mutlaka çekirdek ailenize evinizde bu kutlamalari yapmanizda fayda var” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Sener'den Yeni Yil Uyarisi
Saglik Bakanligi Bilim Kurulu Üyesi, Izmir Katip Çelebi Üniversitesi Tip Fakültesi’nden Prof. Dr. Alper Sener, yeni yili kutlayacak vatandaslarin solunum yolu enfeksiyonlarina yakalanmamasi için aileleriyle evlerinde zaman geçirmeleri gerektigine dikkat çekti. Prof. Dr. Alper Sener, yeni yilda vatandaslari kalabalik ve kapali alanlardan uzak durmalari konusunda da uyardi.

Yeni yilin son günlerinde olduklarini belirten Prof. Dr. Alper Sener, “Yeni yilin son günlerindeyiz. Her ne kadar baskin enfeksiyon Covid-19 olmasa dahi solunum yoluyla bulasan enfeksiyonlari yaygin görüyoruz. Bunun bir kismi grip, bir kismi nezle, bir kismi da çocuklarda alt solunum yollarina RSV seklinde görülmeye devam ediyor. Yeni yilin son günlerinde özelikle yilbasi gecesi kapali kalabalik alanlarin riskli oldugunun altini bir kere daha çizmek lazim. Yeni yila çekirdek ailesiyle evinde girenler, solunum yolu enfeksiyonlarina bulas anlaminda daha az risk içeriyor. Yeni yila enfekte, solunum yolu enfeksiyonuyla girmemek, yeni yilin ilk günlerinde hastanelik olmamak, ciddi solunum yolu sikintisi çekerek enfekte olmamak için, mutlaka çekirdek ailenize evinizde bu kutlamalari yapmanizda fayda var. Çünkü solunum yolu enfeksiyon riski halihazirda yüksek. Çünkü acil servislere basvuranlarda Covid-19 enfeksiyon orani çok çok düsük oranda olmasina ragmen diger solunum yolu enfeksiyonlari riski fazla. Kapali, kalabalik alanlarda oldugunuz zaman bu riski üstleniyorsunuz. Yeni yilda enfekte ve hastanelik olma riskiniz yüksek olabilir. Çünkü bunlarin tamami da asi ile korunabilir enfeksiyonlar degil. Sadece grip ve Covid-19 açisindan bir asi ile korunabilme söz konusu. Diger solunum yolu enfeksiyonlari açisindan bir asi yok. Dolayisiyla bundan asi ile korunabilme imkaniniz olmadigina göre yeni yila çekirdek ailenizle evde, olabildigince küçük popülasyonda girdiginiz zaman yeni yila enfekte, enfeksiyonla karsilamayacaksiniz diyebiliriz. En önemli önerimiz bu” dedi.

Yeni yilda kapali alanlarda gida tüketimi, toplu üretilen ürünlerin tüketimi konusunda da uyarilarda bulunan Prof. Dr. Alper Sener, sözlerini söyle sürdürdü:

“Her ne kadar gida hijyeni açisindan Türkiye güvenli ülkeler arasinda olsa dahi özellikle kapali, kalabalik alanlarda, toplu üretimlerde, tüketilen besin maddelerinde kontaminasyon riski fazla olabiliyor. Solunum yolu enfeksiyonlari yaninda yeni yilda çok fazla ishal ve bulanti tablosuyla karsi karsiya kalabiliyoruz. Bu açidan da dikkat etmek lazim. En güvenlisi kapali alandan uzak durup, evde çekirdek ailenizle girmek, evde yapilmis olan yiyecek, içecekleri tüketmek ve dolayisiyla bu açidan da kendimizi ishal, bulanti, kusmayla seyreden enfeksiyonlar açisindan korumaliyiz.”
Kaynak: İHA