Karadeniz Gazi'nda Simdiden 2023 Müjdeleri Bekleniyor
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Çaycuma-1 kuyusunda açikladigi 58 milyar metreküplük dogalgaz kesfinin ardindan 2023’te de yeni müjdelerin olabilecegini açiklayan ZBEÜ Ögretim Üyesi Dr. Ishak Turan, "2020’de, 2021’de de kesifler olmustu. 2022’yi de bos geçmemis olduk. Bu da bize gösteriyor ki 2023’te bu çalismalar devam ettigi müddetçe yeni kesifler gelecek. 1 trilyon metreküpe çok rahat ulasacagiz" ifadelerine yer verdi.

Türkiye’nin 50 yil boyunca konutlarda tüketecegi dogalgazin Filyos’taki dogalgaz isleme tesislerinden halka ulasacagini anlatan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ögretim Üyesi Dr. Ishak Turan, açiklanan son müjdeyi degerlendirdi. Üç boyutlu modelleme ile 540 milyar metreküp olarak açiklanan rezervin 652 milyar metreküp olarak güncellendigini hatirlatan Turan söyle dedi:
"Uzun zamandan beri bekledigimiz müjde nihayet dün açiklandi. Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan Çaycuma-1 kuyusunda 58 milyar metreküplük yeni bir kesiften bahsetti. Ayrica daha önce Tuna-1 ve Amasra-1 kuyularinda 540 milyar metreküplük bir rezerve de ulasilmisti. Orada da 3 boyutlu yeni modellemeler yapilarak aslinda 112 milyar metreküplük bir dogalgazin daha mevcut oldugu söylendi. Böylece 710 milyar metreküplük bir kesfe ulasildigini rahatlikla söyleyebiliriz. Türkiye bir yilda yaklasik 60 milyar metreküp dogalgaz tüketmektedir. Burada 710 milyar metreküplük bir dogalgaz kesfine ulasilmistir. Faz-1’de ilk etapta 10 milyon metreküp günde Faz-2’de de toplamda 40 milyon metreküplük yani yaklasik yilda 15 milyar metreküplük bir dogalgaz üretilecek. Bu ne anlama geliyor konutlarda ortalama 15 milyar metreküplük bir dogalgaz tüketimi var. Türkiye’nin yaklasik 50 yil boyunca konutlarda tüketecegi dogalgaz Filyos’taki dogalgaz isleme tesislerinden halkimiza ulasacak."
"Türkiye enerjide disa bagimli bir ülke"
710 milyar metreküplük rezervin 1 trilyon dolarlik bir degeri oldugunu hatirlatan Turan, Türkiye’nin enerjide disa bagimli bir ülke olduguna vurgu yaparak söyle dedi:
"Su an 710 milyar metreküplük rezervin 1 trilyon dolarlik bir degeri oldugu Cumhurbaskanimiz tarafindan belirtildi. Türkiye enerjide disa bagimli bir ülke. Enerjide disa bagimliysaniz ekonomik olarak da bagimsizliktan biraz söz etmeniz zor oluyor. Hem ekonomik olarak hem de enerji açisindan bagimsizligini ilan etmek istiyorsaniz buradaki yatirimlarin artirilarak devam etmesi gerekiyor. Özellikle burada Avrupa’da yasanan enerji krizini biliyoruz. Oradaki üretim esnasinda yasanan sikintilar ortada. Burada enerjideki üretim yukariya dogru artarsa özellikle ekonomik olarak yeni üretim sahalarinin da artacagini söyleyebilirim. Buradaki üretim dört asamadan olusmakta. Deniz altinda bir tesis kuruluyor. Yaklasik 12 kilometre uzunlugunda. Buradan birbirine paralel bir boru hattiyla dogalgaz isleme tesisine geliyor. Islenen ve temizlenen dogalgaz Botas’a gönderiliyor. Buradan da ulusal sebekeye aktarilacak. Boru hatlari yüzde 100 tamamlandi. Botas da hazir. Gazin sisteme aktarilmasini bekliyor. Mart ayinda burada mesalenin yakilmasi ve gerekli testler yapildiktan sonra 2023’ün ortalarinda yada sonbaharda artik Türkiye kendi dogalgazini kullanacak diyebilirim."
"Çalismalar devam ettigi müddetçe yeni kesifler gelecek"
710 milyar metreküplük dogalgaz rezervinin 1 trilyon metreküpe rahatlikla ulasabilecegini belirten Dr. Ishak Turan sözlerini söyle tamamladi:
"Sadece dünkü kesif konut bazinda düsünürsek Türkiye’nin dört yillik tüketimine denk gelmektedir. Yine ciddi bir rakam oldugunu söyleyebiliriz. 2020’de, 2021’de de kesifler olmustu. 2022’yi de bos geçmemis olduk. Bu da bize gösteriyor ki 2023’te bu çalismalar devam ettigi müddetçe yeni kesifler gelecek. 1 trilyon metreküpe çok rahat ulasacagiz. Planlamada ilk etapta faz-1 çalismasi burada ilk etapta 10 kuyu açilacak. Günlük 10 milyon metreküp dogalgaz gaz isleme tesisine gelecek. Buradan üretimi saglanacak. Faz-2’de de 30 ilave kuyu açilacak oradan da 30 milyon metreküp gelecek. Böylece ilk etapta toplamda 40 milyon metreküp planlanan bir proje. Bu da yaklasik yilda 15 milyar metreküp dogalgaz demektir."
