Kanada'da Plastik Kullanimina Kisitlama Açiklamasi Üretim Ve Ithalat Yasaklandi

Kanada’da bugünden itibaren 2030 yilina kadar sifir plastik atik elde etmek amaciyla tek kullanimlik plastiklerin üretimini ve ithalatini yasakladi. Plastik ürünlerin satisi ise Aralik 2023’ten itibaren yasaklanacak.

Kanada, 2030 yilina kadar sifir plastik atik elde etmek amaciyla plastik kullanimina kisitlama getirdi. Kanada Çevre ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan yapilan açiklamada, bugünden itibaren tek kullanimlik plastiklerin üretimi ve satisi için ithalati yasaklandigi duyuruldu.

Karara göre, sirketler artik plastik poset, çatal, biçak, karistirma çubugu, pipet ve paket servis kaplari üretemeyecek veya satis için Kanada’ya ithal edemeyecekler. Kanada’da 20 Haziran’da 2022’de duyurulan yasak resmen yürürlüge girmis oldu.

Kanada’daki isletmelerin geçis süreci ve mevcut stoklarini tüketmeleri için yeterli zaman saglamak amaciyla söz konusu plastik ürünlerin satisi ise Aralik 2023’ten itibaren yasaklanacak.

Genellikle içecekler için kullanilan bazi diger tek kullanimlik plastikler için üretim ve ithalat yasagi ise Haziran 2023’te yürürlüge girecek, ancak yeni yasaga göre organik atik, çöp ve geri dönüstürülmüs maddeleri tutmak için kullanilan plastik çöp posetleri yasaklanmayacak.

Kanada’da davranissal sürdürülebilirlik alaninda arastirma yapan Jiaying Zhao, "Eger isletmeler tek kullanimlik plastik saglamiyorsa, o zaman insanlarin bardak, pipet, market poseti gibi plastikleri kullanmayacagini düsünüyorum" dedi.

Kanadalilar her yil en az 3 milyon ton plastik atigi çöpe atiyor ve söz konusu atiklarin sadece yüzde 9’u geri dönüstürülüyor. Kanada hükümeti, tek kullanimlik plastiklerden kurtulmanin 1,3 milyon ton geri dönüsümü zor olan plastik atigi ortadan kaldiracagini tahmin ediyor.
Kaynak: İHA