Arnavutluk, Bayraktar TB2 SIHA Alim Anlasmasini Imzaladi

Arnavutluk hükümeti ile Baykar Teknoloji arasinda Bayraktar TB2 SIHA alimi için anlasma imzalandi.

Arnavutluk, Bayraktar TB2 SIHA Alim Anlasmasini Imzaladi


Baykar Teknoloji tarafindan üretilen Bayraktar TB2 SIHA bir ülkeye daha ihraç edilecek. Arnavutluk hükümeti ile Baykar Teknoloji arasinda Bayraktar TB2 SIHA alimi için anlasma imzalandi. Basbakanlikta düzenlenen imza törenine Arnavutluk Basbakani Edi Rama, Arnavutluk Savunma Bakani Niko Peleshi, Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Tayyar Kaan Atay, Baykar Teknoloji CEO’su Haluk Bayraktar ve Arnavutluk Savunma Bakanligi yetkilileri katildi.

Törende konusma yapan Basbakan Rama, “Baslamam gereken yerden baslayacagim” ifadelerini kullanarak, SIHA’larin alim sürecinde kilit rol oynayan Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a tesekkürlerini sundu.

“Türkiye ile ayni tarafta olmaktan gurur duyuyoruz”

“Bayraktar IHA’lar söz konusu olunca hepimiz biliyoruz ki sadece paran olmasi yetmiyor. Alim sirasinda yükselmek için yetenekli olmak ve en önemlisi dogru tarafta olmak gerekiyor” ifadelerini kullanan Basbakan Rama, “Biz Türkiye Cumhuriyeti ve Recep Tayyip Erdogan ile ayni tarafta ve stratejik ortak olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.

Iki ülke, iki bakanlik ve iki ülkenin silahli kuvvetleri için çok güzel bir gün olduguna deginen Basbakan Rama, Türkiye-Arnavutluk iliskilerinin gün geçtikçe daha iyiye gittigini ve bugün de en güzel noktada olduguna vurgu yapti. Arnavutluk’a Baykar Teknoloji gibi sadece en iyi teknolojiyi getirmediklerini ayni zamanda yeni bir bilgi sahasi getirdiklerini söyleyen Rama, bu anlasmanin sadece IHA alimi ile sinirli olmadigini ayni zamanda seçilecek 30 kisinin egitimini de kapsadigini dile getirdi.

Basbakan Rama, “Egitilecek 30 kisi NATO’ya dahil olan Kuçova Hava Üssü’nde yerlestirilecek kontrol noktasinda görev alacaklar. Ilk aliminda gelecek olan parti 3 SIHA’dan olusacak ve her türlü göreve hazir olacaklar. Umuyoruz ki hiç yasanmaz, ancak güvenli olmayan bir zamanda yasiyoruz ve ulusal tehditlere karsi her zamanda kullanilabilecekler” dedi.

Söz konusu IHA’larin sivil amaçli da kullanilabilecegini söyleyen Rama, “Trafigi izleyecegiz. Aranan kisileri izleyecegiz. Uyusturucu ekimine karsi mücadelede ve orman yanginlarin kontrolünde kullanacagiz” dedi.



“Ülkemizin degerli dostu Türkiye Cumhurbaskani Erdogan’a ne kadar tesekkür etsek az kalir”

Basbakan Rama, “Kadim dostum, ülkemizin ve toplumumuzun degerli dostu Türkiye Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’a ne kadar tesekkür etsek az kalir. Ayni zamanda Türkiye Savunma Bakani’na da tesekkür ediyoruz. Çünkü bu anlasmanin kanuni ve ödeme kismi için gerekli kanallari hazirlamak onsuz çok zor olurdu” dedi.



“Aramizda 100 yil önce imzalanan ebedi dostluk anlasmamiz var”

Baykar Teknoloji CEO’su Bayraktar ise yaptigi konusmada, iki ülke arasindaki uzun ve dostane iliskilerine deginerek, “Aramizda 100 yil önce imzalanan ebedi dostluk anlasmamiz var ve halen stratejik ortaklik anlasmamiz da mevcut” dedi.

Bayraktar, “Bu teknoloji kendini göstermis bir teknoloji ve envanterlerde olmasi gereken çok önemli bir unsur. Bu teknoloji sadece savasta degil barista da kullanilmasi gereken bir teknoloji. Bu teknoloji iki ülke arasindaki iliskilerde yeni bir çag açmasini ve Arnavutluk bagimsizligini ile toplumunu korumasini umuyorum” diye konustu.



Arnavutluk Savunma Bakani Peleshi ise, Türkiye’nin son yillarda Arnavutluk ordusuna vermis oldugu destekten dolayi tesekkür ederek, anlasma ile Arnavutluk Silahli Kuvvetlerinin kabiliyetlerinin artacagina inandigini ifade etti.

Kaynak: İHA