Elbistan'da Köpekbaliginin Atasi Sayilan 20 Milyon Yillik Megalodon Disi Bulundu

Kahramanmaras’in Elbistan ilçesinde, köpekbaliginin atasi olarak bilinen ve yaklasik 20 milyon yillik oldugu degerlendirilen megalodon disi bulundu.

Elbistan'da Köpekbaliginin Atasi Sayilan 20 Milyon Yillik Megalodon Disi Bulundu
Elbistan’da bulunan linyit sahasindaki leonardit madeninden organik gübre üretimi yapan Yavuz Yurtsever adli isletmeci, tesisindeki eleme çalismasi sirasinda dise benzeyen bir nesne oldugunu fark etti. Buldugu ilginç objeyi inceleyen Yurtsever, bir fosil mi yoksa leonardit madeni içerisinde baskalasim geçirmis tas mi oldugunu arastirmaya basladi.

Tanidiklari vasitasiyla da bu alandaki uzmanlarla iletisim kuran Yurtsever, bir yandan da sosyal medya üzerinden paylasim yaparak buldugu objeyle ilgili kafasinda olusan soru isaretlerini ortadan kaldirmak istedi.

Kisa süreli çalismanin ardindan Yurtsever’in tahminlerini dogrulayan sonuçlar ortaya çikmaya basladi.

Yurtsever’in, yerin metrelerce altindaki maden tabakasindan çikardigi objenin, okyanusta yasayan ve soylari tükenen megalodona ait dis olabilecegi görüsü agirlik kazandi. Arastirmasi süren Yurtsever’e, Fransa’nin Bordeaux kentindeki bir akademisyen ulasti. Fransiz bilim adami da fosilin, köpekbaliginin atasi olan megalodon disi oldugu görüsünü belirtti.

Yurtsever, bu ilginç kesfiyle ilgili olarak, “Bu fosil, Afsin-Elbistan Linyitleri sahasindaki leonarditin hammadde ayristirma ayristirmasi esnasinda ortaya çikti. Köpekbaliginin atasi olan 20 milyon yil önce soyu tükenen megalodon disi. O dönemde Elbistan’da okyanusun çekilmesiyle ortaya çikan devasa bir canlinin disi. Bazi üniversitelerde ilgili profesörlere incelettik dis oldugu ve megalodona ait oldugu kesinlesti. Sadece temizleme islemi yapilacak ve ondan sonra da müzeye teslim edecegiz” dedi.

Elbistan ve çevresindeki okyanusun çekilmesinin Nuh Tufani ile ayni dönemde gerçeklestigi yönünde tahminler bulundugunu anlatan Yurtsever, “Suan 1 kilo 612 kilogram agirligi var. Bu kesif, Elbistan’in okyanus olusumunu tamamladigini gösteriyor. Bilim adamlarinin tahminlerine Nuh Tufanina denk gelen bir zaman, 20 milyon yil önce nesli tükenen bir hayvana ait dis. Elbistan’in da daha önceden okyanus oldugunu ispatlayan çesitli fosiller daglarda bulundu zaten” seklinde konustu.

Fransa’dan gelen uzmanin disi almak istedigini vurgulayan Yurtsever, “Fransa’nin Bordeaux kentinden gelen uzman, böyle bir disin standartlarin çok üstünde, simdiye kadar bulunan megalodon dislerinin daha üst seviyesinde oldugunu söyledi.

Ilgilerini çekti istediler ama ben vermedim” ifadelerini kullandi.

Disin temizliginin de uzman ekiplerce yapilacagina deginen Yavuz Yurtsever, “Bu dis, arkeologlarca temizlenecek. Tahmini olarak 0,25 santimlik bir tabaka var. Disindaki kayaç yapisi ve katilasmis kisim ayrildiktan sonra orijinal dis ortaya çikacak. Orijinal disi de müzeye teslim edecegiz” dedi.

Kaynak: İHA