Amasya'nin 'Ayva Gallesi' Cografi Isaretle Tescillendi

Sehzadeler sehri Amasya’nin saray mutfagi lezzeti ‘ayva gallesi’ Amasya Valiligi’nin girisimiyle cografi isaretle tescillendi. Yapilisinda ayvalarin yani sira kuzu eti, nohut ve seker de kullanilan ayva gallesi Amasya’nin 15. tescilli markasi oldu.

Amasya'nin 'Ayva Gallesi' Cografi Isaretle Tescillendi


Vali Masatli: “Ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemegi”

7’si Osmanli tahtina padisah olarak çikmis 12 sehzadenin Amasya’da valilik yaptigini hatirlatan Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Sehzadelerin oldugu bir yerde de saray mutfagi yöresel ürünlerin de kullanilmasiyla daha da zenginlesmis ve ayva gallesi gibi et ile meyveyi bulusturan sahane lezzetler ortaya çikmistir. Yani ayva gallesi bizim öz kültürümüzde yer alan bir saray yemegidir” dedi.

25 tane daha cografi isaret çalismalarinin bulunduguna deginen Mustafa Masatli, “Basarili olacagimizi düsündügümüz bu sürecin nihayete ermesiyle birlikte diger 25 adet cografi isaretimizi de tescil ettirerek cografi isaret sayimizi 40’a çikaracagiz” diye konustu.



Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde geçiyor

Vali Masatli’nin elinden tescil belgesini alan Yesilirmak Havzasi Kalkinma Birligi (YHKB) Müdürü Mustafa Örgüt, Evliya Çelebi’nin ‘Seyahatnamesi’nde bahsi geçip saray mutfaginda kullanildigi aktarilan meyve çesitleri arasinda Amasya’nin misket elmasi ve ayvasinin da yer aldigina degindi.

“Yenildiginde lezzetini göreceksiniz”

Amasya Valiligi’nin Sosyal Gelismeyi Destekleme Programi (SOGEP) çerçevesinde açtigi kursa katilan kursiyerlerle birlikte lezzetli yemegi hazirlayan sef Murat Devek ise, “Ayva gallesi Osmanli saray mutfagina ait özel bir yemektir. Kuzu etinin, nohut, ayva ve seker ile bulusmasi çok enteresandir. Insanlara garip gelebilir. Ama yenildiginde lezzetini göreceksiniz” seklinde konustu.

Kursiyerlerden Canan Kartalli da tarifini ögrendikleri bu yemegin tadini çok begendigini söyledi.

Büyük Amasya Otelindeki tanitim programina Amasya Belediye Baskan Vekili Ahmet Çoban, AK Parti Il Baskani Ekrem Toto ile Amasya Esnaf Odalari Birligi Baskani Isa Köse de katildi.



Ayva gallesinin yapilisi:

Nohutlar ve koyun eti yikanarak düdüklü tencerede 4 su bardagi su ile haslanarak pisirilir. Soguyunca koyun eti lifleri istikametin de kemik ve yag kisimlarindan ayrilarak kusbasi dogranip et suyu ve nohutlar ile birlikte üzerine ilave edilir seker katilarak 1 tasim kaynatilir. Soguyunca ilik olarak servis yapilir.
Kaynak: İHA