Zamansiz Uyku Hali Is Ve Trafik Kazalarina Sebep Olabilir

Gündüz asiri uyku ve yari uyku hali egiliminde olmanin halk arasinda siklikla görülen bir hastalik oldugunu belirten uzmanlar, günlük yasami kimi zaman olumsuz etkiledigini kimi zaman da is ve trafik kazalarina yol açtiginin altini çizdi.

Zamansiz Uyku Hali Is Ve Trafik Kazalarina Sebep Olabilir
Toplum içerisinde bilindigi gibi uyuyakalmak, uyuklamak veya çok uyumak kadar basit olmayan narkolepsi hastaligi, günlük etkilesimi olumsuz etkiliyor. Diyarbakir Memorial Hastanesinde Nöroloji Uzmani Dr. Sefer Varol, narkolepsi hastaliginda taninin önemli olduguna vurgu yapti.

Hastalarin uykusuzluk problemini göz ardi ettigini söyleyen Varol, “Uyku bozuklugu çok sik görülen bir rahatsizlik grubudur. Yapilan çalismalara baktigimiz zaman toplumun yaklasik yüzde 10’unda uyku bozukluklari karsimiza çikiyor. Hastalar uykusuzluk sikayetini bize iyice anlatmadigi için biraz göz ardi ediliyor. Uykusuzlugun alt gruplarindan biri de narkolepsi bir gruptur. Narkolepsi, hastanin uyku ve uyaniklik döngüsünün bozulmasi demektir. Burada hastaligin özellikle gündüzleri olan ve hastanin bir türlü engelleyemedigi uyku hali oluyor. Hasta o yüzden de gündüzleri aniden uykuya dalabiliyor. Bu uyku hali bazen uzun, bazen de kisa olabiliyor” dedi.

Narkolepsinin tip 1, tip 2 gibi 2’ye ayrildigini belirten Varol, “Narkolepsi hastasi uyku aninda özellikle araba kullanirken kaza yapabilir. Hem kendisine hem de baskasina zarar verebilir. Bunun yaninda baktigimiz zaman Uluslararasi Uyku Dernegi’nin bir takim siniflandirmasi var. Bu siniflandirmada narkolepsi tip 1, tip 2 diye 2’ye ayrilir. Tip 1’de daha çok katapleksi dedigimiz hastada suur kaybi olmadan, aniden kaslarda paralizi meydana geliyor. Hasta eger o anda ayaktaysa yere yikilir. Tip 2’de de daha çok bu katapleksi olmadan olan tipidir” ifadelerinde bulundu.

“Ani olusan kol ve bacak felci varsa tanimiz netlesmis oluyor”

Hastada uykusuzlukla birlikte aniden gelisen kol ve bacak felciyle taninin netlestigini açiklayan Varol, “Bu hastalikta tani çok önemlidir. Daha sonra da hastaya bir gece polisomnografi dedigimiz tetkik yapiliyor. Orada da gögüs hastaliklari uzmanlari tarafindan bu islem yapiliyor. Polisomnografi bölümünde bazi kriterlere bakilarak Eeg ve Mg bulgulari dedigimiz hastanin davranislari bulunmakta. Bu bulgulara göre hastaya tani koyuluyor. Bu hastaligin en önemli belirtisi gündüz hastanin engel olamadigi uyku halidir. Hasta bu durumda bir türlü uyanik kalamiyor, sürekli uykuya daliyor. Bunun yaninda hastada ani gelisen kol bacak felci varsa zaten tanimiz netlesmis oluyor” diye konustu.

“Bu hastaligin tedavisinde daha çok medikal tedavi öneriyoruz. Genelde bunlarda kronik hastaliklar, uzun süreli ilaç tedavisi istiyor” diye konusmasina devam eden Varol, “En sik olarak da özellikle kirmizi reçete grubunda kullandigimiz uyarici olarak geçen, sinir stimülasyonu dedigimiz ilaçlar kullaniliyor. Bunun yaninda modiodal dedigimiz Modafinil etken maddesi içeren ilaçlar bulunmakta” ifadelerine yer verdi.

Son olarak ailelere uyarilarda bulunan Varol, “Bu konuda ailelere de dikkatli olmalarini söylemek istiyorum. Genelde bu hastalar ihmal ediliyor. Örnegin hasta ögrenciyse durumu simarikliga baglanabiliyor. Ya da anksiyete bozuklugu olarak tanimlanabilir. Ama bu hastalarda gerçekten narkolepsi oldugu zaman da bu durum özellikle ögrencinin basarisini etkiliyor. Bu konuda aileler olarak dikkatli olursak, biz hekimler de bu konuda biraz uyanik olmamiz lazim” seklinde konustu.

Kaynak: İHA