Amerika'da Alamadigi Hizmeti Bursa'da Gördü

Son bir sene içinde sikintilari artan Amerikali Wendy Mitchell, yillardir sikâyetçi oldugu diz agrilarindan kinematik yöntem ile gerçeklestirilen robotik diz protezi ameliyati ile kurtuldu. Esiyle çiktigi Avrupa seyahatine kisa bir ara veren Wendy, hizmet için Türkiye’ye tesekkür etti. 66 yasindaki Wendy omurga ameliyati için de Amerika’yi degil, Türkiye’yi seçecegini söyledi.

Amerika'da Alamadigi Hizmeti Bursa'da Gördü
Amerika’dan Avrupa’ya tatil için çikan Wendy Mitchell, 6 aylik tatili sirasinda sevdigi aktivitelerden diz agrilari sebebiyle mahrum kalinca, esiyle birlikte tedavi için arastirmaya basladi.

Daha önce Amerika’da diz protezi ameliyatindan fazla memnun kalmadigi için çekinceler yasayan Wendy, Türkiye’nin bu konuda önemli basarilara imza attigini ögrendi. Yaptigi arastirmalarin neticesinde Bursa’ya gelen çift, geçirdigi basarili operasyonla sagligina kavustu. Türk doktorlarina tesekkür eden Wendy, yasadigi süreci ise söyle anlatti;

“Diz problemlerim yüzünden yapmak istedigim birçok seyi yapamiyordum. Yürümekte bile zorlaniyordum ki, bisiklet binmeyi çok severim. Tedavi olmaya karar verdigimde sadece Avrupa’daki en iyi cerrahlar diye aradim. Internet beni Türkiye’ye yönlendirdi. Daha detayli aramalarimin sonucunda Dr. Kayhan Turan’in ismi karsima çikti. Onun hakkinda bulabildigim degerlendirmelerin hepsini okudum. Oradan, birkaç gün içinde randevu ayarladik ve sonrasinda esimle birlikte geldik. Kinematik (kisisellestirilmis) robotik diz ameliyatimi oldum. Bes yil öncede Amerika’da normal bir diz protezi yaptirmistim. Ancak önceki ameliyatimda ve sonralarinda çok fazla aci çekmistim. Türkiye’de aldigim bakimin kalitesinin çok çok daha iyi olmasi beni memnun etti. Daha önce robotik tarzda ameliyat olan kimseyi bilmiyorum. Su an çok iyiyim. Kisa sürede normal hayatima dönebildim. Esimle birlikte Avrupa seyahatimize devam edecegiz. Ameliyat süresinin ve ameliyattan sonraki sürecinin kisa olmasi yurt disindan gelenler için çok önemli. Çünkü çogu turist buraya gelip aylarca kalamaz” dedi.

“Diz protezi ameliyati Avrupa seyahatini engellemedi”

Avrupa seyahatine kaldiklari yerden devam edeceklerini belirten Wendy, “Türkiye’ye veya Avrupa’ya özellikle ameliyat için seyahat etmedik. Haziran’da Amerika’dan ayrildigimizda, sadece seyahat etmeyi planliyorduk. Ama diz agrilarim zamanla kötülesti. Belki de diz protezi ameliyatina ihtiyacim var diye düsündüm. O zaman arastirmalarima basladim. Amerika’dan ayrildigimizda Türkiye’ye gelecegimizi hiç düsünmemistik. Ama aramalarim Türkiye’yi gösterince, bu beni Türkiye’deki en iyi doktorlari bulmak ve Türkiye’nin neden ameliyatlariyla bu kadar ünlü oldugu konusunda baska bir arastirmaya götürdü. Doktorlar, ‘Tamam, artik hastanede kalmaya ihtiyaciniz yok’ dediginde bu sorumun cevabini da yasayarak almis oldum. Türkiye’den ayrilmayi ve Avrupa’yi dolasmaya devam etmeyi düsünüyoruz” diye konustu.

“Omurga ameliyati için de Amerika degil, Türkiye’yi tercih edecegim”

Bir baska saglik sorunu içinde yine Türkiye’ye gelecegini belirten Wendy, “Hazir oldugumda omurga ameliyati içinde Türkiye’ye gelecegim. Doktorlar uygun bir aday oldugumu onayladi. Seyahatimizi tamamladiktan sonra geri dönecegiz. Amerika’da; Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Röntgen (X- ray) ve diger tetkiklerin hepsi için ayri ayri randevu almaniz gerekir ve tüm sonuçlarin çikmasi haftalar hatta aylar alir. Ama burada her sey ayni gün içinde halledildi. Tüm süreç sadece üç buçuk saat sürmesine çok sasirdim. Bu yüzden Amerika’ya geri dönüp aylarca beklemektense, yine tedavi olmak için Türkiye’ye gelecegim” seklinde Türk doktorlarindan aldigi hizmetin memnuniyetini dile getirdi.

Esi ise ameliyat ve ameliyat sonrasi egzersizlerde Wendy’i bir an bile yalniz birakmadi. Bazi anlarda ise, Wendy esi ile birlikte uzmanlarin gösterdigi egzersizleri yaparak keyifli dakikalara imza atti.

2016 yilindan bugüne kadar 2000’den fazla basarili robotik cerrahi ameliyatina imza atan Robotik Ortopedi Cerrahi Dernegi (ROCD) Baskani Op. Dr. Kayhan Turan, “2016 yilinda Türkiye’de ilk kez Bursa’da robotik tam diz protez ameliyatini, 2018 yilinda ise robotik tam kalça protez ameliyatini uyguladik. Hem robotik cerrahi hem de kinematik yöntemle gerçeklestirilen diz protezi ameliyatlarini, ortopedi alanindaki güncel tedavi yöntemlerini Türkiye’de ilk defa bizler Bursa’da gerçeklestirdik. Türkiye’de kinematik yöntem ile gerçeklestirdigi basarili Robotik diz protezi ameliyatlari ile Amerika’da Journal of Robotic Surgery dergisinde yayinlanan makalede Türk hekimlerinin basarisini gözler önüne serdik. Yapmis oldugumuz çalismalarla dünyaya öncülük ediyoruz” dedi.

Total diz protezi ameliyati ve kinetik yöntem hakkinda bilgi veren Op. Dr. Kayhan Turan, “Geleneksel yöntem ile yapilan diz protezi ameliyatlarinda, her hastanin kendine özgü bir diz yapisi oldugu göz ardi edilerek her hastaya ayni diz protezi yapilmaktaydi ve herkese tek tip bacak dizilimi olusturulmaktaydi. Fakat zamanla; bacak ve diz arasindaki dogal uyumun bozulmasi, hastanin agrilarinin tamamen geçmemesi, diz hareketlerinde katilik ve yapay bir his meydana gelmesi gibi sorunlar ortaya çikinca, kisisellestirilmis tedavi yöntemleri arayislarina baslandi. Kinematik yöntem her diz için özellestirilmis bir protez yerlestirme teknigi anlamina gelir. Her hastanin ameliyat öncesi ve ameliyat sirasinda dizinin kinematik özelliklerinin tespitini ve buna göre hesaplanan açi, kalinlik ve yönlerde kemik kesilerinin yapilip, protezin yerlestirilmesini gerektirir. Hastaya özgü modelleme ile implantin nasil konumlandirilacagi belirlenir. Kinematik yöntem ile hastaya çok daha uygun, orijinal eklem çizgisi olusturulur. Robotik cerrahi ile gerçeklestirilen kinematik diz protezi ameliyatlarinda cerrah, diz protezini yerlestirirken ayni zamanda eklemin es zamanli hareketini de görüntüleyebilir ve herhangi bir sorunda müdahale edebilir. Bu sayede diz protezi ameliyatlarindan basarili sonuçlar elde edilir. En önemlisi ise kinematik yöntemle gerçeklestirilen robotik diz protezi ameliyatlarinin hastaya, dogal eklem hareketleri ile agrisiz ve rahat bir hayat sunar” diye konustu.

Wendy Mitchell’in yapmis olduklari arastirmalar sonucu Avrupa seyahatini yarida keserek ameliyat için Bursa’ya geldigini belirten Kayhan Turan, “Daha önce diger dizi, Amerika’daki bir cerrah tarafindan yapilmis. Bu dizi ile daha önceki yapilan dizi arasindaki farki kendisine sordugumuzda daha az agri ve hizli iyilesme oldugunu dile getirdi. Oradaki hastane hizmetlerinden daha iyi hizmet aldigini belirtti” seklinde konustu.

Kaynak: İHA