AHBIB Baskani Memis Açiklamasi 'Türk Bulgurunu Tüm Dünyaya Tanitacagiz'

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yagli Tohumlar ve Mamulleri Ihracatçilari Birligi (AHBIB) Yönetim Kurulu Baskani Veysel Memis, Türk mutfaginda ayri bir yeri olan bulgurun dünyanin dört bir yaninda tüketimini yayginlastirmak ve ihracatini artirmak amaciyla tanitim hamlesi baslattiklarini açikladi. Bulgur ihracatina getirilen kota uygulamasinin kaldirilmasina yönelik çabalarinin geçen eylül ayinda sonuç verdigini kaydeden AHBIB Baskani Veysel Memis, “Dünyada bilinirligi az olan Anadolu’nun mirasi bulgur ürünümüzü tanitmak, 6 kitada tüketimini artirmak istiyoruz” dedi.

AHBIB Baskani Memis Açiklamasi 'Türk Bulgurunu Tüm Dünyaya Tanitacagiz'


“Kisitli degil, sinirsiz ihracat için çalisiyoruz”

Türk hububat, bakliyat, yagli tohumlar ve mamulleri sektörünün sorunlarina ortak akilla çözüm üretmek amaciyla istisare toplantilarina büyük önem veren AHBIB Baskani Veysel Memis, İçel’de faaliyet gösteren üye ihracatçilarla bir araya geldi. İçel Divan Otel’deki bulusmada AHBIB’in yürüttügü hizmetler ve faaliyetlere iliskin bilgiler veren Baskan Veysel Memis, seffaf, ulasilabilir ve iletisim içinde tüm paydaslarla birlikte hareket etme prensibi dogrultusunda düzenledikleri istisare toplantilarinin bölge ihracatçilarinin motivasyonuna önemli katkilar sagladigini vurguladi.

Sektörün öncelikli sorunlari arasinda öne çikan ihracat kisitlamalarinin çözümü için seferber olduklarini belirten Baskan Veysel Memis, “Kisitli degil, sinirsiz ihracat için çalisiyoruz. Zeytinyagi, organik bakliyat ve bazi bitkisel yaglarin ihracatina yönelik kisitlamalarin kaldirilmasi, bulgurdaki kotanin sona ermesi, nohut ihracatinin kotali da olsa önünün açilmasi, kirmizi mercimek ve bezelyede döviz kullanim oranlarinin güncellenmesi konularinda istedigimiz sonuçlari elde ettik” diye konustu.



“Birligimizi ve sektörümüzü tanitiyoruz ürün özelinde tanitimlara basliyoruz”

AHBIB’in kurumsal kimligini güçlendirmek adina hizmet ve faaliyetlere iliskin tanitim filmi hazirlattiklarini ve katildiklari yurt disi fuarlarda bu videoyu sunduklarini aktaran Baskan Veysel Memis, önümüzdeki süreçte ürün bazli tanitim filmlerine agirlik vereceklerini açikladi.

Baskan Veysel Memis, “Birligimizin isleyisini, bünyemizdeki sektörleri ve ürünleri gözler önüne seren tanitim filmini yurt içi ve yurt disi fuarlarda izletiyoruz. Simdi de dünyada bilinirligi az olan Anadolu’nun mirasi bulgur ürünümüzü 6 kitada tanitmak ve tüketimini artirmak istiyoruz. Bu amaçla bulgur özelinde bir tanitim filmi hazirlatacagiz. Bugdayin bulgur haline getirilmesinin öyküsü ve bulgurdan yapilan tüm yemekleri anlatacagiz. Tanitim filmimizi, hedef pazar olarak belirleyecegimiz ülkelerde yayinlatacagiz” dedi.



Yeni yilda hedef pazarlar Ingiltere ve Suudi Arabistan

AHBIB’i ülke genelinde karar verici ve inisiyatif alabilen Birlik haline getirmeye yönelik çok yönlü çalismalara devam ettiklerini belirten Baskan Veysel Memis, sunlari söyledi:

“Geçen eylül ayinda dünyanin en büyük gida ve içecek inovasyon fuarlarindan SIAL Paris’te Anadolu’nun lezzetlerini uluslararasi vitrine tasidik. 119 ülkeden profesyonelleri bulusturan SIAL Paris Fuari’nda açtigimiz AHBIB info standinda 5 gün boyunca tanitim filmimiz gösterimde kalirken, üyelerimizin tanitim ve iletisim bilgilerinin yer aldigi ürün gruplarina göre hazirlanan brosürlerimiz ziyaretçilere dagitildi. Bakliyatin ana vatani olan Anadolu’nun lezzetiyle ünlü çesitleri, iki gün devam eden tadim etkinliginde fuar ziyaretçilerinden büyük ilgi gördü. Simdi de nitelikli bir yurt disi fuara milli katilim organizasyonu gerçeklestirmek için girisim baslattik. Ayrica gelecek nisan veya mayis ayinda Ingiltere’ye ticaret heyeti düzenlemeyi planliyoruz. Önümüzdeki aylarda Suudi Arabistan’dan da bir alim heyetini İçel’e getirmeye yönelik çalisma yürütüyoruz.”

“Kasim ayinda yüzde 35 artisla 214,6 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdik”

Öte yandan AHBIB’in kasim ayi ihracat performansini da degerlendiren Baskan Veysel Memis, söz konusu ayda geçen yilin ayni dönemine göre yüzde 35 artisla 214,6 milyon dolarlik ihracat gerçeklestirdiklerini açikladi.

AHBIB olarak kasim ayinda 227 bin 81 ton ürüne uluslararasi pazarlarda deger kazandirdiklarini belirten Baskan Memis, “En çok ihraç ettigimiz ürün gruplarinda yüzde 82 artis ve 67 milyon dolar deger ile bakliyat birinciligi elde etti. Bakliyati, yüzde 78 artis ve 51,3 milyon dolar deger ile pastacilik ürünleri, 27,5 milyon dolar deger ile yagli tohumlar ve meyveler takip etti. Kasim ayinda en yüksek ihracat degerlerine ulastigimiz ülkelere baktigimizda, yüzde 117 artis ve 46,6 milyon dolar deger ile Irak birinci, yüzde 9 artis ve 16,7 milyon dolar deger ile Suriye ikinci, yüzde 64 artis ve 11,2 milyon dolar deger ile Italya üçüncü sirada yer aldi” diye konustu.

Kaynak: İHA