Yenisehir'de Restore Edilen Tarihi Ev Müze Olacak

Bursa’nin Yenisehir ilçesinde belediye tarafindan restore edilen tarihi evlerin müze olmasi planlaniyor.

Yenisehir'de Restore Edilen Tarihi Ev Müze Olacak
Yenisehir’de yapilan restorasyon çalismalari hiz kesmeden devam ediyor. Saat kulesi ile baslayan çalismalar çerçevesinde, 3 tarihi evin restore edilmesinin ardindan, dördüncü tarihi evin restorasyonu basladi.

Yenisehir Belediye Baskani Davut Aydin, tarihi evi müze yapacaklarini açikladi.

Ilçenin simgesi haline gelen saat kulesi, belediyenin yenileme çalismalari neticesinde restore edilmisti. Ardindan restore edilen 3 tarihi ev, kent sakinleri tarafindan büyük begeni topladi. Yenisehir Belediye Baskani Davut Aydin, restorasyon çalismalarinin bittigi tarihi evin müze olmasi için çalistiklarini söyledi.



Tarihi ev müze olacak

Yapilan restorasyon çalismalarinin ardindan, eserleri korumanin önemini vurgulayan Baskan Aydin, “Onarmak önemli. Bu eserlere sahip çikmak lazim. Bu evlerin restorasyonlari bitince ilçemize bir müze kazandirmak istiyoruz. Tarimla, geçmiste kullanilan esyalarin sergilenecegi bir kent müzesi yapmayi düsünüyoruz. Vatandaslarimizla yaptigimiz görüsmelerde, kendilerinde bazi tarihi esyalar oldugunu, bir müze oldugu zaman buraya verebileceklerini belirttiler. Bunlari degerlendirecegiz. Ilçemize gelen insanlar geçmiste kullanilan esyalari görme sansini da elde edecekler. Bu düsünceyle çalismalarimizi sürdürüyoruz. Restorasyonunu yaptigimiz eve halk arasinda boyasindan dolayi ‘Mor ev’ deniliyor. Bu evleri kamulastirdik. Tapulari artik belediyeye ait. Bu evleri artik sosyal etkinlik alani olarak da kullanabiliriz” ifadelerini kullandi.

En büyük destek valilikten

Yenisehir Belediye Baskani Davut Aydin, “Ismi Yenisehir ama Osmanli’nin ilk yerlesim yerlerinden biri oldugu için tarihe önem veriyoruz. Göreve geldigimiz günden itibaren ilçemizde su anda 4. evimizi restore ediyoruz. 3 tanesi bitti. Çesitli yerlerden destek aliyoruz ama restorasyon noktasinda en büyük destek Valiligimizden geliyor. Valimiz Yakup Canbolat’a desteklerinden dolayi tesekkür ediyorum. Daha önce de valilikten aldigimiz bütçeyle, ilçemizin sembolü haline gelen saat kulesinin restorasyonunu yapmistik. Sosyal medyada paylasildi, ulusal medyaya yansidi. Bir leylek yuvasindan dolayi ihalenin 3 ay ertelenmesini sagladik” seklinde konustu.

Sinanpasa Külliyesi, vatandasin hizmetinde

Sinanpasa Külliyesini vatandasin hizmetine açtiklarini belirten Aydin, “Bu mekanin vermis oldugu duygusal bir güzellik var. Sinanpasa Külliyesi, hem medresesi hem camisiyle birlikte temizleyip vatandasin hizmetine sunduk. Su anda buradaki Halk Egitim Merkezi, Yenisehir Belediyesi’nin kadin girisimcilere, ögrencilere yönelik kurslari devam ediyor. Bizim "el emegi göz nuru" dedigimiz kadinlarin yapmis oldugu hediyelik esyalar burada satiliyor. Belediye olarak biz herhangi bir gelir elde etmiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA