'Rusya, Tahil Ve Enerji Krizini Farkli Bir Stratejiyle Tekrar Tetikleyecek'

Rusya ve Ukrayna savasi sonrasi ortaya çikan tahil ve enerji krizinin Rusya tarafindan yeniden farkli bir strateji dogrultusunda ortaya çikabileceginin uyarisinda bulunan Uluslararasi iliskiler Uzmani Dr. Kemal Olçar, “Önümüzdeki günlerde gida sorunu yasayabiliriz” dedi.

'Rusya, Tahil Ve Enerji Krizini Farkli Bir Stratejiyle Tekrar Tetikleyecek'
Beykent ve Dogus Üniversitesi isbirliginde düzenlenen “Uluslararasi Terörizm ve Güvenlik Konferansi” adiyla bir araya gelen alaninda uzman akademisyenler son zamanlarin tüm dünyayi etkileyen Rusya-Ukrayna savasini detaylari ile ele aldi. Nükleer enerjiden, gida krizine ve diger ülkelere etkisinin konusuldugu konferansta Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Dr. Ögr. Üyesi Kemal Olçar, Rusya’nin tahil krizini tekrardan farkli bir strateji dogrultusunda tetikleyebilecegi konusunda uyarida bulundu. Kemal Olçar, tahil krizi dolayisiyla etkilenecek olan üçüncü dünya ülkelerinin Rusya karsiti güçlere ve ülkelere tepki gösterecegini, savas konusunda da Rusya’ya destek konumuna geçebileceginin altini çizdi. Olçar ayrica “Türkiye’nin Suriye’ye kara harekâtini gündeme getirmesiyle Rusya’ya olan tarafsizlik ve denge politikasi batiya dogru kayabilir” dedi.



“Önümüzdeki günlerde maalesef gida sorunu yasanacakmis gibi gözüküyor”

Putin’in geri adim atmayacagini düsündügünü söyleyen ve krizlerin devam edecegini aktaran Beykent Üniversitesi’nden Dr. Ögr. Üyesi Kemal Olçar, “Rusya, özellikle Putin diyelim, birtakim kararlar aliyor ve saldirilarina devam ettigini göstererek geri adim atmayacagina dair bir takim ifadelerde bulunuyor. Hatta bugünlerde nükleer tehdidi tekrar masaya yatirmaya basladi.

Bu su demektir, eger Avrupa Birligi yaptirimlar konusunda Rusya Federasyonu üzerindeki etkileri sürdürürse ki dokuzuncu paket yeni açiklandi, diger taraftan Türkiye’nin kara harekâti yapacagi konusundaki israri ve yine Amerika Birlesik Devletleri Ukrayna’yi desteklemesi devam ederse tekrar önümüzdeki günlerde enerji ve tahil krizi kozu gündeme gelecektir. Ki bu tahil miktari henüz daha dünya piyasalarina aktarilmadi. Son ortaya çikan problem Türkiye Cumhuriyeti’nin arabuluculugu ile çözüldü fakat bunun istikrarli ve sürdürebilir olmasi için bir sekilde AB’nin ve ABD’nin tahil krizi ile ilgili konuya, BM dahil, destek vermesi gerekiyor. Aksi halde bu kis döneminde özellikle fakir ve yoksul ülkelere bunun aktarilmasi konusundan sorunlar yasayacagiz. Ayrica Rusya’nin tahilinin ve gübresinin aktarilmasi konusunda eger yaptirimlar kalkmazsa önümüzdeki günlerde maalesef gida sorunu yasanacakmis gibi geliyor” dedi.



“Tahil ve enerji krizini üçüncü dünya ülkelerini etkilemek için ortaya çikaracaktir”

Kemal Olçar, Rusya’nin da tahil krizinden ekonomik olarak etkilenecegini fakat bu krizleri ortaya çikarmasinin altinda yatan baska bir strateji oldugunu söyledigi açiklamasinda söyle konustu:

Rusya kendisinin bile ekonomik anlamda etkilenecek oldugu tahil krizinde basta Ukrayna olmak üzere cezalandirmak istedigi baska bir grup daha var bunlar da maalesef buna ihtiyaç duyan özellikle Afrika ve bazi Asya ülkeleri. Neden bunu yapar? Bir sekilde Rus gazinin ve petrolünün özellikle Avrupa pazarina saglikli ve sihhatli aktarimi için bunu koz olarak kullanabilir. Dolayisiyla bu akisi keser ve üçüncü dünya ülkelerinden gelecek olan tepkiyi sadece Rusya gögüslemez, Avrupa da, Amerika da sorumlu olur. Uluslararasi kamuoyu da bu sayede belki de taraf bile degistirecek. Hatta BM’ye üye olan bazi devletler bu yüzden Rusya’nin yaninda yer alabilecek. Yani ikiye bölünme, kutuplasma, çok basit gibi gözüküyor ama tahil krizinden mürekkep hale gelebilir. Enerji ve tahil krizi es deger krizlerdir. Her ikisini de çözmezseniz Rusya, Ukrayna topraklarinda en kazançli çikan devlet olacaktir.”

“Yaptirimlar halka inmemeli”

Sorunlarin tetiklenmemesi adina yaptirimlarin kurum ve devletten ziyade Rusya halkina inmemesi ve Türkiye’nin terminal ülke kozunu devreye sokmasi gerektigini hatirlatan Olçar, “En azindan enerji krizi belli bir oranda çözülürse AB ülkeleri bir miktar rahatlayacaktir. Çünkü enerji krizi çözüldükten sonra tahilla ilgili problemler arkasindan çözülecektir. Yaptirimlar konusu Rusya halkina zarar vermemesi gerekiyor. Rusya hükümetine, kurumlarina zarar verebilirsiniz ama halka zarar vermemesi en dogru karar olacaktir. Bunlari bir paket gibi düsündügümüzde, Suriye özelinde terör ile ilgili konularda mutlaka çözüm üretmek zorundayiz. Bunu Rusya, Iran, ABD ve Fransa da biliyor. Suriye’deki çözüm olmaz ise bir sekilde Türkiye’nin Rusya’ya olan tarafsizlik ve denge politikasi batiya dogru kayabilir. Rusya’nin buna çok önem verdigini de biliyoruz. Hepsi bir bütün, tahil, enerji ve terör. Bu üçlü kriz bölgenin krizi. Ve çözümü için mutlaka Türkiye tüm taraflarla esit mesafede ve dengeli bir politika yürütmeye devam etmeli” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA