Adana'da Sinir Güvenligi Çalistayi

Adana Valisi Dr. Süleyman Elbay, Türkiye’de en sikintili konulardan bir tanesinin sinir yönetimi oldugunu belirterek, "Çok acilen sinir güvenligi basta olmak üzere sinirla ilgili tek bir idarenin çatisi altinda bu isin bulusturulmasi ve koordinasyonun siki tutulmasi gerekiyor” dedi.

Adana'da Sinir Güvenligi Çalistayi
Içisleri Bakanligi Iller Idaresince Türkiye’nin Dogu, Güney ve Güneydogu Sinirlarinda Sinir Yönetimi Kapasitesinin Gelistirilmesi Projesi çerçevesinde düzenlenen çalistay, Vali Dr. Süleyman Elban’in katilimiyla basladi.

Adana Hitonsa’daki çalistayda, sinir güvenligi ve göç ile ilgili duyarliligin ve farkindaligin arttirilmasina yönelik yapilmasi gereken çalismalar degerlendirilecek.

"Keyif alacaginiz sehir"

Çalistayin ilk gününde bir konusma yapan Vali Elban, çalistayin Adana’da yapiliyor olmasinin memnuniyet verici oldugunu belirtti.

"Adana keyif alacaginiz güzel bir sehir" diyen Vali Elban, “Burada kaldiginiz süre içerisinde bir taraftan çalistayi yaparken diger taraftan da güzel vakit geçirebilirsiniz. Su an sehrin tam kalbindesiniz. Arka tarafta gördügünüz köprü 1800 yili askin süredir hizmet veren Roma döneminde yapilmis olan Tasköprü. Hemen karsi taraf tarihi Adana, eski Adana olarak tabir edilen Tepebag Bölgesi ve ilerisi de Adana’nin ticari anlamda kalbinin attigi yer. Gastronomi dahil ulasmak istediginiz her seye rahatlikla ulasabileceginiz bir bölge” ifadelerini kullandi.

"Adana tarimin baskenti"

Adana’nin Türkiye’nin tariminin baskenti oldugunu söyleyen Vali Elban, söyle devam etti:

“Dünyadaki en verimli üç ovadan birisi Çukurova. Türkiye’de gerçek anlamda çiftçi diye tabir ettigimiz insanimiz burada yasar, modern tarim Adana’da yapilir. Türkiye narenciyesinin yüzde 60’i burada üretilir. Bunun yaninda Adana kadimden beri hep degisik bölgelerden, degisik ülkelerden, degisik yörelerden göçler almis ve bunun sonucunda ortak bir kültür olusmustur. Olusan bu ortak kültür sonucunda da essiz mutfak kültürü, essiz gastronomi kültürü meydana gelmis, buraya gelen herkes kendi bölgesinin mutfak kültürünü buraya tasimis, buranin zengin cografi özelikleriyle de birlestirerek çok farkli ve özel bir mutfak kültürü olusturmus, yine farkli cografyalardan insanlarin bir araya gelmesi Adana’yi adeta bir hosgörü sehri haline getirmistir.”

Adana’nin tarihteki yeri

Adana’nin tarihiyle alakali bilgi de veren Vali Elban, “Adana uzun bir süre Yavuz Sultan Selim zamanina kadar Osmanli hakimiyetine girmemis bir sehir. Ramazanogullari Beyligi burada uzun süre devam etmis. O dönem Selçuklular Dönemi’nde Ertugrul Gazi’ye Karacadag Bölgesi yurt olarak verildiginde Yüregir Bey’e de Yüregir Bölgesi yurt olarak verilmis. Selçuklu Dönemi’nin ardindan Ramazanogullari Beyligi burada hüküm sürmüs, Yavuz Sultan Selim döneminden itibaren de yaklasik 200 yil esnek bir baglilik olusmustur. Dolayisiyla Ulu Cami basta olmak üzere buradaki tarihi eserlerin büyük bir çogunlugu Ramazanogullari Beyligi dönemine ait eserlerdir” seklinde konustu.



"Adana kahraman sehir"

Adana’nin Milli Mücadele’deki öneminden de bahseden Vali Elban, “Isminin basinda her ne kadar kahramanligiyla alakali bir unvan olmasa da bu sehir ulusal Kurtulus Mücadelesini tek basina vermis kahraman bir sehirdir. Fransizlar tarafindan bu bölge isgal edildiginde Suriye ve Lübnan’dan getirilen 250 bin Ermeni çetenin 175 bini Adana’da kaliyor, geriye kalan 75 bin Kahramanmaras, Gaziantep ve Sanliurfa’ya gönderiliyor. Adana’mizda Ermeni çetelerle çok zor, çok kanli bir mücadele oluyor ancak Adana insani kendi savunmasini kendi yapip Adana’yi kendi basina kurtariyor. Mondros Ateskes Antlasmasi neticesinde Yildirim Ordulari Komutanligindan alinan Gazi Mustafa Kemal Atatürk buraya geldiginde, “Bende bu vekayiin ilk hissi tesebbüsü bu memlekette, bu güzel Adana’da dogmustur” diye konustu.



Sinir yönetiminde daginiklik

Türkiye’de koordinasyon konusunda en sikintili konulardan bir tanesi sinir yönetimi oldugunu söyleyen Vali Elban, “Sinir yönetimi konusunda herkesin çok yetkisi var fakat maalesef bundan dolayi bazi sikintilar yasiyoruz. Bu konuda herkesin diyecek bir sözü var fakat en yetkili merci oranin mülki amiri olarak görülüp hesap da ona soruluyor. Bu konuda ciddi bir daginiklik var. Bu daginiklik devam ettigi müddetçe duvar da yapilip bitse oradaki elektrik sistemi de yapilip bitse yeterli koordinasyon olmazsa maalesef sinirdaki terör, kaçakçilik, düzensiz göçmen basta olmak üzere sinir güvenligimiz ciddi manada tehdit altinda olacak ve sinirlarda duvarlar her ne kadar geçisi engellese bile yüzde yüz basari elde etme sansimiz da olmayacak. Dolayisiyla çok acilen sinir güvenligi basta olmak üzere sinirla ilgili tek bir idarenin çatisi altinda bu isin bulusturulmasi ve koordinasyonun siki tutulmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.

Çalistay 15 Aralik’a kadar devam edecek.
Kaynak: İHA