Çin'de Protestolarin Ardindan Covid-19 Tedbirleri Gevsetiliyor

Çin hükümeti, ülkede siki Covid-19 kisitlamalarinin protesto edilmesini ardindan geri adim atarak, tedbirleri gevsetme ve özellikle yasli nüfusu asilamayi hizlandirma karari aldi.

Çin’de Covid-19 vaka sayilari, son 3 yilin en yüksek seviyesine çikarken, yerel yönetimler salginla mücadele tedbirlerinin gevsetilecegini ve asilamaya hiz verilecegini açikladi.

Çin Devlet Konseyi’ne bagli Covid-19 Ortak Önleme ve Kontrol Mekanizmasi’nin geçtigimiz sali, agir hastalik ve ölüm oranlarinin azaltilmasi hedefiyle yasli nüfusun asilanmasinin hizlanmasina dair bir karar yayinlamasinin ardindan, yasli nüfusa asi olma çagrisi yapildi. Ulusal Saglik Komisyonu’na bagli Hastalik Kontrol ve Önleme Bürosu yetkilisi Xia Gang, Çin’de iki doz asi yaptiran 60 yas üstü kisilerin sayisinin 228 milyona ulastigini açikladi.

Bu oranin, toplam yasli nüfusunun yüzde 86.42’sini olusturdugu belirten Gang, bu sayi içinden 181 milyon kisinin de takviye doz asi yaptirdigini ifade etti.

Çin anakarasinda, 3 milyar 440 milyon dozun üzerinde asi uygulandigini söyleyen Gang, bunun 1 milyar 350 milyondan fazla kisinin en az 1 doz asi yaptirdigi anlamina geldigini de belirtti.



Nüfusun yüzde 90’i 2 doz asi yaptirdi

Gang, Çin nüfusunun yüzde 90.28’inin en az 2 doz asi yaptirdigini, tam asili kisi sayisinin 1 milyar 270 milyona ulastigini ifade ederken, tam asililar arasindaki 800 milyondan fazla kisinin ise 3. doz asi oldugunu açikladi.

Covid-19 Ortak Önleme ve Kontrol Mekanizmasi’nin yayimladigi karar dogrultusunda, yerel makamlarla birlikte yasli nüfusun asilanmasinin hizlandirilmasi için çaba gösterilecegine isaret eden Gang, "Yasli nüfusun sagligini korumak için etkin sekilde asi olmalarini temenni ediyoruz’’ dedi.

Covid-19 Ortak Önleme ve Kontrol Mekanizmasi yetkililerinden Guo Yanhong ise, asilamanin yani sira, Covid-19 hastalarinin tedavisi için hastane insasina da hiz verilecegini kaydetti.



Tedbirler gevsetiliyor

Baskent Pekin, Zhengzhou ve Guangzhou dahil olmak üzere bazi sehirlerde salginla mücadele tedbirleri gevsetilmeye baslandi. Pekin’in Chaoyang semtinde yer alan bazi sitelerde, pozitif vakalarin ve yakin temaslilarin evlerinde karantinaya girmelerine izin verildi.

Pekin’in farkli semtlerindeki çok sayida alisveris merkezi de bugün itibariyla yeniden açildi. Guangzhou kentinde sali günü yasanan protestolarin hemen ardindan birçok semtteki karantinanin kaldirildigi da açiklandi. Yaklasik 19 milyon nüfusa sahip Guangzhou’nun bazi semtlerindeki okullar yüz yüze egitimi tekrar baslatirken, restoran ve alisveris merkezleri de açildi. Son dönemde vaka sayilarindaki artisla gündeme gelen Zhengzhou ile Chongqing’de de tedbirler gevsetilmeye baslandi. Chongqing kentinde 5 gün art arda pozitif vaka görülmeyen sitelerde yasayanlarin toplu testlere katilmalarina gerek olmadigi açiklandi. Kentteki alisveris merkezleri, berber dükkanlari ve süpermarketler de asamali olarak açilmaya baslandi.

Kademeli normallesme olacak

Shenzhen, Chengdu ve Shijiazhuang gibi kentlerin yerel yönetimleri de günlük yasama asamali olarak dönülecegine dair açiklamalar yapti. Çin Basbakan Yardimcisi Sun Chunlan dün yaptigi açiklamada, Omicron varyanti nedeniyle ülkenin yeni bir durumla karsi karsiya oldugunu ve izlenen stratejinin optimize edilmesi gerektigini belirtmisti. Covid-19 salginiyla mücadeleden sorumlu en üst isim olan Chunlan, ülkede asilama oraninin yüksek oldugunu ve salginla mücadelede tecrübe kazanildigini hatirlatarak, asilama oraninin yükseltilmesi, tedavi ve tibbi kaynak hazirliklarinin hizlandirilmasi gerektigini de vurgulamisti.
Kaynak: İHA