SANKO Okullari'nda Organ Bagisi Bilgilendirme Toplantisi

SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi tarafindan 3-9 Kasim Organ Bagis Haftasi nedeniyle SANKO Okullari’nda etkinlik düzenlendi.

SANKO Üniversitesi Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali / Nefroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mehtap Akdogan, yaptigi konusmada organ naklinde amacin, donörün sagligini koruyarak aliciyi sagligina kavusturmak oldugunu söyledi.

Doç. Dr. Akdogan, “Organ naklinden önce ihtimali tüm durumlar açisindan alici ve verici bilgilendirilerek, mutlaka onamlar alinir. Organ nakli ekibi, donör için en küçük bir risk gördükleri takdirde, ameliyat masasi da dahil olmak üzere nakilden vazgeçebilir” dedi.

Son dönem böbrek yetmezligi olan hastalarinin tamamina yakininin böbrek nakli için birer aday oldugunun altini çizen Doç. Dr. Akdogan, organ temin edilemeyen hastalarin diyalize alinmasi gerektigini ancak uygun verici bulundugunda naklin hemen gerçeklestirilmesinin önemine vurgu yapti.

Doç. Dr. Akdogan, nakil için yas siniri olmadigini, hastalarin fiziksel performansi ve nakle uygunlugunun önemli olduguna dikkat çekti.

Böbrek naklinin böbrek yetmezligi olan hastanin yasam süresi yaninda yasam kalitesi açisindan çok degerli bir tedavi yöntemi oldugunu anlatan Doç. Dr. Akdogan, söyle devam etti:

“Böbrek yetmezligi tanisi alan hastalar, en kisa sürede organ nakil merkezlerine basvurmalidir. Bu nakil sirasinda gerçeklesebilecek riskleri azaltmak, daha da önemlisi yasam sürelerini ve kalitelerini artirabilmek açisindan önem tasimaktadir.

Böbrek yetmezligi olan ve diyalize giren hastalarin nakilden sonra beklenen ömürleri ortalama üç kat artmaktadir. Nakilden sonra böbrek fonksiyonlarini tekrar kaybetse de diyalize yeniden dönebilir hatta ikinci kez nakil olma sansi vardir.”

Doç. Dr. Akdogan, akli dengesi yerinde olan, saglikli, 18 yasini dolduran herkesin böbrek nakli açisindan donör adayi olabilecegini sözlerine ekledi.

SANKO Üniversitesi Hastanesi Organ Nakil Merkezi tarafindan SANKO Okullari’nda kurulan stant yogun ilgi gördü. Dr. Atabak Asgharvand Kashtiban’in bilgilendirme yaptigi stantta gönüllü yönetici, ögretmen ve personelden bagislar alindi.

Etkinlige SANKO Okullari Liseler Müdürü Orhan Baycik ile Ortaokul Müdürü Ümit Ülger de katilim gösterdi.
Kaynak: İHA