Fransa'da 11 Piskopos Cinsel Tacizle Suçlandi

Fransa’da 11 piskopos cinsel tacizle suçlanirken, Fransiz Kardinal Jean-Pierre Ricard 14 yasinda bir kiz çocugunu taciz ettigini itiraf ederek, görevlerinden çekilecegini açikladi.

Fransa'da 11 Piskopos Cinsel Tacizle Suçlandi
Fransa’da 11 piskopos cinsel tacizle suçlanirken, suçlanan din adamlari arasinda Fransiz Kardinal Jean-Pierre Ricard da yer aliyor. Fransiz piskoposlar, Lourdes kentinde din adamlarinin dahil oldugu istismar vakalarinda iletisimin ve seffafligin nasil gelistirilecegini bulmayi amaçlayan Fransa Piskoposlar Konferansi’nda bir araya geldi. Konferans araciligiyla açiklama yapan Kardinal Jean-Pierre Ricard, 14 yasinda bir kiz çocugunu taciz ettigini itiraf ederek, "35 yil önce bir kilisede papazken 14 yasindaki bir genç kiza karsi ayiplanacak bir sekilde davrandim. Davranisim bu kisi için kaçinilmaz olarak çok ciddi ve kalici sonuçlara yol açti" ifadelerini kullandi. Af dileyen Ricard, görevlerinden çekilecegini belirterek, adli makamlar ve kilise ile isbirligine hazir oldugunu aktardi.

Binlerce tacizciye iliskin kanit bulundu

Konferans Baskani Baspiskopos Eric de Moulins-Beaufort yaptigi açiklamada, saniklarin hepsinin ya kovusturma ya da kilise disiplin prosedürleriyle karsi karsiya kalacagini belirterek, 3 bin 200’e kadar tacizciye iliskin kanit bulundugunu ve cezai islem baslatilabilecek 22 davada delillerin savcilara teslim edildigini ifade etti.

Moulins-Beaufort ayrica, suçlanan piskoposlar arasinda 1 kisinin vefat ettigini aktardi.

Kardinallige yükseltilmisti

2001’den 2019’a kadar Fransa’nin güneybatisindaki Bordeaux’da piskopos olarak görev yapan Ricard, 2006 yilinda piskoposluktan Katolik dünyasinin papaliktan sonraki en yetkili makami olan ve Papa’nin seçiminde görevli olan kardinallige yükselmisti.

Yaklasik 2016 bin çocugun istismara ugradigi tespit edildi

Fransa’da Katolik Kilisesi tarafindan kurulan bagimsiz bir komisyon, Ekim 2021’de yayinladigi raporda 1950’lerden bu yana çogu 10-13 yaslarindaki yaklasik 216 bin erkek ve kiz çocugunun istismara ugradigini tespit etti. Raporu hazirlayan komisyon, din adamlarini kovusturmadan korumaya yönelik çabalarin "sistemik karakterini" kinayarak, Kilise’yi magdurlara tazminat ödemeye çagirdi. Kilise’nin talebi dogrultusunda 2017’de ortaya çikan bir cinsel istismar skandali üzerine olusturulan raporda, Kilise’ye yönelik toplam 45 öneri ile din adamlarinin egitimi ile ilgili bir dizi reform talebi yer aliyor.
Kaynak: İHA