ABD-Meksika Sinirina Konteynerden Duvar Örüldü

ABD’nin Arizona eyaleti yönetimi, Meksika sinirina konteynerlerden duvar ördü.



Meksika’nin Sonora eyaleti ile ABD’nin Arizona eyaleti arasina konteynerlerden duvar örüldü. Arizona Valisi Cumhuriyetçi Doug Ducey’in emri ile insa edilen duvar, 1,6 kilometre uzunluga ve 6,71 metre yükseklige sahip. Vali Ducey, maliyeti 6 milyon dolari bulan duvarin insasina gerekçe olarak, uyusturucu kaçakçilariyla mücadelede maddi sorunlar yüzünden yetersiz kalmalarini gösterdi. Merkezi Arizona eyaletinin Tucson sehri olan Sky Island Alliance adli sivil toplum kurulusu, duvarin yaban hayatina darbe vuracagini belirtti.

Insa edilen duvarin bölgedeki kara hayvanlarinin göç yolu üzerine konumlandigina dikkat çeken kurulus, çevrede yil içerisinde degisen sicakliklar nedeniyle göç eden jaguarlar gibi nesli tükenmekte olan birçok türün tehlike altinda oldugunu ifade etti.



Çevreciler, duvarin oy kazanmak için yapildigini savundu

Sky Island Alliance ve daha birçok çevreci sivil toplum kurulusu, eski ABD Baskani Donald Trump tarafindan göçmenlere karsi uygulanan “Meksika’da Kal” programindan yaklasik 2 ay sonra insa edilmeye baslanan duvarin siyasi nedenlerle yapildigini savundu. Sivil toplum kuruluslari, duvarin göçmenlere engel olmak amaciyla insa edildigini belirterek Vali Ducey’in önümüzdeki 8 Kasim tarihinde yapilacak olan ABD ara seçimlerinde avantaj elde etmeye çalistigini ifade etti.



Vali Ducey’e duvari kaldirmasi emri verilmisti

ABD hükümeti, 21 Ekim’de federal topraklarda resmi izin alinmadan insa edilen bu duvarin kaldirilmasi emrini vermis, ancak Vali Ducey proje için kimseden yetki almadigini itiraf ederek, duvar insaatina devam edeceklerini belirtmisti.
Kaynak: İHA