Kuduz Köpegin Isirdigi Çocugun Köyünde Basibos Köpekler Korku Saçiyor

Bitlis’in Adilcevaz ilçesinde sokak köpeklerinin isirmasi sonucu kuduz oldugu kesinlesen 1 çocugun yogun bakimda tedavisi sürerken çocuklarin yasadigi köydeki sokak köpekleri ise köy halkinin korkulu rüyasi oluyor.

Kuduz Köpegin Isirdigi Çocugun Köyünde Basibos Köpekler Korku Saçiyor
Adilcevaz ilçesine bagli Göldüzü köyünde yaklasik 10 gün önce sokak köpeklerinin saldirisina ugrayan P.E. (10) ve M.E. (12) yaralanmisti. Ankara Hacettepe Üniversitesi Hastanesine sevk edilen 2 çocuga yapilan tetkikler sonucu M.E.’de kuduz teshisine rastlanmazken, kuduz belirtileri gösteren 10 yasindaki P.E.’nin ise ilk iki testinin negatif çiktigi ancak üçüncü testte virüse rastlandigi bildirildi.

P.E.’nin durumuna iliskin Hacettepe Üniversitesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bülent Cengiz’in açiklama yapmisti. Il Tarim ve Orman Müdürlügü’ne bagli veteriner hekimler, belediye personelleri ile ilçe merkezi ve köyde bulunan sokak hayvanlarina kuduz asisi yapilirken Elazig Veteriner Kontrol Enstitüsü ekipleri tarafindan da bölgede denetleme yapildi. Olayin ardindan 600 haneli Göldüzü köyünde basibos gezen sokak köpekleri, köy halkinin korkulu rüyasi olmaya devam ediyor. Sokaklara dökülen çöplerde yiyecek arayan basibos köpekler ise okul çevrelerinde gezerek köy halkina ve çocuklara korku saçiyor. Basibos gezen köpeklerden korkan bazi aileler çocuklarini okula göndermezken bazi aileler ise okul servisleri ile çocuklarini okula gönderiyor. Köy halki konu ile ilgili yetkililerden yardim isterken çocuklar ise korkudan okula gidemediklerini söyledi.



“Çocuklar köpeklerin korkusunda okula gidemiyorlar”

Çocuklarin korkudan okula gidemedigini dile getiren Göldüzü köyü muhtari Halis Uruçlu, köydeki okul servislerinin sayisinin arttirilmasi gerektigine dikkat çekerek, “Bu olaydan sonra Kaymakam ve Ilçe Tarim ve Orman Müdürlügünden ekipler gelerek sokak köpeklerine asi yaptilar. Herkesin kendine mukayyet olmasi gerekiyor. Elazig’dan gelene ekiplere de bu olayi anlattik. Yaralanan çocuklarin durumunu anlattik. Çevredeki köpekler çok fazla. Köyde bazi bos evler var. Bu evlerde de köpek dolu. Sokak köpekleri köyde tek bir tavuk birakmadilar. Çocuklar köpeklerin korkusunda okula gelip gitmiyorlar. Köyümüz 600 haneli ve bizim köy de çok daginik. Evler arasinda 2 kilometre mesafe var. Bundan dolayi çocuklar köpeklerin korkusundan gelip gidemiyorlar. Çok genis bir köydür. Okul için servislerinin de arttirilmasi gerekiyor ki herkes okula gitsin” diye konustu.



“Bizim cigerimiz yandi baskasinin cigeri yanmasin”

M.E.’nin dedesi Yilmaz Erçetin, umutlu bir sekilde torununun sagligina kavusmasini temenni ederek, “Torunumu 20 gün önce köpek isirmisti ve bize söylemedi. Bizim ev ile torunumu köpegin isirdigi yer arasinda 2 buçuk kilometre mesafe var. Orada çocuklar ile oyun oynamislar. Artik köpek nasil isirmissa onu bilmiyoruz bize söylemedi. Aradan belli bir zaman geçtikten sonra bana gelip ‘dede kolum kasiniyor’ dedi.

Hemen o gece acile götürdüm. Eve geldik bir daha kolum kasiniyor deyince bu defa çocuk doktoruna götürdüm. Çocuk doktoru bakti dedi ‘bunu Hacettepe’ye kaldiracagiz. Hemen ambulans istedi. Ambulansla torunum Ankara’ya kaldirildi. Su anda durumu Allah’a kalmis, Allah’tan umut kesilmez. Insallah iyi olur. Yurt disindan ilaç getirilmis. Dünden beri o ilaci veriyorlar. Yetkililerden sadece bu köy için servis istiyoruz. Köyde su an 3 tane okul servisi var. 3 tane servis toplamda 45 ögrenciyi aliyor. Ama servis ne kadar fazla olursa o kadar güvenilir olur. Bizim cigerimiz yandi baskasinin cigeri yanmasin” seklinde konustu.

Çevre köylerde de tehlikenin sürdügünü belirten P.E.’nin dedesi Cemal Orak ise, “Bizim çocuklar köpeklerin korkusundan okula gidemiyorlar. Bizim sürekli mazot almaya imkânimiz yok. Arabayla götürüp getiremiyoruz. Devlet buna bir el atsin. Benim iki tane köpegim var asisiz. Torunum bugün geliyor ama durumu hakkinda bizim bir bilgimiz yok. Ama diger çocugun durumu kötü. Devlet bize bir yardim etsin” ifadelerini kullandi.

“Köpekler bizi kovaliyor”

Köpeklerden çok korktugunu ve yetkililerden yardim istediklerini ifade eden Menderes Uruçlu adli çocuk da, “Arkadaslarimizdan dolayi çok üzgünüz. Köyde servis yok. Yeterince servis olmadigindan dolayi köye servis istiyoruz. Yaralanan bir çocuk benim amcamin oglu onu ikisinin durumu iyi birisinin durumu çok kötü, çok korkuyorum yani köpekler çok. Toplanmasini istiyoruz sayin valimizden. Okula gelemiyoruz. Çünkü bunlar köpekler bizi kovaliyorlar” diye konustu.

Kaynak: İHA