Bakan Çavusoglu Açiklamasi '(Isveç Ve Finlandiya'nin NATO Üyeligi) Bazi Konularda Henüz Somut Bir Gelisme Yok'

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, Bükres’te Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligine dair iki ülkeden mevkidaslariyla gerçeklestirdigi üçlü görüsmeye iliskin, “Bu iki ülke yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bazi adimlar atti. Biz atilan adimlari yok saymiyoruz. Ancak özellikle suçlularin iadesi ve terör varliklarinin dondurulmasi gibi bazi konularda henüz somut bir gelisme yok. Yani atilan adimlardan halkimizin ve meclisimizin ikna olmasi gerekiyor” dedi.

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi çerçevesinde bulundugu Romanya’nin baskenti Brüksel’de basin toplantisi gerçeklestirdi. Bakan Çavusoglu, Bükres’teki temaslarina deginerek, “NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi’na katilmak üzere pazartesi gecesi kabine toplantisindan sonra Bükres’e geldik. Iki gündür yogun bir programimiz var. Ilk olarak dün Münih Güvenlik Konferansi tarafindan düzenlenen toplantiya katildik. Burada Karadeniz güvenligine dair degerlendirmelerde bulunduk. Titizlikle uyguladigimiz Montrö rejiminin Karadeniz’deki gerginligin önlenmesinde oynadigi rolü hatirlattik ve mevkidaslarim da gerek dün bu forumda, gerekse toplantilarda Montrö Sözlesmesi’nin uygulanmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdiler, tipki Rusya’nin da vurguladigi gibi. Ardindan Aspen Enstitüsü tarafindan düzenlenen 11. Bükres Forumu’na hitap ettik. Güvenligin bölünmezligini, tehditlere karsi seçici davranilmamasi gerektigini bu konusmamizda özellikle vurguladik. Terörle mücadelenin ve dayanismanin önemini vurguladik. Yeni bir Avrupa güvenlik mimarisine olan ihtiyaci da ayni sekilde hatirlattik” ifadelerini kullandi.

“Suçlularin iadesi ve terör varliklarinin dondurulmasi gibi bazi konularda henüz somut bir gelisme yok”

Çavusoglu, Isveç ve Finlandiya’nin NATO üyeligi konusunda iki ülkeden mevkidaslariyla gerçeklestirdigi görüsmeye yönelik, “Dün Isveç ve Finlandiya Disisleri Bakanlari ile NATO toplantisi öncesinde üçlü bir görüsme gerçeklestirdik. Üçlü ahitname çerçevesindeki atilan adimlari degerlendirdik. Beklentilerimizi de tekrar kendilerine hatirlattik. Bu iki ülke yükümlülüklerin yerine getirilmesi için bazi adimlar atti. Biz atilan adimlari yok saymiyoruz. Ancak özellikle suçlularin iadesi ve terör varliklarinin dondurulmasi gibi bazi konularda henüz somut bir gelisme yok. Sonuçta Türk halkinin ve yüce meclisinin ikna edilmesi yani ikna olmasi gerektigini de hatirladik. Yani atilan adimlardan halkimizin ve meclisimizin ikna olmasi gerekiyor” dedi.



“Türkiye olarak savas devam ederken bile diplomasiyi elden birakmamamiz gerektiginin önemini vurguladik”

NATO Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin dün ve bugün gerçeklestirilen oturumlarina katildigini söyleyen Çavusoglu, “Bu toplanti Madrid zirvesinden sonra stratejik konseptin kabul edilmesinden sonra yapilan ilk toplanti. Özellikle Avrupa Atlantik Bölgesi’ndeki güvenlik durumunun kritik bir seyir izledigi dönemde önemli bir toplanti oldu. Üç oturum ve aksam gayriresmi çalisma yemegi düzenlendi.

Ilk günkü oturumun ve gayriresmi aksam yemeginin konusu Rusya-Ukrayna savasiydi. Ukrayna Disisleri Bakani Kuleba da bu toplantilara, aksam yemegine katildi.

Ittifakin Ukrayna’ya destegini bu toplantilarda ve çalisma yemeginde hep beraber vurguladik. Savasin sona ermesi için diplomatik çabalarin sürmesi gerektigini de yineledik. Özellikle Türkiye olarak savas devam ederken bile diplomasiyi elden birakmamamiz gerektiginin önemini vurguladik ve diplomasi sayesinde basta tahil anlasmasi olmak üzere yine diger kisilerin takasi ve diger görüsmeler gibi yani bugüne kadar Türkiye’nin de katki sagladigi, diplomasinin isledigi alanlardan örnek vererek diplomasiyi her sartta sürdürmemiz gerektigini vurguladik. Müzakereler yoluyla çözüm perspektifinin canli tutulmasi gerektigini de ayrica söyledik” seklinde konustu.



“NATO bünyesinde terörle mücadele özel temsilcisi atanmasini da önerdik”

Bakan Çavusoglu, “Görüstügümüz muhataplarimiz özellikle tahil anlasmasi basta olmak üzere gayretlerimiz için, Türkiye’nin gayretleri için, Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan’in gayretleri için tesekkür ettiler. Ikinci oturumda konu Çin ve dayaniklilik ya da dirençti. Konusmamizda özellikle Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nin baskenti Urumçi’de çikan yangina da degindik. Çin’in yangina iliskin daha önce biliyorsunuz bir açiklama talep etmistik. Ikna edici herhangi bir izahat getirmedigini de vurguladik. Konusmamizda BM Insan Haklari Yüksek Komiseri Bachelet’in Uygur Türklerine iliskin raporuna da degindik. Bu oturumda NATO’nun karsi karsiya kaldigi en önemli asimetrik tehdidin terör oldugunun bir kez daha altini çizdik. Ayrica NATO bünyesinde terörle mücadele özel temsilci atanmasini da önerdik. Biliyorsunuz Vilnius’ta, Litvanya’da bir zirve olacak ve bu zirveden önce de atanmasi gerektigini vurguladik. Yine Madrid’de oldugu gibi Vilniusta da terörle ilgili oturumun mutlaka liderler zirvesinde düzenlenmesi gerektigini hatirlattik” ifadelerini kullandi.

“Bu toplantida bizim için önemli hususlardan biri, ittifak olarak birlik ve dayanisma mesajini vermekti”

Son oturumda Bosna Hersek, Gürcistan ve Moldova Disisleri Bakanlariyla bir araya geldiklerini belirten Çavusoglu, “NATO’nun bu degerli ortaklarina desteginin artarak devam etmesinin de önemini bu toplantida sadece ben degil, diger mevkidaslarim da vurguladilar. Bosna Hersek’te ve Balkanlar’in genelinde istikrar bizim için hayati önemde Türkiye olarak ve NATO ittifaki olarak. Bu ülkelerin Avrupa Atlantik kurumlariyla entegrasyon perspektiflerinin de canli tutulmasi gerektigini güçlü biçimde vurguladik ve biz Türkiye olarak bunu destekliyoruz. Özetle bu toplantida bizim için önemli hususlardan biri, ittifak olarak birlik ve dayanisma mesajini vermekti. Kabul ettigimiz bakanlar açiklamasinda da bu mesaj açik bir sekilde ortaya konmus oldu. Açiklamada terör saldirilarinda yasadigimiz can kayiplari için müttefiklerin ülkemizle dayanismasi da vurgulandi. Bazi müttefikler bu, özellikle dayanisma kelimesinin ya da satirinin olmamasi için çaba da sarf etti ama sonuçta oy birligiyle kabul edildi. Terörizm bütün biçim ve tezahürleriyle bu açiklamada kinanmis oldu” dedi.

Çavusoglu, toplanti marjinda çok sayida ikili görüsmelerinin oldugunu aktararak, “Biraz önce yaptigimiz üçlü görüsmeye atifta bulunmustum. Bu üçlü görüsmeye ilaveten dün Estonya ve Portekiz’le, bugün Hollanda, Birlesik Krallik, Ukrayna, Slovakya ve Almanya’dan mevkidaslarimla verimli görüsmeler gerçeklestirdim. Yogun programimiza biraz sonra Uluslararasi Demokratlar Birligi Bükres Temsilciliginin açilisiyla devam edecegiz ve bugün buradan Polonya’nin Lodz sehrine Avrupa Güvenlik ve Isbirligi Teskilati Disisleri Bakanlari Toplantisi’na katilmak üzere geçecegiz. Bu aksam ve yarin AGIT toplantilarina katilip, bazi ikili, basta can Azerbaycan’in Disisleri Bakani Ceyhun kardesim, AGIT Genel Sekreteri olmak üzere ikili görüsmeler de gerçeklestirecegiz” ifadelerini kullandi.

“NATO üyeliginden bagimsiz olarak yeni hükümetin (Isveç) terörle mücadelede daha samimi oldugunu görüyoruz”

Dün Isveç ve Finlandiya Disisleri Bakanlari ile gerçeklestirdigi görüsmeye dair soru üzerine Çavusoglu, “Aslinda bizim dünkü yaptigimiz üçlü toplanti, birkaç gün önce, yaklasik bir hafta önce Stockholm’de gerçeklestirilen Üçlü Daimi Komite Toplantisi’nin takibi seklindeydi. Orada uzmanlar ahitnameyi, muhtirayi ortaya, önlerine koyarak hangi konularda adim atildi, hangi konularda atilmadi ve atilmasi gerekir, bunlari degerlendirdiler. Zaten ortak açiklamaya baktigimiz zaman da birlikte çalismaya devam edilmesi gerektigi vurgulanmistir. Biz dünkü bakanlar toplantisinda da atilan adimlari ve Isveç’teki yeni hükümetin kararliligini, daha önceki hükümetten daha kararli olduklarini vurguladik ve bunlari memnuniyetle karsiladigimizi da söyledik. Ama henüz, biraz önce de söyledim, suçlularin iadesi gibi, bu terör varliklarinin dondurulmasi gibi ve ülkedeki terör faaliyetleri devam ediyor. Bunlarin sonlandirilmasi gibi konularda somut adim görmedigimizi söyledik. Evet yasalarda degisiklik yaptilar. Anayasa degisikligi yaptilar. Bunlarin hepsi olumlu adim. Ama bunlarin uygulamasini da görmemiz lazim ki bazi yasalar yeni yilla birlikte yürürlüge girecek. Ama NATO üyeliginden bagimsiz olarak yeni hükümetin terörle mücadelede daha samimi oldugunu görüyoruz. Ayrica Türkiye’de meydana gelen terör saldirilarindan sonra bazi müttefiklerden daha güçlü açiklamalar da yapti. Açiklamalar güzel, kararlilik güzel. Ama somut adimlari görmemiz lazim. Bunlari da açik açik konustuk ve bundan sonra da birlikte bu dogrultuda çalismaya devam etme konusunda mutabik kaldik” dedi.



“En son elektrik sikintisi çektikleri zaman jeneratör gönderme dahil insani yardimlarimizi devam ettiriyoruz”

Ukrayna’ya yapilacak yardimlarda Türkiye’nin rolü sorulan Çavusoglu, “Türkiye olarak tabii biz NATO içinde olsun, diger uluslararasi örgütler nezdinde olsun uluslararasi girisimlerin içinde olan, destekleyen bir ülkeyiz. Tabii NATO içinde hiçbir zaman olmadigi kadar bir birlik beraberlik var. Ama ayni birlik ve beraberligi terörle mücadelede de görmek istedigimizi yine dün ve bugün yaptigimiz ikili görüsme ve toplantilarda yaptigimiz konusmalarda vurguladik. Diger taraftan Türkiye’nin Ukrayna’ya ikili düzeyde yaptigi yardimlar da ortada. En son elektrik sikintisi çektikleri zaman jeneratör gönderme dahil insani yardimlarimizi devam ettiriyoruz ve bazi ülkelerin insani yardimlarinin kolayca ulasmasi konusunda da yardimci oluyoruz. Bölge disi ülkelerden kast ediyoruz. Diger taraftan tabii tahil anlasmasinin, girisiminin aksamadan devam etmesi Ukrayna’ya büyük bir destektir. Simdi bazi Afrika ülkelerine tahil hibe etmek için bir girisimde bulundular. Biz bunu destekliyoruz. Odessa’da bir etkinlik olacakti. Simdi onu Kiev’e aldilar. Büyükelçimiz bu etkinlige katilacak ve Türkiye’nin destegini bir kere daha orada vurgulayacak. Yani sonuçta bu savas tutuklarinin, esirlerin takasi dahil güven artirici adimlar konusunda da çabalarimiz devam edecek. Zaporijya’da bir kazanin olmamasi için yine Rosatam’la, Uluslararasi Atom Enerjisi Ajansinin görüsmelerine tekrar destek olmaya devam edecegiz, önümüzdeki süreçte ikinci toplanti da iyi geçti. Ama bizim en büyük amacimiz, hedefimiz diplomasi kanallarini açik tutmak. Savas devam ederken bile diplomasinin isledigini, islemesi gerektigini anlatmaya çalisiyor ve gösteriyoruz da. Sadece anlatmiyoruz ve bir savasin yani en azindan ateskesin tesis edilmesi konusunda da uzun sürecek müzakere konulari var. Öyle bir günde olacak sey degil. Biz Türkiye olarak çabalarimizi sürdürmeye devam edecegiz” ifadelerini kullandi.

“Gölge etmesinler yeter diyecegiz”

Türkiye’nin terörle mücadele konusunda NATO müttefiklerinden beklentisine yönelik soru üzerine Çavusoglu, “Isin dogrusu kisaca cevap vermek gerekiyorsa gölge etmesinler yeter diyecegiz. Ayrica Amerika basta olmak üzere bazi müttefiklerin Suriye’deki terör örgütlerine verdigi destek açik, apaçik ortada. Dolayisiyla bu tür destekleri sonlandirmalari gerektigini söylüyoruz. Yine ayaküstü Blinken’la yaptigimiz görüsmede son iste yakalanan terörist, Istanbul’daki saldirinin sorumlusu, terör saldirisinin sorumlusu ve yine sözde SDF. Onu tamamen farkli göstermeye çalisiyorlardi. Intikam açiklamalarindan sonra okullari ve sivilleri hedef alan terör saldirilari dahil onlari da söyleyerek maalesef bunlari sizin verdiginiz desteklerle yapiyor dedik. Bu desteklerin bir kere sona ermesi lazim. Biraz önce gölge etmesinler yeter dedik. Bir taraftan dayanisma açiklamalari yapiyorlar. Metin, müzakere derken Fransa’nin Türkiye’yle dayanisma cümlelerine, daha dogrusu kelimelerine karsi çiktigini da biliyoruz. Bir ülke sadece karsi çikti, ama sonra onlar da katilmak durumunda kaldi. Çünkü tüm diger müttefikler Türkiye’nin yaninda yer aldi. Hepsine çok tesekkür ediyoruz. Fakat simdi terörle mücadelemizde dikkat ediyorsaniz, ‘evet Türkiye’nin kendi güvenligini saglama, terörle mücadele etme hakki var ama’ diyerek hemen uluslararasi hukuk, yok iste siviller, yok iste baska seyler, havadan vurun da iste karadan girmeyin gibi Türkiye’yi engellemeye çalisan girisimler görüyoruz. Yine ikili görüsmelerde de bazi muhataplarim bunlari dile getirdigi zaman biz tabii gerekli cevaplari verdik. Yani biz müttefiklerden destek bekliyoruz. Öyle amali mamali falan böyle teröristleri savunacak ya da teröristleri magdur göstermeye çalisan açiklamalar duymak istemedigimizi söyledik. Ayrica sadece Isveç ve Finlandiya degil, onlar da bize soruyor zaten, tamam bize bu kadar sey yapiyorsunuz da yani neticede ahitname de var. Diger NATO müttefiklerinde de bunlar var diyorlar. Haklilar. Kendilerine de söyledim. Bak Isveç ve Finlandiya bile sizi örnek gösteriyor. Halen ülkenizde insan devsiriyorlar, para topluyorlar. Propagandaya devam ediyorlar. Bunlari da sonlandirmasi gerekiyor. Diger taraftan terörle mücadelede yani sahadaki mücadelede biz elhamdülillah buna muktedir bir devletiz ve milletiz. Üstesinden geliriz ki bugüne kadar geldigimiz gibi gerek Irak, gerek Suriye nerede olursa olsun, dünyanin her yerinde bu terör örgütleriyle, FETÖ’yle de mücadelemizi kararlilikla sürdürecegiz” seklinde konustu.



“Enerji krizi konusunda da Türkiye kilit bir ülke haline geldi yapici rolüyle”

Bükres’te ikili temaslari sorulan Çavusoglu, “Tabii bu görüsmelerde tüm muhataplarim, yani mevkidaslarim Türkiye’nin bu süreçte oynadigi rol sebebiyle tesekkürlerini ilettiler. Terör saldirilarindan dolayi taziyelerini ve dayanisma içinde olduklarini da söylediler. Kendilerine biz tesekkür ettik. Zaten öncesinde de açiklamalar yapmislardi. Ayrica önümüzdeki süreçte Türkiye’nin gerek tahil gerekse diger girisimlerde rolünün devam etmesi gerektigini ve kendilerinin de bizi desteklediklerini söylediler, vurguladilar. Diger taraftan tabii su anda Avrupa’da bir enerji krizi var, tüm dünyada var. Özellikle güneydogu Avrupa ülkelerine Azerbaycan ve Türkmenistan gazinin ulastirilmasi konusunda su anda yogun bir çalisma var, temaslar var farkli formatlarda. Bu konuda Türkiye’den destek beklediklerini söylediler. Yani enerji krizi konusunda da Türkiye kilit bir ülke haline geldi yapici rolüyle ve enerji konusunda dogal gaz ve petrol konusunda bir hap olmasi sebebiyle. Ama biz bu tabi özelligimizi özellikle insanligin ve ihtiyaç içinde olan ülkelerin yararina kullanmaya çalisiyoruz. Diger taraftan tabii hepsiyle ayri ayri ikili iliskilerimizdeki bazi konulari gündeme getirdik. Avrupa ülkelerinin disisleri bakanlariyla ya da onlardan mevkidaslarimla yaptigim görüsmelerde bu yasanan sorunlari gündeme getirdik. Iste savunma sanayii konularini gündeme getirdik. Diger ikili iliskilerimiz, ekonomik iliskilerimizi nasil gelistirebilecegimizi, yani bir de bölgesel konularda da görüs alisverisinde bulunduk. Hepsi ayri ayri verimli görüsmelerdi diyebilirim özetle” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA