Kaymakamlik Binasi Kadinlarin Egitim Alanina Dönüstürüldü
Van’in Edremit ilçesinde kaymakamlik binasi olarak kullanilan Van Gölü sahilindeki bina, kadinlarin egitim alacagi aile destek merkezine (ADEM) dönüstürüldü.

"Hedefimiz 50 bin bayana yeteneklerini gelistirecekleri ortam hazirlamak"
Konuyla ilgili açiklamada bulunan Van Valisi ve Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Dr. Ozan Balci, daha önce ilçe merkezlerinde 32 aile destek merkezinin oldugunu ifade ederek, “68 tane de ekledik. Ilçe merkezlerinde 100 tane ADEM oldu. 100 tanede köy yasam merkezini açmis oluyoruz. Böylece 200 tane kadin egitim merkezini kurmus oluyoruz. Hedefimiz 50 bin bayanimiza hayatin, yasamin çesitli alanlarina iliskin olarak ögrenmesi gereken bilgileri ögretmek, onlarin yeteneklerini gelistirmeleri için ortam hazirlamak. Çok kiymetli, anlamli bir çaba. Tabi burada Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligimiz, valiligimiz, büyüksehir belediyemiz, kaymakamliklarimiz elbirligiyle hep beraber çalisti. Çok güzel bir sonuç elde edecegimize inaniyorum” dedi.
Aile destek merkezlerinin sadece bir egitim ögretim merkezi olmadiginin altini çizen Vali Balci, “Burada kadin sagligi egitiminden okul-ögrenci isbirligine, kadinlarin yeteneklerini gelistirilmesinden yemek yapimina kadar, el sanatlarina kadar kisacasi yasama dair onlarin bilmeleri gereken bilgilerin büyük bir kismini insallah ögreticilerimizle beraber onlara vermis olacagiz. Bu sadece bir egitim ögretim faaliyeti degil, ayni zamanda bir sosyal, kültürel merkez. Çok zengin faaliyetlerin oldugu bir alan olacak. Van’imiza hayirli, ugurlu olsun” ifadelerine yer verdi.
Van Büyüksehir Belediyesi Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskani Selma Biçek ise kentin en gözde mekanlarindan birinin kadinlarin egitim yuvasina dönüstürüldügünü ifade ederek, “Burasi Van’in gözde bir mekani olup valimizin talimatlari çerçevesinde açtik. Çok yogun bir ilgi var. Çünkü burada hüsnü hat kursu, el sanatlari, asçilik, okuma-yazma ve Kur’an-i Kerim kurslarinin yani sira bebek ve çocuk kütüphanesi ile kres bulunuyor. Çünkü burada kadinlar egitim alirken, çocuklari da ayni merkezde ayri egitimler aliyor. Bunun yaninda kadinlarimizin destek alabilecekleri psikoloji danismanligi da yer aliyor” dedi.
Edremit sahilinde açilan aile destek merkezine kadinlarin yogun ilgi gösterdigini belirten Biçek, “Kadinlarimiz böyle güzel bir mekanda agirlanmaktan memnuniyet duyuyorlar. ‘Kendimizi biraz daha degerli hissettik’ diyorlar. Bu anlamda Van’in en güzel, en gözde merkezini kendilerine tahsis ettigi için valimize tesekkür ediyorlar. Bu anlamda biz de çok mutluyuz” ifadelerini kullandi.
"Hem kendimize hem ailemize faydali oluyoruz"
Aile destek merkezine gelerek zamanini iyi degerlendirdigini belirten Naime Arslan isimli kursiyer ise “Burada eskiyi yeniye dönüstürüyoruz. Evde hep ayni isler vardi ama burada bir seyler ögreniyoruz. Hem kendimize hem ailemize faydali olmaya çalisiyoruz. Burasi özellikle kadinlar için çok faydali. Bu imkanlari kadinlara sundugu için valimize tesekkür ediyoruz” dedi.
"Bu imkanlar devam edilmesi halinde kadinlarimiz daha iyi yerlere gelecektir"
Nakis kursuna gelen Leyla Beyazagaç isimli kursiyer de, “Burada vaktimiz güzel geçiyor. Güzel seyler yapiyoruz ve üretiyoruz. Bir insanin kendine ait bir seyleri yapabilmesi onu mutlu ediyor. Bu da kendimize deger verdigimize dair bir önem kazaniyor. Kadinlara sunulan imkanlari çok iyi degerlendiriyorum. Bu imkanlar ne kadar genis olursa, kadinlarimiz o kadar sosyal, o kadar bilgili ve üretim alaninda yetkili olacaklar ve kendilerini daha da gelistirecekler. Bunun yaninda kadinlar ayni zamanda anne olduklari için ne kadar ögrenirlerse bunu çocuklarina da o kadar aktarabileceklerdir. Çocuklarimiz da daha aktif, daha üretken anneleri gördükçe, onlar da o konuda daha farkli bakip gelisebiliyorlar. Bu nedenle bu imkanlar bizim için çok önemli. Ben kültürel anlamda, sosyal anlamda gelistim. Bunun için hem Van Valimize hem de Kadin ve Aile Hizmetleri Daire Baskani Selma Biçek’e tesekkür ediyorum. Eger bu imkanlar çok daha genis sekilde devam ettirilirse, kadinlarimiz çok daha üretken, çok daha gelismis faaliyetlerde bulunarak daha iyi yerlere gelecektir” diye konustu.
