KKTC'nin 39. Kurulus Yil Dönümü Azerbaycan'da Kutlandi

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) 39. kurulus yil dönümü Azerbaycan’in baskenti Bakü’de kutlandi.

KKTC’nin 39. kurulus yil dönümü Azerbaycan’in baskenti Bakü’de düzenlenen resepsiyonla kutlandi. KKTC Azerbaycan Temsilcisi Ufuk Turganer’in ev sahipliginde düzenlenen resepsiyona, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bagci, milletvekilleri, Azerbaycan’da faaliyet gösteren Türk kurum ve kuruluslarinin temsilcileri, is adamlari ve çok sayida davetli katildi.

Azerbaycan ve Türkiye milli marslarinin okunmasi ile baslayan etkinlikte konusan Turganer, “Özgürlük ve varolus mücadelemizin en anlami eseri, egemenligimizin ve bagimsizligimizin en güçlü ifadesi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin 39. kurulus yil dönümünü kardes Azerbaycan’da sizlerle kutlamanin büyük mutlulugunu ve gururunu yasiyoruz. Basta ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaslari olmak üzere özgürlük mücadelesi liderimiz Doktor Fazil Küçük, Kurucu Cumhurbaskanimiz Rauf Raif Denktas’i ve kahraman mücahitlerimizi, vatan topragi ugruna canlarini feda eden aziz sehitlerimizi rahmetle anarken, aziz hatiralari önünde saygiyla egiliyorum. Hayatta olan Gazilerimize en derin saygi ve sükranlarimi sunuyorum” dedi.



“Yillarca süren, saldiri, tehdit, toplu katliamlarla yok edilmek istenen Kibris Türk halki büyük bedeller ödeyerek, hür iradesi ile kendi devletini kurmustur”

“Ana vatanimiz Türkiye’nin zamanli müdahalesi sonucunda gerçeklesen 1974 Baris Harekati ile sadece Kibris adasinin Yunanistan’a baglanmasini önlenmemis, tüm Kibris adasinda demokrasinin temelleri atilmistir” ifadelerini kullanan Turganer, “Yillarca süren, saldiri, tehdit, toplu katliamlarla yok edilmek istenen Kibris Türk halki bagimsizlik mücadelesi sonunda büyük bedeller ödeyerek, hür iradesi ile kendi devletini kurmustur. 39 yil önce kurulan demokratik, laik ve çagdas kurumlariyla köklesen bir devlet olan cumhuriyetimiz, uluslararasi toplumun, Kibris Türk halkina yillardi uyguladigi haksiz, insanlik disi ambargo ve izolasyonlara ragmen halkimizin iradesi ve Türkiye Cumhuriyeti’nin destegi ile günden güne geliserek güçlenmekte ve kalkinmaktadir” dedi.

Turganer, 11 Kasim 2022 tarihinin Kibris Türk halki ve KKTC için tarihi bir gün oldugunu belirterek, “Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin günden güne yükselen bir güç olan Türk Devletleri Teskilati gözlemci üyeligine kabul edilmesini cosku ve gururla selamliyoruz. Devletimizin Türk Devletleri Teskilati gözlemci üyelik sürecini basariya ulasmasinda basta Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaskani Sayin Recep Tayyip Erdogan ve Türk Disislerine sükranlarimizi sunuyoruz. Bu baglamda ortak tarih, kültür ve kimligi olan Türk dilini konusan Türk Devletleri Teskilati üye ülkelerine de gösterdikleri dayanisma için ülkemiz adina tesekkürlerimi sunuyorum. Devletimizin güvencesi Türkiye Cumhuriyeti’ne, Türk Silahli Kuvvetleri’ne, Kibris Türk Baris Kuvvetleri Komutanligi’na sarsilmaz güvenimizi yineler, Cumhuriyetimizin 39. kurulus yil dönümünden bu aksam can Azerbaycan’da, Bakü’de bizi yalniz birakmadiginiz için tesekkürlerimiz sunarim” dedi.

Resepsiyon daha sonra Türk mutfagindan çesitli yemeklerin ikram edilmesiyle devam etti. KKTC’nin Bakü Temsilciligi, Istanbul’da Istiklal Caddesi’nde düzenlenen terör saldirisi nedeniyle 15 Kasim’da düzenlenmesi planlanan kurulus yil dönümü resepsiyonunu ertelemisti.
Kaynak: İHA