Hawaii'deki Mauna Loa Yanardagi Havadan Görüntülendi

ABD’nin Hawaii eyaletindeki Mauna Loa Yanardagi’nda meydana gelen patlama sonrasi yasanan lav akintisi havadan görüntülendi.

Hawaii'deki Mauna Loa Yanardagi Havadan Görüntülendi


ABD’nin Hawaii eyaletindeki Mauna Loa Yanardagi’nda dün 38 yil sonra patlama yasanmis ve lav akintisi baslamisti. Mauna Loa’daki lav akintisi tur ve organizasyon sirketi Paradise Helicopters tarafindan havadan görüntülendi. Hawaii Yanardag Gözlemevi (HVO) yetkilisi Ken Hon yaptigi açiklamada, patlamanin bir dizi siddetli depremin ardindan gerçeklestigini ifade ederek, 3 ayri yariktan çikan lavlarin hala yerlesim yerlerinden uzakta oldugunu söyledi.

Patlama sirasinda yanardagdan 30 ila 60 metre yükseklige firlayarak çikan lavlarin simdilik kontrol altinda oldugu bildirilse de yetkililer, lav akisinin hizla degisebilecegine dikkat çekerek, bölge sakinlerinin tahliye için hazirlikli olmalarini istedi.

Havaii Eyaleti Saglik Bakani Dr. Libby Char, yanardagdan çikan kükürt dioksit ve benzeri zehirli gazlar ile küle ragmen adadaki hava kalitesinin iyi oldugunu ve sürekli kontrolün yapildigini belirtti.

Yetkililer, havaya yayilan gaz ve küller nedeniyle ayrica havacilik tehdit seviyesinin saridan kirmiziya yükseltildigini bildirdi.

Hawaii Adalari’nin en büyük adasi olan Büyük Ada’da yer alan 4 bin 169 metre yüksekligindeki Mauna Loa Yanardagi, kapladigi 75 bin kilometre küplük hacmiyle dünyanin en büyük aktif yanardagi olma özelligini tasiyor. Mauna Loa’daki en son patlama 1984 yilinda yasanmisti.

Mauna Loa ayrica Hawaii’nin en aktif yanardagindan biri olan Kilauea’nin hemen kuzeyinde yer aliyor. Kilauea Yanardagi’nin 2018 yilinda patlamasi sonucu çikan lavlar okyanusa kadar ulasmis ve adadaki 700 evi yok etmisti.
Kaynak: İHA