Prof. Dr. Kutlu Açiklamasi 'D Vitamini Eksikligi Halk Sagligi Problemi Haline Geldi'

Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, D vitamini eksikliginin ’halk sagligi problemi’ haline geldigini söyledi.

Prof. Dr. Kutlu Açiklamasi 'D Vitamini Eksikligi Halk Sagligi Problemi Haline Geldi'
Medical Park Ordu Hastanesi Immünoloji ve Alerji Hastaliklari Uzmani Prof. Dr. Ali Kutlu, günesin siklikla yil boyunca kendini gösterdigi bölgelerde bile D vitamini eksikliginin yaygin oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Ali Kutlu, “Bu nedenle birçok ülkede gidalar yoluyla D vitamini destegi koruyucu saglik hizmetlerinin bir parçasidir” dedi.



“Küresel çapta eksikligi görülen bir vitamin”

“D vitamini disaridan ancak küçük bir kismini alabildigimiz, büyük bölümü deriden günes isinlari vasitasiyla olusturulabilen bir maddedir” diyen Prof. Dr. Ali Kutlu, su bilgileri verdi:

“D vitamininin son yillarda yüzlerce geni etkiledigi tespit edildi. Etkileri hakkinda sürekli yeni seyler ögreniyoruz. Gidalardan yeterli miktarda D vitamini alinamadigi ve günesten yeterince yararlanilamadigi için dünya nüfusunun neredeyse yaridan fazlasinda D vitamini eksikligi vardir. Ülkemizde ise bu oranin yüzde 70’lere ulastigi gösterilmis. Küresel çapta bir D vitamin eksikligi oldugunu söyleyebiliriz. Günesin siklikla yil boyunca kendini gösterdigi bölgelerde bile eksikligi yaygindir. Bu nedenle birçok ülkede gidalar yoluyla D vitamini destegi koruyucu saglik hizmetlerinin bir parçasidir.”

Bagisiklik sistemini destekliyor

D vitamininin bagisiklik sisteminde en önemli destekleyicilerinden biri oldugunu söyleyen Prof. Dr. Ali Kutlu, söyle devam etti:

“D vitamininin hücre zarinin korunmasi, hormon ve kolesterolsentezi, kemik sagligini desteklemeye kadar birçok görevi vardir. D vitamini bagisiklik sisteminin en önemli destekleyicilerinden biri olup düzgün çalismasinda rol oynar. Bagisiklik sistemi hücreleri üzerinde D vitamini reseptörleri bulunmaktadir. Covid salgini boyunca viral enfeksiyonlarda önemli rolünün oldugu gösterilmistir.”

Kanserle savasta etkin rol oynuyor

D vitamininin kas gelisimini destekledigi ve fiziksel gücü artirdigini söyleyen Prof. Dr. Ali Kutlu, “D vitamininin de anti inflamatuar etkinligi oldugu birçok çalismayla ortaya konmustur. Vücudumuzun kanserle savasinda da gereklidir. D vitamini düsüklügü olanlarda meme, prostat, kolon kanseri oranlarinin 3-4 kat yüksek oldugunu gösteren çalismalar vardir. D vitamini eksikliginde adale, vücut ve kemik agrilari, kronik yorgunluk hissi, uyku ve psikiyatrik bozukluklar, saç kaybi, yaralarin iyilesmesinde gecikme, kalp hastaliklari riskinde artis, tekrarlayan enfeksiyonlar ortaya çikabilir. D vitamini eksikligiyle kalp krizinden ölüm, kalp yetmezligi, kalp damar hastaliklari ve yüksek tansiyon arasinda iliski gösterilmistir” seklinde konustu.



Çocuklarda geç yürümeye neden olabilir

Özellikle hizli büyüme gelismenin gözlendigi çocukluk çaginda olusan D vitamini eksikliginin etkileri yetiskinlere göre daha agir sonuçlandiginin altini çizen Prof. Dr. Ali Kutlu, “D vitamini eksikligi nedeniyle küçük çocuklarda yürüme gecikmesi, kas güçsüzlügü, gögüs kafesi ve kemik sekil bozukluklari, bacaklarda egrilik gelisebilmektedir. Yaslilarda D vitamini eksikliginin daha sik görülmektedir” açiklamasinda bulundu.

Doktor tavsiyesi ile tüketilmeli

Özellikle saat 10.00 ile 15.00 arasinda kollar ve bacaklar günes isigina temas edecek sekilde haftada 3-4 kez 10-15 dakika (esmer tenli ve sismanlarda 30 dakika) kremsiz güneslenme en uygun günesten yararlanma sekli oldugunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Ali Kutlu, “Camdan ultraviyole B isinlari geçmedigi için cam arkasindan güneslenme D vitamini yapimi için etkili degildir. D vitaminin fazlasi A, E ve K vitaminleri gibi vücutta depolanip toksik etkilere yol açabilir. Bu nedenle ölçülü bir vitamin takviyesi ve tedavinin bir doktor tavsiyesiyle uygulanmasi uygundur” diye konustu.

Kaynak: İHA