OMÜ Siber Güvenlik Ve Kriptolojiye Öncülük Ediyor

SAMSUN – Siber güvenlik yol haritasinda Ondokuz Mayis Üniversitesi’nin (OMÜ) Türkiye’de öncü oldugu vurgulandi.

OMÜ Siber Güvenlik Ve Kriptolojiye Öncülük Ediyor
Cumhurbaskanligi Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikalari Kurulu (BTYPK) bünyesinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi is birliginde ve TÜBITAK’in teknik destegi ile “Yapay Zekâ, Ileri Malzeme, Büyük Veri ve Bulut Bilisim, Motor Teknolojileri, Siber Güvenlik, Biyoteknolojik Ilaç alanlarinda Teknoloji Yol Haritalari” hazirlandi. Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritasinda OMÜ’nün ülkemizde öncü oldugu vurgulandi.

Yapay Zekâ, Ileri Malzeme, Büyük Veri ve Bulut Bilisim, Motor Teknolojileri, Siber Güvenlik, Biyoteknolojik Ilaç alanlarinda Teknoloji Yol Haritalarindan biri olan “Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritasi”nda OMÜ’nün siber güvenlik ve kriptoloji (gizli yazilar, sifreli belgeler bilimi) alaninda ülkemizde öncü oldugu ifade edildi. Yapay Zekâ, Ileri Malzeme, Büyük Veri ve Bulut Bilisim, Motor Teknolojileri, Siber Güvenlik, Biyoteknolojik Ilaç Alanlarinda Teknoloji Yol Haritalarinda; teknoloji alanlari, BTYPK Teknoloji Önceliklendirme Çalismasi, 2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi ve 11. Kalkinma Plani’nda yer alan ortak teknoloji alanlarindan etki potansiyeli en yüksek olanlar seçildi.

Prof. Dr. Akleylek: “Akademik ve sektörel bakis açisini harmanlayarak problemlere çözüm odakli yaklasiyoruz”

Ekibiyle birlikte sürece büyük katki saglayan Prof. Dr. Sedat Akleylek, Siber Güvenlik Teknoloji Yol Haritasi’nin; siber güvenlik ve bilisim teknolojilerinin hem bilimsel hem de teknolojik açidan degerlendirilmesi sonucunda sektörel bakis açisi göz önüne alinarak bu konularda çalisan herkese faydali olmasi hedefiyle olusturuldugunu belirtirken, “Günümüzde dijital ortamlarin kullanimlarinin yayginlasmasi sonucunda dönüsüm ihtiyaci ortaya çikti. Hizli gerçeklesen bu dijital dönüsüm ile bilgi güvenligi kavramlari çerçevesinde önemli problemlerin var oldugu görülmekte. Siber güvenlik ve kriptografik yaklasimlar ile verinin depolanmasi, islenmesi, paylasilmasi ve istenilen durumlarda erisilme ihtiyaci problemsiz bir sekilde yapilabilir. Siber güvenlik ve kriptografik çözümler ile gizlilik, bütünlük, kimlik denetimi, inkar edememenin yani sira, sistemlerin tanimlandiklari isleri sorunsuz bir sekilde yapabilmesi saglanabiliyor. Merkez olarak siber güvenlik ve kriptoloji alaninda yerli ve millî çözümlerin gelistirilmesine katki saglamak adina çalismalarimizi proje, akademik ve bilimsel yayin, patent ve ürün olarak sürdürmekteyiz. Özetle, akademik ve sektörel bakis açisini harmanlayarak problemlere çözüm odakli yaklasiyoruz” dedi.



ASELSAN destekli siber güvenlik projeleri

OMÜ Siber Güvenlik ve Bilisim Teknolojileri Uygulama ve Arastirma Merkezi olarak öncelikle Samsun ve yakin illerde siber güvenlik farkindaligi olusturmayi amaçladiklarina ve bu kapsamda düzenli olarak egitim ve seminerler verdiklerine isaret eden Merkez Müdürü Akleylek, bu çalismalar ve sahip olduklari is birligi agina dair su bilgileri paylasti:

“Ülkemizde siber güvenlik ve kriptoloji odaginda Türkçe kaynak olusturma ve açik bilime katki saglama amaciyla ‘Siber Güvenlik ve Savunma’ kitap serisini Cumhurbaskanligi Dijital Dönüsüm Ofisi Baskanliginin destegi ve Gazi Üniversitesi ortakligiyla yayinlamaktayiz. Simdiye kadar 6 cilt yayimladik ve bunlar tüm okuyucularin erisimine ücretsiz olarak açik. Üniversitemizde ulusal ve uluslararasi destekli projeler ile kuantum sonrasi kriptografi alaninda öncü çalismalar yapmaktayiz. Bu çalismalarla standartlasma süreçlerine katkida bulunuyoruz. Ayrica, temel kriptografik algoritmalar ve bu algoritmalarin ticari kullanima hazir teknolojilerde kullanilmasina yönelik yaptigimiz çalismalarla sektörel is birliklerinin önünü açtik. Bu kapsamda, ASELSAN gibi savunma sanayii firmalari destekli siber güvenlik projeleri yürütülmekte. Ayni zamanda, millî muharip uçak için siber güvenlik çözümleri üzerine çalismalarimizi yogun bir sekilde sürdürüyoruz.”

“Birçok önemli kurumun iletisim altyapisini saldirilara karsi dayanikli hâle getirecek projeler üzerinde çalisiyoruz”

Basinda oldugu Merkezin uluslararasi baglanti ve is birliklerinden söz eden Akleylek, “2022’nin Eylül ayinda TÜBITAK BILGEM Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Arastirma Enstitüsü, NATO Science for Peace and Security (NATO SPS) programi kapsaminda Azerbaycan devletinin önemli kurumlarinda görev yapan uzmanlara yönelik kuantum bilgisayarlarin kriptoloji üzerindeki olasi yikici etkileri ve bu etkilere karsi alinmasi gereken önlemleri kapsayan egitimlere katkida bulunduk. Birçok önemli kurumun iletisim altyapisini kriptografik olarak kuantum bilgisayar saldirilarina dayanikli hâle getirecek projelerin temelini atmaya dair çalismalarimizi sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde farkli kapsamlarda dost ve kardes ülkelere siber güvenlik ve kriptoloji alanindaki destegimiz artarak devam edecek. Uluslararasi is birliklerimiz çerçevesinde Estonya, Fransa, Ispanya, Almanya, Malezya, Gürcistan, Japonya, Hindistan, Güney Kore, Cezayir, Suudi Arabistan, Birlesik Arap Emirlikleri, ABD’deki arastirmacilar ve kurumlar ile ortak çalismalar ve projeler yürütmekteyiz. Bunlarin sonuçlarini hem ulusal hem de uluslararasi çapta toplamaya basladik” seklinde konustu.



SAHA EXPO 2022’de sergilenmeye deger 3 bulustan biri

Prof. Dr. Sedat Akleylek yani sira, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan “SAHA EXPO 2022 Savunma, Havacilik ve Uzay Sanayi Fuari”nda sergilenmeye deger görülen 3 bulustan birinin de Trakya Üniversitesindeki arastirmacilarla beraber gelistirdikleri "Simetrik Anahtarli Sifrelerde Ikili Dogrusal Dönüsüm Gelistirilmesi için Bir Yöntem" baslikli patent olduguna dikkat çekti.
Kaynak: İHA