Tur Rehberleri Cizre'ye Hayran Kaldi

Sirnak Üniversitesi (SÜ) Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu ile Il Kültür ve Turizm Müdürlügü organizasyonunda Dogu ve Güneydogu’daki tur rehberleri ve turizm acentelerine yönelik düzenlenen gezi programi çerçevesinde Cizre’yi gezen tur rehberleri ve acente temsilcileri Cizre’ye hayran kaldi.

Tur Rehberleri Cizre'ye Hayran Kaldi


Cizre’nin tarihi ve kültürel yerlerinden Nuh Peygamber Cami ve Türbesi, tarihi Ulu Cami, Kirmizi Medrese, Mem-u Zin Türbesi ve Zindani, Cizre Kalesi’ni gezen tur rehberleri ve acente temsilcileri son olarak geldikleri Dengbejevine ve Dengbej’lerin seslendirdigi sarkilara hayran kaldi. Dengbejlerin seslendirdigi sarkilar esliginde keyifli zaman geçiren rehberler, huzur ve güven ortaminin hakim oldugu, farkli din, dil, kültür ve insanlarin bir arada huzurla yasadigi Cizre’yi herkesin gelip görmesi gerektigini ve buranin tanitilmasi için de ellerinden gelen çabayi sarf edeceklerini söyledi.



Rehberlik ve Arastirma Gezisi çerçevesinde Cizre’ye geldiklerini ifade eden Gaziantep Bölgesel Turist Rehberi Odasi Baskani Mehmet Severoglu, "Bu gezi dahilinde Van’dan baslayarak Hakkari, Yüksekova, Semdinli, Çukurca’dan sonra Sirnak ve Cizre bu gezinin en önemli noktalarindan bir tanesidir ve buraya geldik” dedi.

Buraya daha öncede geldigini belirten Severoglu, ”Rehber arkadaslarimiz buralari pek tanimadiklari için onlara tanitmak için buradayiz. Tabi burada da en olmazsa olmazlarindan bir tanesi de Dengbejevi. Bizim için burasi çok önemli çünkü bölgenin sözlü kültürünü yansitan müthis bir yer ve tanitim yeridir. Herkesin Cizre’ye geldiginde Dengbej Evi’ni görmesini istiyoruz" diye konustu.

Severoglu, ”Özellikle Dicle Bölgesi hepimizin çok merak ettigi ve yillardir gelemedigimiz bir bölge oldugu için bizler için çok önemli. Ama artik bundan sonra zincirleri kirdik ve herkes Cizre’ye gelecek diyorum.” diye konustu.

Yillardir terör olaylari ile anildigi için insanlarin bu bölgeye gelmekte çekinceleri oldugunu ifade eden Severoglu, "Ancak bu olaylar bittigi için artik buralara rahat bir sekilde gidip gelebiliyoruz. Özellikle Cizre’de tanitim konusunda çok ciddi ve güzel çalismalar yapiliyor. Cizre’nin dogal güzelliklerini, kültürel güzelliklerini on numara bes yildiz seklinde tanitip ortaya çikaracagimizi düsünüyorum" seklinde konustu.



Bölgeye bir haftalik gezi programi dahilinde geldiklerini ifade eden Istanbul Rehberlik Odasi üyesi Ispanyolca ve Ingilizce Rehberi Arzu Ortaç, ”Amacimiz tanimak ki tanita bilelim. Çünkü çok güzel bir cografya çok degisik bir kültürler, diller, müzik, yemekler ve her sey çok güzel. Biz, ilk önce ögrenmek istedik ki, diger insanlara da Cizre’yi tanitabilelim" dedi.

Cizre insanina ve Cizre’ye bayildigini ifade eden Ortaç, ”Ilk önce insanlar mükemmel sicakkanli ve yardimsever. Onun disinda dogal güzellikleri ayri bir güzellik. Bütün kültürler bir arada ve binlerce yil bir arada yasamis dinler, diller, kültürler ve köylere bayildik. Son olarak ta buraya Dengbejevine geldik. Dengbejlerin seslendirdigi ilk sarkida da içimden kalkip oynamak geldi çünkü o kadar keyifliydi” ifadelerine yer verdi.
Kaynak: İHA