Meksika'da Popocatepetl Yanardagi'nda 3 Yeni Patlama

Meksika’daki Popocatepetl Yanardagi’nda bugün 3 yeni patlama daha oldu. Yanardagda son bir ay içinde gerçeklesen toplam patlama sayisi 31’e yükseldi.



Meksika Ulusal Afet Önleme Merkezi’nin (Cenapred) yayinladigi günlük rapora göre Popocatepetl Yanardagi’nda son 24 saatte yasanan 3 patlamanin yani sira 160 kez de gaz ve duman çikisi meydana geldi. Patlama sirasinda yanardag agzindan çikan lav ve kül sütununun ise 2 kilometre yükseklige ulastigi bildirildi.

Raporda ayrica patlamalar sonucunda yanardag agzindan çikarak havaya karisan küllerin rüzgarin etkisiyle kuzeydogu yönüne dogru yayildigi bildirilerek bu bölgedeki Puebla ve Tlaxcala eyaletlerinde yasayan vatandaslarin kül yagisi ve yagmurla birlikte olusabilecek çamur akintilarina karsi önlem almalari tavsiye edildi. Yanardagda her an patlama meydana gelme ihtimali olduguna da dikkat çeken yetkililer, çevreye düsebilecek tas ve çakillar sebebiyle vatandaslara yanardag agzindan uzak durmalari uyarisi yapildi.

Aztek dili olan Nahuatl’da “Duman çikaran dag” anlamina gelen Popocatepetl 5 bin 452 metre yüksekligiyle Kuzey Amerika’nin ikinci büyük yanardagi konumunda yer aliyor. Kraterinin çapi 900 metre ve derinligi 150 metre olan Popocatepetl’in 16 kilometre kuzeyinde ise ikizi olan Iztaccihuatl Yanardagi bulunuyor.

Son bir yilda faaliyetlerinde artis görülen Popocatepetl Yanardagi, Manchester Üniversitesi bilim adamlarina göre önümüzdeki bir kaç yil içinde büyük bir patlama gerçeklesmesi beklenen yanardaglar arasinda besinci sirada yer aliyor. Son olarak 22 Kasim’da patlamanin yasandigi Popocatepetl Yanardagi’nda bugün meydana gelen 3 patlamayla birlikte 2022 yili içerisinde kaydedilen toplam patlama sayisi 67’ye yükselmis oldu. Yanardagda 2021 yili boyunca ise 8 patlama meydana gelmisti.
Kaynak: İHA