Erzurum'da 'Gençlerle Siddetsiz Gelecek' Paneli

25 Kasim Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Günü etkinlikleri çerçevesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü ve Atatürk Üniversitesi Kadin Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi isbirligiyle "Gençlerle Siddetsiz Gelecek" paneli düzenlendi.

Erzurum'da 'Gençlerle Siddetsiz Gelecek' Paneli
Atatürk Üniversitesi Nene Hatun Kültür Merkezinde düzenlenen panelin açilis konusmasini yapan Atatürk Üniversitesi Kadin Sorunlari Uygulama ve Arastirma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Seher Ergüney, gençlerin siddet konusunda bilinçlendirilmesinin önemine deginerek, siddetsiz bir gelecek diledi.

ASH Il Müdürü Cemil Ilbas ise siddet olgusunda önleyici hizmetlerin önemine degindi. Ilbas, kadina siddetin tüm dünyayi ilgilendirdigini belirterek, sunlari söyledi: "25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Gününün 1999 yilinda kadina yönelik siddete karsi toplumda farkindalik amaciyla BM Genel Kurulu karari ile ilan edildigini 6284 sayili Ailenin Korunmasi ve Kadina Karsi Siddetin Önlenmesine Dair Kanun ile devletimizin kadinlara sahip çiktigi bir kez daha anlasilmaktadir. Kadinin Statüsü baglaminda hizmetlerimizin temel amaci; kadinin insan haklarinin korunmasi ve gelistirilmesine yönelik çalismalar yapmak, kadinlarin sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasal yasamdaki konumlarini güçlendirmek, hak, firsat ve imkanlardan esit biçimde yararlanmalarini saglamaktir.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi olarak kadin hizmetleri konusunda farkli hizmet modelleriyle çalismalar yapiyoruz. Özellikle önleyici hizmetler konusunda farkindalik ve egitim çalismalari büyük önem arz ediyor.

Gün dolayisiyla çesitli farkindalik etkinlikleri düzenliyoruz. Gençlerimizin bu alandaki bilincinin yüksek olmasi siddetsiz bir gelecek için büyük önem arz etmektedir.Siddetin hiçbir bahanesi, hiçbir mazereti, gerekçesi olamaz. Siddetin her türlüsüne karsiyiz. Sayin Cumhurbaskani’mizin ifadesiyle, hepimiz siddeti bir insanlik suçu olarak görüyoruz.Siddet konusunda, annelere babalara, egitimcilere, medyaya, sanatçilara, din adamlarimiza, akademisyenlerimize kisaca hepimize, herkese çok is düsüyor."

Ilbas, Siddetle mücadelede topyekun mücadelenin önemine deginerek,"Siddetle topyekun mücadele derken tam olarak aslinda bunu ifade ediyoruz.Hepimizin, bütün sosyal gruplarin bu isin içinde olmasi, bu mücadeleye omuz vermesi, katki vermesi.Tüm kadinlarin, tüm halkimizin güven içinde, huzurla yasayacagi gelecegi bizler insa edecegiz. Bu gelecegin içinde bizler birlikte yasayacagiz.

Atatürk Üniversitemize ve emegi geçenlere böylesine anlamli bir panele imza attigi için tesekkür ediyorum" dedi.

Erzurum Büyüksehir Belediye Baskan Vekili Fevzi Polat ise siddet konusunda herkesin duyarli olmasini isteyerek, kadina siddet konusunda farkindaligin önemine degindi.

Polat, siddetle ilgili filmlerin toplumda olumsuzluk olusturdugunu belirterek, siddetin toplumsal sorun haline geldigini ifade etti.

Siddetin her türlüsüne karsi olduklarini belirten Polat, herkesin bu konuda duyarli olmasini ve empati kurma noktasinda hassasiyet göstermenin önemli oldugunu ifade etti.

Atatürk Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof Dr. Ayse Bayrakçeken Yurtcan ise insana yönelik yapilan her türlü siddete karsi olduklarini belirterek, siddet konusunda kurumlar aradi sinerji ve çarpan etkisinin önemli oldugunu ifade etti.

Dijital çagin negatif etkilerine deginen Yurtcan, üniversite olarak bu olumsuzluklarin asilmasi konusunda ellerinden geleni yapacaklarini ifade etti.

Konusmalarin ardindan panele geçildi. Baskanligini Prof Dr Reva Balci Akpinar’in yaptigi panelde,Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof Dr Mevlüt Özben, Erzurum Il Vaizi Ethem Karabulut ve Atatürk Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Ögrencisi Ceylan Ergin tarafindan siddet konusunda sunum yapildi.

Panel sonunda Atatürk Üniversitesi Devlet Konservatuari Ögretim Görevlisi Derya Eroglu tarafindan müzik dinletisi sunuldu.
Kaynak: İHA