Avrupa'daki Enerji Krizi Findik Ihracatini Da Olumsuz Etkiledi

Avrupa ülkelerinde yasanan enerji krizi hammaddesi findik olan çikolata üretimlerini düsürünce findik fiyatlarini da olumsuz etkiledi.

Avrupa'daki Enerji Krizi Findik Ihracatini Da Olumsuz Etkiledi
Giresunlu findik sanayicisi Mustafa Demirci, bir önceki yila göre Avrupa ülkelerine findik ihracatinda yüzde 35 civarinda düsüs yasadiklarini ileri sürdü. Sanayici Isadami Mustafa Demirci, “Suan serbest piyasada randimanina göre findik fiyati 46 ila 48.5 TL arasinda degisiyor. Bu yil serbest piyasa findik fiyati 50 TL’den basladi daha sonra 45 TL’ye kadar geriledi. Suanda ise 47 ila 48 TL arasinda sabitlenen bir findik fiyati var ancak yilbasindan sonra bir miktar yükselmesini bekliyoruz. Beklentimizin nedeni ise, biz serbest piyasada 47’den findik alirken dolar 17.80 TL ’civarindaydi. Suanda dolar 18.60 TL’ye yükseldi. Dolar artti ama findik fiyatlarinda TL bazinda bir artis olmadi. Bu nedenle yilbasindan sonra fiyatlarin bir miktar yükselmesini bekliyoruz” diye konustu.



Avrupa’daki enerji krizi üretimleri düsürdü

Avrupa ülkelerinde yasanan enerji krizinin çikolata üretimini düsürdügünü ve bu durumdan findik ihracatinin da olumsuz etkilendigini ifade eden Demirci, “Avrupa’da bir enerji krizi yasanmakta. Hammaddesi findik olan çikolata üretimi de buna bagli olarak düstü. Bu da maalesef ülkemizin findik ihracatini olumsuz yönde etkiledi. Geçen yil 340 bin ton iç findik ihracati yaparken, bu sene ihracatimizin geçen seneye göre yüzde 30 daha düsük olacagi görülüyor. Bu ihracat düsüsünün bazi nedenleri var. Ilk basta Avrupa’da yasanan enerji krizi nedeniyle çikolata satislari ve buna bagli olarak üretimi düstü. Diger taraftan ise, findiktaki rakiplerimiz. Bizim ülkemizde findigin üretim maliyeti yüksek ve biz iç findik ihracatini kilogrami 90 TL’den yaparken, Gürcistan 80 TL’den yapabilmekte. Bu aradaki fark bizim pazardaki payimizi olumsuz etkiliyor” seklinde konustu.



Findikta katma degerli ürün ihracatimiz giderek artiyor

Türkiye’nin son yillarda findiga katma deger katarak sattigini da anlatan Demirci, “Yaklasik 40 yildir findik üretiminin ve sanayisinin içerisindeyim. 40 yil önce katma degerli ürünümüz ülke olarak yüzde 10 civarindayken, bugün yüzde 40’lara yükseldi. Findik sanayimiz her geçen gün iyilesiyor ve gelismekte. Hatta ABD’den dahi findik sanayisinde daha ilerdeyiz. Sanayicilerimiz yatirimlarini artirdikça gelecek 10 yil içerisinde findiga kattigimiz katma deger yüzde 70’lerin üzerine çikabilecek durumdadir. Bu da ülkemiz ihracatinda önemli bir anlam ifade etmektedir. Burada üreticilerimize de önemli görev düsmektedir. Üreticilerimiz düsük rekolte yüksek fiyat beklentisi yerine, yüksek üretim yüksek gelir hesabi yapmalidir. Suanda Dogu Karadeniz’de dönüm basina üretilen findik 80 kilogramlara düserken, bazi ülkelerde dönüm basina 250, 300 kilogram ürün alinabilmektedir. Dolayisiyla üreticilerimiz üretimi artirmayi hedeflemelidir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA