Kaskaloglu Otel Ve Gastronomi Merkezi Açildi

Malatya’nin Arapgir ilçesinde yöresel yemeklerin tanitilacagi ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanilacak Kaskaloglu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye basladi.

Kaskaloglu Otel Ve Gastronomi Merkezi Açildi
Arapgir’de Dogu Anadolu Projesi (DAP) destekli Berenge Mahallesi’nde yapimi tamamlanan ’Gastronomi Merkezi’ olarak kullanilacak Kaskaloglu Otel ve Gastronomi Merkezi hizmet vermeye basladi.

Toplamda 13 dönümlük bir alan üzerine insa edilen 35 yatakli, 70 metre karelik kahvalti salonu, 400 metre kare kapali alandaki restoran binasi ile çesitli etkinliklerin yapilabilecegi 2 bin metre kare alan ve bir adet amfiye sahip merkezde, gastronomi alaninda bilimsel toplantilara da ev sahipligi yapilacak.

Merkezin Arapgir’in tarihi, kültürel degerlerinin korunmasi, onarilmasi ve iyi bir fonksiyon yüklenerek sürekli hale getirilmesinin en büyük misyonlari arasinda yer aldigini belirten Arapgir Belediye Baskani Haluk Cömertoglu, “ Yukari Firat gastronomi merkezi Kaskaloglu Millet Hani ve Serge Ilham Merkezinin Arapgir Belediyesi adina isletmelere açilmis olmasi bizim en büyük gurur kaynagimizdir. Arapgir, uzun yillardir turizme, gastronomiye, kültüre, dogaya insana, bölge kültürüne yatirim yapiyor. Yukari Firat’in merkezinde tüm Firat’i birlestirecek kültürel birlikteligi ve yasami önemseyen isletmeler kurmaya hazirlanmisti. Bunlarin hepsi faaliyete geçti. Kaskaloglu Otel ve Gastronomi Merkezi 13 dönüm alan içerisinde insa edilmis. Mini Arapgir diyebilecegimiz botanik bir parki her türlü etkinliklere açik bir ortam. Büyük kaynaklar harcandi ve Arapgir bu merkezde toplanmis oldu. Müzelere ilaveten bu merkez Arapgir’in gelecege olan en büyük yatirimidir. Önü perenge kanyonuna bakan, Karadeniz, Akdeniz bölünmüs çevre yoluna bakan bir alanda insa edilmis, temiz havasi, suyu, ürünleriyle bu merkez bütün insanligi, agirlayacak, ugurlayacak, konusturacak, lezzetleriyle doyuracak bir merkez. Burada Yukari Firat bölgesinde olusmus 120 yemegi ile 3 bin yil harmanlanarak gelmis mutfagimizin lezzete dönüsmüs bütün markalarini üretmeye çalisiyoruz” dedi.

Gastronomi merkezinin ilçeye kazandirilmasinda emegi geçenlere tesekkür eden Cömertoglu, “ 21 tane cografi isaret belgesi almak için hazirladigimiz gastronomiye ait çesitliligimiz var. Tandir kebabi basta olmak üzere, dolamamiz, kizartmamiz, akitma bicigimiz, mahluta çorbamiz suan tescil edilmis durumda. Köhnü üzümü ve mor reyhanimiz Türkiye’de karsilik bulan katma degere dönüsmüs bir ürün yelpazesi. Burada da bütün bunlara ilaveten dogadaki zengin, aromatik içerige sahip bütün lezzetleri mutfak kültürümüzde gelenege dönüsmüs binlerce yil diye tarif edilen her türlü töreye uygun sunumu bu merkezde toplanmis oldu. Bu merkezi bize kazandirirken destek olan Kalkinma Bakanligi DAP idaresine, Kültür Bakanligi ilgililerine ve belediyemize, mülkü idaremize çok tesekkür ediyorum” seklinde konustu.

Ünlü Sef Ali Açikgül ise, “Arapgir Gastronomi merkezimizde, Malatya kültüründe olan unutulmus yemeklerimizi, buraya gelen yerli ve yabanci turistlere ögretmek daha sonra onlara tattirmak ve hep birlikte bu kültürü kayit altina almak. Buradaki esnafa egitim verip kendi yöremizde olan yemeklerin modern sunumlarla, dogal sunumlarla gelen misafirlere sunmak. Bir diger asamada buradaki yüksekögretimdeki genç ögrencilerimize bir meslek edindirmek ve bunlara bir gelecek kapisi açmak. Unutulmus olan tatlarimizi bir kayit altina alip gelen misafirlerimize tanitmak” diye konustu.

Kaynak: İHA