Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Zekat, Islam Toplumunun Harcidir'

Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Islam’in sosyal adalet idealinin bir tezahürü olarak zekat, bireysel açidan imanin kemalinin göstergesi, sosyal açidan da Islam toplumunun harcidir” dedi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas Açiklamasi 'Zekat, Islam Toplumunun Harcidir'


Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürlügü ile Istanbul 29 Mayis Üniversitesi tarafindan Istanbul’da düzenlenen Zekat Kongresi’ne katildi.

Kongrenin açilisinda konusan Diyanet Isleri Baskani Erbas, zekat ibadetinin insan ile Allah arasindaki iman baginin somut bir göstergesi ve Allah’in insana bahsettigi sayisiz imkan ve nimetlere karsi bir sükür vesilesi oldugunu söyledi.



“Cimrilik hastaliginin ilaci zekattir”

Baskan Erbas, Allah’in hirsli ve tamahkar olan insanlara, dünya malini süslü ve sevimli gösterdigini belirterek, “Yüce Allah, Kur’an-i Kerim’de; ‘Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanlari arkadan çekistiren, kas göz isaretiyle alay eden her kisinin vay haline! O, malinin, kendisini ebedilestirdigini sanir’ ayetiyle, insanin mal ve servete karsi bir düskünlügünün oldugunu açikça ifade buyurmustur. Peygamber Efendimiz de ‘Ademoglunun iki vadi dolusu mali olsa mutlaka bir üçüncüsünü ister. Onun gözünü ancak toprak doyurur’ hadisiyle ayni gerçege isaret etmistir. Hiç süphesiz insani cimrilige ve nankörlüge sürükleyen bu zafiyetten kurtulmanin yolu paylasmaktir. Demek ki cimrilik çok kötü bir hastalik. Peki cimrilik hastaligini ortadan kaldiran ilaç nedir? Paylasmaktir, infaktir, zekattir, sadakadir” ifadelerini kullandi. Baskan Erbas, infak, ihsan, ikram ve sadaka gibi yardimlasma yöntemlerinin Kur’an-i Kerim’deki birçok ayette tesvik edildigini animsatarak, “Bu hususta ihmal ve gaflet gösterilmesi de bir tehlikedir. Onun için Cenab-i Hak, kesin bir sorumluluk olarak müminlerden hiç olmazsa mallarinin cüzi bir miktarini imani bir ödev mahiyetinde yoksullara vermelerini farz kilmistir. Zekatin Kur’an-i Kerim’de genellikle namazla birlikte zikredilmesi ise onun Müslümanlar için ne denli önemli bir ibadet oldugunun nisanesidir” dedi.

Zekat ibadetinin insanlardaki tamahkarligi ve hirsi törpüledigine dikkati çeken Baskan Erbas, zekatin hem veren hem de alan kimse için iyilestirici, onarici ve arindirici bir islevi oldugunu dile getirdi.

“Zekat faziletli toplum idealine hayat verir”

Baskan Erbas, zekatin insanlar üzerindeki yararindan bahsederek, “Zekat, insanda sefkat ve merhamet duygusunu gelistirir; kisiye yardimlasma ve dayanisma bilinci kazandirir. Iktisadi ve ekonomik anlamda farkli sosyal katmanlarda bulunan Müslümanlarin arasinda bir ülfet, muhabbet ve kaynasma saglar. Böylece Islam’in adalet, hakkaniyet ve merhamete dayali faziletli toplum idealine hayat verir. Nitekim söz konusu degerlerle insa edilen ve Islam medeniyetinin nüvesini teskil eden asrisaadet, bu anlamda bizim için tarihi bir örnektir” diye konustu.

“Islam medeniyeti, bir merhamet medeniyetidir” diyen Baskan Erbas, “Sefkati, merhameti, paylasmayi ve yardimlasmayi erdem kabul eden bu medeniyet, rahmet Peygamberinin rehberliginde, Rahman ve Rahim olan Allah’in yeryüzüne hayat veren ölçüleriyle insa edilmistir” açiklamalarinda bulundu. Baskan Erbas, Islam’in bir denge dini oldugunu ve insanlar arasinda dengesizlikler olmasin diye zekatla denge kurulmaya çalisildigini belirtti.



“Zekat vermeyen toplumlarda insan, insanin kurdudur”

“Insani, insanin kurdu” olarak gören anlayisin aksine Islam medeniyetinde “Insan, insanin yurdudur” anlayisinin egemen oldugunu kaydeden Baskan Erbas, “Zekatla, sadaka ve infakla isi olmayan, hayatinda bunlara yer vermeyen toplumlarda insan, insanin kurdudur. ‘Benim daha iyi yasamam için senin ölmen lazim.’ Kapitalist sistemde böyle. ‘Onu nasil iflas ettirebilirim?’ düsüncesi var. Ama zekat gibi güzel bir ibadete inanan bir toplumda ‘O insani zor durumdan nasil kurtarabilirim?’ endisesi var. Yani o dünyanin insaniyla bu dünyanin insani birbirinden çok farkli” ifadelerini kullandi. Baskan Erbas, ibadetlerdeki asil gayenin Allah’in rizasina nail olmak ve O’na yaklasmak oldugunu ifade ederek, “Ibadetler, ayni zamanda imanin ve dini düsüncenin bir eylem olarak hayata yansimasidir. Bu baglamda Islam’in 5 temel esasindan biri olan zekat ibadeti, her yönüyle tam da böyle bir amaca matuftur. Islam’in sosyal adalet idealinin bir tezahürü olarak zekat, bireysel açidan imanin kemalinin göstergesi, sosyal açidan da Islam toplumunun harcidir. Çünkü dinin toplumsal boyutunun temeli, yardimlasma ve dayanismadan ibarettir” seklinde konustu.

Zekatin miktarindan cinsine, verilecek yerlerden ifa etme usulüne kadar her asamasinin Kur’an ve sünnet bütünlügü içerisinde ayrintili bir sekilde ortaya kondugunu isaret eden Baskan Erbas, zekat konusunda son derece hassas olunmasi gerektiginin altini çizdi. Baskan Erbas, 8 milyara yakin dünya nüfusunun ötekilestirilmis yarisina hayatin zindan edildigi bir çaga taniklik ettiklerine dikkati çekerek, “Isgallerin, savaslarin ve terör olaylarinin kiskacinda kalan milyonlarca insan, yasamak için en temel gereksinimlerinden bile mahrum vaziyettedir. Oysa bu gezegen, mevcut nüfusundan kat kat fazlasini doyuracak kadar büyük bir dogal zenginlige sahiptir. Yeter ki insanlar, paylasmanin tadini bilsin” dedi.



“Dünyanin dogal kaynaklari azinlik bir kesimin ihtiraslariyla fütursuzca heba edilmekte”

Insanligin, sömürge devletlerin merhametten yoksun, adaletten ve hakkaniyetten uzak politikalarinin aci sonuçlarini yasadigini kaydeden Baskan Erbas, “Bir yanda yoksulluk, açlik, hastalik, savas ve menfaat çekismelerinin cenderesinde hayatta kalma mücadelesi verilirken diger yanda dünyanin dogal kaynaklari azinlik bir kesimin ihtiraslariyla fütursuzca heba edilmektedir” ifadelerini kullandi. Baskan Erbas, dünyanin Islam’in sosyal adalet, merhamet ve paylasma ahlakina muhtaç oldugunu belirterek, “Çünkü Islam ahlakinda, hiçbir ayrim yapmaksizin, dinine, irkina, cografyasina ve rengine bakmaksizin muhtaca ve magdura yardim eli uzatmak bir erdem olarak görülmektedir. Öyleyse baris ve esenlik dini Islam’in müntesiplerine düsen, bu ideali tüm yeryüzüne hakim kilmak için çalismak; merhamet elçisi olmaktir” degerlendirmesinde bulundu.

Kongreye, Diyanet Isleri Baskanligi Din Isleri Yüksek Kurulu Baskani Prof. Dr. Abdurrahman Haçkali, Diyanet Isleri Baskan Yardimcisi Burhan Isliyen, Diyanet Akademisi Baskani Doç. Dr. Enver Osman Kaan, Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saban Kondi, 29 Mayis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Sinanoglu, Istanbul Il Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpagus ve çok sayida davetli katildi.

Kongre, 20 Kasim’a kadar devam edecek.
Kaynak: İHA