Van'da 250 Yaban Hayvani Tedavi Edilerek Dogaya Salindi

Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde, 2022 yili içinde çesitli nedenlerle yaralanan 250’den fazla yaban hayvani tedavi edilerek dogaya kazandirildi.

Van'da 250 Yaban Hayvani Tedavi Edilerek Dogaya Salindi
Bölgede çesitli nedenlerle yuvasindan ayri düsen veya yaralanan çok sayida kanatli ve memeli yaban hayvanina Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi ev sahipligi yapiyor. 2022 yili içerisinde farkli mevsimlerde Doga Koruma Milli Parklar 14. Bölge Müdürlügü ekipleri, jandarma, polis çesitli kamu kurumlari ve vatandaslar tarafindan çok sayida yaban hayvani tedavi ve bakim için Yaban Hayvanlari Koruma ve Rehabilitasyon Merkezine getirildi.

Bu yil tedavi için getirilen yaklasik 850 yaban hayvanindan 250’sinin tedavisi tamamlanarak dogaya salindi.

“Bu yil hasta popülasyonumuz artti”

IHA muhabirine konusan Van YYÜ Yaban Hayvanlari Koruma Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, merkez olarak Van Gölü Havzasi’nda bulunan bütün yaban hayvanlarin her türlü sorunuyla ilgilendiklerini belirtti.

2022 yilinda daha önce az sayida gelen türlerin daha fazla geldigine dikkat çeken Prof. Dr. Aslan, “Bunun nedeni ise alginin artmasi ve kurumlarin koordinasyonundan kaynaklidir. Bu yil hasta popülasyonumuz artti. Daha önce genellikle kanatli hayvanlar gelirdi ama simdi memeli hayvanlar da çok gelmeye basladi.

Bu yil bir ayi yavrusu büyüttük. Yuvasindan ayrilmis ancak dogaya tutunamamis yavrular çok fazla gelemeye basladi.

Bu yüzden merkezimiz bahar aylarinda yavru hayvanlara adeta bir kres hizmet vermektedir. Bu çerçevede 2 tilki, 2 kurt ve 2 de ayi yavrusu tedavi edildi. Memelilerin yaninda kaya kartali, puhu yavrulari gibi 20’ye yakin hayvani tedavi ederek dogayla bulusturuldu. Bu yil dag keçileri de çok geldi” dedi.

“4 tür akbabanin 4’tü de merkezimize getirilerek tedavi edildi”

Bu yil yörede meralarin açilmasina ve güvenligin armasina bagli olarak çok sayida akbabanin da geldigini dile getiren Aslan, “Akbabanin çok gelmesinin sebebi ise meralardaki leslerin artmasina bagli olarak 4 tür akbabanin 4’tü de merkezimize getirilerek tedavi edildi. Bu sene nesli tehdit altinda olan hayvanlarin daha fazla gelecegini düsünerek hazirliklarimizi da o yönde yapmaktayiz. Çünkü bu canli güvenlik ve gida varsa oraya yerlesir” diye konustu.

Yaralanmaya ve yuvadan düsmeye bagli olarak merkezlerine bu yil 850 civarinda yaban hayvanin geldigini söyleyen Aslan, bu hayvanlarin 250’sini tedavi ederek dogaya kazandirdiklarini kaydetti.

Kaynak: İHA