Biden Açiklamasi '(Çin Ile Iliskiler) Yeni Bir Soguk Savas Olmayacagina Kesinlikle Inaniyorum'

ABD Baskani Joe Biden, Çin Devlet Baskani Xi Jinping ile yaptigi görüsme sonrasi düzenledigi basin toplantisinda Çin-ABD iliskilerine dair, "Yeni bir Soguk Savas olmayacagina kesinlikle inaniyorum” dedi.

Biden Açiklamasi '(Çin Ile Iliskiler) Yeni Bir Soguk Savas Olmayacagina Kesinlikle Inaniyorum'
ABD Baskani Joe Biden ile Çin Devlet Baskani Xi Jinping, Endonezya’nin Bali Adasi’nda G-20 Liderler Zirvesi öncesi Biden’in göreve gelisinin ardindan ilk kez yüz yüze görüstü. Üç saatten fazla süren görüsmenin ardindan basin toplantisi düzenleyen Biden, Xi ile yaptigi görüsmeyi “açik ve samimi” olarak nitelendirerek, ABD’nin "tek Çin politikasi"nin degismedigini ve Tayvan ile barisi korumaya kararli olduklarini vurguladi. Biden, ABD ve Çin’in küresel sorunlari çözmek için birlikte çalisma konusunda uzlastigini belirtti.

Görüsmede Rusya-Ukrayna savasini da ele aldiklarini belirten Biden, ABD ve Çin’in nükleer savasa karsi oldugunu bir kez daha vurguladi. ABD ve Çin arasinda rekabetin devam edecegini ifade eden Biden, ancak her iki ülkenin de "çatisma" aramadigini yineledi.

"Yeni bir Soguk Savas olmayacagina kesinlikle inaniyorum”

Çin ile ABD arasinda yeni bir Soguk Savas olmayacagini belirten Biden, "Yeni bir Soguk Savas olmayacagina kesinlikle inaniyorum. Çin’in yakin zamanda Tayvan’i isgal etme girisimi oldugunu düsünmüyorum" ifadelerini kullanarak, ABD’nin Tayvan’daki politikasinin degismedigini açikça belirttigini ve ABD’nin sorunlari "barisçil bir sekilde çözülmesini" istedigini Çin Devlet Baskani Xi’ye aktardigini açikladi.

Biden, Çin Devlet Baskani Xi’nin ne dedigini tam olarak anladigindan emin oldugunu ifade ederek, Xi’nin belirli konularda taviz vermeye istekli göründügünü ve "birbirlerine karsi çok açik sözlü olduklarini" belirtti.



“Rusya’nin Ukrayna’yi basindan beri amaçladigi gibi isgal edemeyecegine eminim"

Rusya’nin Ukrayna’nin Herson kentinden çekilmesine deginen Biden, bunun Ukrayna için önemli bir zafer oldugunu aktararak, "Ukrayna halkinin cesaretini, kararliligini ve kapasitesini alkislamaktan baska bir sey yapamam. Kis aylarinda islerin biraz yavasladigini göreceksiniz, ancak Rusya’nin Ukrayna’yi basindan beri amaçladigi gibi isgal edemeyecegine eminim" dedi.



Çin, Kuzey Kore’yi durdurmali

Kuzey Kore hakkinda gelen bir soruya yanit veren Biden, Çin’in Kuzey Kore’nin yeni bir nükleer silah denemesi yapmasini durdurmaya yönelik girisimde bulunmasi gerektigini belirterek, ancak Çin’in Kuzey Kore’yi kontrol edebileceginden tam olarak emin olmadigini söyledi.

Kuzey Kore’nin yapacagi herhangi bir yeni deneme karsisinda ABD’nin çesitli eylemlerde bulunacagini ifade eden Biden, söz konusu eylemlerin "Çin’e yönelik" olmayacagini, bunun yerine Kuzey Kore’ye bir mesaj göndermek amaciyla yapilacagini aktardi.
Kaynak: İHA