Uzmanlardan 'Kuduz' Uyarisi

Van’da görev yapan Acil Tip Uzmani Dr. Mehmet Tatli, kuduz hastaligina karsi vatandaslari uyararak, muhtemel hayvan isiriklarinda saglik kuruluslarina basvuru çagrisinda bulundu.

Uzmanlardan 'Kuduz' Uyarisi
Bitlis’te basibos köpeklerin isirmasinin ardindan kaldirildigi hastanede kuduz tanisi konan ve Ankara’ya sevk edilen Mustafa Erçetin (10), tüm müdahaleye ragmen kurtarilamayarak hayatini kaybetmisti. Ülkeyi derinden etkileyen olaya iliskin Acil Tip Uzmani Dr. Mehmet Tatli, kuduz vakalari karsisinda insanlarin tedbirli olmasi gerektigi çagrisinda bulundu. Dr. Tatli, özellikle anne babalarin çocuklarinin süpheli hayvan temaslarinda saglik kuruluslarina basvurmalari konusunda uyardi.

Konuya iliskin konusan Acil Tip Uzmani Dr. Mehmet Tatli, kuduz hastaliginin çok eski bir hastalik oldugunu animsatti. Insanlik tarihi kadar eski bir hastalik olan kuduz hastaliginin son yillarda gündemden düstügünü, ancak yasanan bu son olayla tekrar gündeme oturdugunu ifade eden Dr. Tatli, “Son zamanlarda degisik hastaliklar gündeme oturdugu için bu tür eski hastaliklar gündemden düstü. Bu anlamda halkimizin da bu konulardaki bilinçlenme konusunda azalma var” dedi.



“Insanlara salya yoluyla da bulasmaktadir”

Kuduz hastaliginin insanlara hayvan salyasindan yaralanma sonucu cilt bütünlügünün bozulmasi yoluyla bulastigini dile getiren Tatli, “Bu hastaliklar tedavisi bulunana kadar çözümü olmayan bir sekilde devam edecek. Kuduz hastaligi aslinda hayvanlari ilgilendiren bir hastaliktir. Bu hastalik insanlara da salya yoluyla bulasmaktadir. Köpek, kurt, tilkilerde gözüken bir hastaliktir, yurt disinda yarasalardan kaynakli kuduz vakalariyla karsilasilabilir. Van kirsala çok açik bir ilimiz, Dogu Anadolu Bölgesi yine bu sekilde. Kaldi ki bu kuduz vakasinin yasandigi yer de yani basimizda bulunan Adilcevaz ilçesinde meydana geldi. Bir köpek günlük 50 kilometre yok kat edebilecek hayvandir. Bu tür enfeksiyonlarda kirsal alanlarda zaman içerisinde yayilabilecek hastaliklardir” diye konustu.



"Temas sonrasinda acil servislere basvurulmali"

Özellikle kirsalda olan ve hayvanlarla temas etme ihtimalleri yüksek olan vatandaslarin çok dikkat etmeleri gerektigi konusunda uyaran Tatli, “Bunun disinda da doga ve sehir hayati bir birine girmeye basladi.

Sehir hayatinda da bu tür vakalarla karsilasabilme durumu olabilir. Bu sebeple halkimizin yüksek bir bilinç düzeyiyle duruma yaklasmasi lazim. En önemli durum ise kuduz hastaligi dogru tedaviyle ilk tani ve dogru taniyla tamamen zararsiz atlatilabilecek bir durumdur. Köpek veya herhangi bir temas sonrasinda acil servislerimize, hastanelerimize basvurup asilarimizi olursak, hiçbir hastalik riski tasimadan hayatimiza devam edebiliriz” seklinde konustu.



“Çocugun vücudundaki yaralar sorgulanmali”

Çocuklarini banyo yaptiran aileler, vücutlarinda gördükleri yaralari sorgulamalari gerektigini dile getiren Tatli, sözlerini söyle sürdürdü:

“Fakat gördügümüz sudur ki, özellikle çocuklarimiz kendilerini tam ifade edemiyorlar. Kedi veya köpek bu tür hayvanlarla temaslari çok sik olabiliyor ve kendilerini ifade edemedikleri içinde aileler bu anlamda bilinçsiz kaliyorlar. Özellikle ailelerimizden burada su çagrida bulunuyoruz; çocuklarini banyo yaptirirken herhangi bir yara gördüklerinde mutlaka çocuklarini bu anlamda sorgulamalari gerekiyor. Herhangi bir hayvan temasi oldu mu? Bunu özellikle sormalari gerekiyor ve hizli bir sekilde en yakin saglik kurulusuna basvurmalari gerekir.”
Kaynak: İHA