Ukraynali Erasmus Ögrencisi Açiklamasi 'Gençler Savasa Ragmen Ülkelerini Terk Etmek Istemiyor'

Erasmus programi ile Italya’dan Türkiye’ye gelen Ukraynali 22 yasindaki Vladyslav Saviak, savasin devam ettigi ülkede gençlerin ülkeyi terk etmek istemediklerini vurgulayarak, “Ben de egitimimi tamamlayinca ülkeme dönerek kalkinmasina yardim olacagim” dedi.

Ukraynali Erasmus Ögrencisi Açiklamasi 'Gençler Savasa Ragmen Ülkelerini Terk Etmek Istemiyor'
24 Subat 2022 tarihinde Rusya devlet baskani Vladimir Putin’in Ukrayna’da "özel bir askerî operasyon" ilan etmesiyle baslayan Ukrayna-Rusya savasi birçok insanin hem magdur olmasina hem de yasamini yitirmesine sebep oldu. 2021 yilinda lisansüstü egitimi için Italya’ya giden sonrasinda da Erasmus ile Türkiye’de Beykent Üniversitesinde belli bir dönem egitim görecek olan Ukraynali genç ögrenci Vladyslav Saviak, daha önce savasa sahit olmadigini bu yüzden ülkesini ziyaret ettikçe korkusunun devam ettigini ifade etti.

Lviv sehrinde yasadiklari için savasa birebir sahit olmasa bile tüm ülkenin bundan dolayi çok etkilendigini hatta asker olan babasinin arkadaslarinin ölüm haberlerinden dolayi üzüntüsünü dile getiren Saviak, kisa zaman içinde savasin bitecegini umut ettiklerini söyledi.



Iktisat alaninda yüksek lisans yapan Saviak, “Aslinda oldugum sehirde çok fazla savasi hissetmedim. Fakat ülkece tabi ki de çok fazla sey yasadik ve etkilendik. Tanidiklarimizdan ölenler oldu mesela babamin arkadasi. Uzakta da olsa bombardiman seslerini duyuyorduk. Savas çikinca tabi ki de çok korktuk sonuçta böyle bir sey daha önce ne yasadik ne de sahit olduk. Babam asker oldugu için bizi rahatlatmak amaciyla bunun geçici bir durum oldugunu söylese de maalesef korkum devam etti” diyerek duygularini paylasti.

“Hepsi Ukrayna’da kalmak ve ülkesini korumak istiyor”

Savasa ragmen gençlerin ve ögrencilerin yine de ülkede kalmak istediklerini, yurtdisina sadece avantajli egitim haklarindan yararlanmak için gidildiginden bahseden Saviak, “Ögrenciler ve gençler ülkelerini savasa ragmen terk etmek istemiyor. Sadece bizim ülkeye yurtdisindaki egitimlerde çok fazla avantaj saglaniyor. Yani egitim alaninda sadece bu sebeple yurtdisinda oluyorlar. Ama bunun disinda hepsi Ukrayna’da kalmak ülkelerini korumak istiyorlar. Ben de egitimim bitince ülkemi kalkindirmak için bir seyler yapmak istiyorum” dedi.

Türkiye ve üniversite için de düsüncelerini dile getiren Ukraynali ögrenci, “Zaten her zaman Türkiye’yi ziyaret etmek istiyordum” diyerek sözlerine söyle devam etti:

“Türkiye’yi her zaman çok seviyordum ve burayi her zaman ziyaret etmek istiyordum. Ayni zamanda çok fazla Türk arkadasim var. Beykent Üniversitesinin de arastirma bölümünü çok begeniyorum. Kaldigim bir ay boyunca da bunu deneyimledim. Burada ve üniversitede olmaktan mutluluk duyuyorum.”

“Insanlar savasin gerçek yüzünü bilmiyorlar”

Saviak son olarak da ülkesindeki savas hakkinda “Aslinda iç yüzü disaridan çok fazla bilinmiyor” diyerek, “Ülkeme kazanmasi için sans diliyorum. Umarim kazaniriz. Ülkeme geri dönüp ülkemi kalkindirmak için bir seyler yapmak istiyorum. Tüm millet birlikte hareket ederek savasin karsisinda duruyoruz. Bu sene olmasa da önümüzdeki sene ülkemizi eski haline getirmeyi istiyoruz. Insanlar aslinda savasin gerçek yüzünü bilmiyorlar. Hatta bazilari Rusya’yi bile destekliyor. Savasin iç yüzü görülmeli. Asla düsündükleri gibi degil. Umarim çok daha iyi bir dünya oluruz” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA