Pakistan'da Eski Basbakan Khan'in Partisi, Islamabad'a Dogru Yürüyüsüne Yeniden Basladi

Pakistan’da eski Basbakan Imran Khan’in partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI), Khan’in 3 Kasim’da suikast girisimine ugradigi Punjab eyaletinde yer alan Wazirabad kentinden baskent Islamabad’a dogru yürüyüsüne kaldigi yerden yeniden basladi.

Pakistan'da Eski Basbakan Khan'in Partisi, Islamabad'a Dogru Yürüyüsüne Yeniden Basladi
Pakistan’in eski Basbakani Imran Khan’in lideri oldugu Pakistan Adalet Hareketi Partisi (PTI), erken seçim çagrisiyla baskent Islamabad’a baslattigi yürüyüs kaldigi yerden devam ediyor. Yürüyüse sahsen katilmayan Khan, 3 Kasim’da suikast girisimine ugradigi Punjab eyaletinde yer alan Wazirabad kentinden yeniden baslattigi yürüyüste destekçilerine görüntülü olarak hitap etti.

“Muz cumhuriyetine dönüsüyoruz”

Kendisine düzenlenen suikast girisiminin ilk olarak geçtigimiz eylül ayinda planlandigini aktaran Khan, söz konusu suikast planini 24 Eylül’de bir mitingde dile getirdigini ifade etti.

Halkin devlet kurumlarina olan güvenini kaybettigini ve tüm gözlerin simdi Yüksek Mahkeme’de oldugunu ifade aktaran Khan, "Pakistan Adalet Bakani, muz cumhuriyetine dönüsüyoruz. Ülkeyi kurtarmak zorundasiniz. Millet kurumlara olan güvenini kaybetti. Bunu düzeltmeniz gerekiyor çünkü ülke kurumlar olmadan çalisamaz" dedi.

Bugünlerde Pakistan’da yasananlarin batili ülkelerde hayal bile edilemez oldugunu söyleyen Khan, "Kanunlar bize ne zaman koruma saglayacak" ifadelerini kullanarak, ülkenin geleceginin Adalet Bakani’nin elinde oldugunu belirtti.



“Sorusturma kurumlari hirsizlarin elinde”

Khan, Adalet Bakani Umar Ata Bandial’i, kendisine düzenlene suikast girisimine ait ilk inceleme raporunu, gazeteci Arshad Sharif’in öldürülmesi ve PTI Senatörü Azam Swati’nin gözaltinda iskence gördügü iddialarini incelemeye çagirdi. Khan, Bandial’a hitaben, “Büyük bir sorumlulugunuz var, millet sizi izliyor. Bir sorusturma yapilmali ve o zaman gerçek suçlunun kim oldugunu anlayacaksiniz. Adalet Bakani harekete geçmenizi istiyorum. Arshad Sharif’in yazilarindan en çok kim rahatsiz oldu? Kim ona bu kadar kizgindi? Adalet Bakani, bunu sadece sen yapabilirsin. Sorusturma kurumlari hirsizlarin elinde. Bu subaylara kim güvenebilir?” dedi.



Khan, 3 ismin istifasini istemisti

Suikast girisimini Yüksek Mahkeme’de kurulacak bir yargi komisyonunda arastirilmasina karar verilmisti. Khan yaptigi açiklamada, "Adini verdigim 3 kisiyi (Basbakan Serif, Içisleri Bakani Rana Sana Ullah ve Tümgeneral Faisal Naseer) kim arastiracak? Tarafsiz ve adil bir sorusturma nasil yürütülecek? Sorusturmanin adil olmasi için onlardan istifa etmesini istedim. Ismini verdigim bu 3 kisi sorusturmayi yürütürken, yargi komisyonu ne yapacak?" ifadelerini kullanmis, sorusturmanin seffaf sekilde yürütülmesi için 3 kisinin istifa etmesi gerektigini vurgulamisti.

Khan’a suikast girisimi

Khan, 28 Ekim’de destekçileriyle birlikte Lahor’dan baskent Islabamad’a dogru hareket etmisti. Konvoya Punjab eyaletinin Wazirabad kenti yakinlarinda ates açilmis ve Khan bacagindan yaralanmisti. En az 1 kisinin hayatini kaybettigi ve birçok kisinin yaralandigi olayda saldirgan suçunu itiraf ederek, "Sadece Imran Khan’i öldürmek istedim, baskasini degil" demisti. Khan tedavisinin ardindan 6 Kasim’da hastaneden taburcu olmustu.

Khan hükümeti nisanda düsmüstü

Pakistan’da 10 Nisan’da parlamentoda yapilan güven oylamasinda 174 "hayir" oyu alan Khan hükümeti düsmüs, Khan’in yerine 11 Nisan’da yapilan oylamada 174 oyla Sahbaz Serif gelmisti.
Kaynak: İHA