Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Kelle Paça

Uzmanlar tarafindan "dogal antibiyotik" olarak tanimlanan kelle paça, havalarin sogumasiyla birlikte Sanliurfa’da en çok tüketilen çorbalarin arasinda yer aliyor.

Kis Aylarinin Vazgeçilmezi Kelle Paça
Sanliurfa’da özellikle kis aylarinda vatandaslarin hemen hemen her ögün tükettigi paça çorbasi, zengin vitamin ve mineral içerigi dolayisiyla uzmanlar tarafindan "dogal antibiyotik" olarak tanimlaniyor. Kentin tarihi sokaklarindaki isletmelerde ustalar, özenle hazirladiklari kelle paçalari müsterilerine servis ediyor. Sabahin ilk isiklariyla baslayan paça çorba telasi, aksam geç saatlere kadar devam ediyor. Içerigindeki vitamin ve mineraller sayesinde bagisiklik sistemini güçlendiren, vücuda güç veren paça çorbasi, uzmanlarca da tüketilmesi tavsiye ediliyor. Kentte havalarin sogumasiyla birlikte sakatat ürünlerine ilginin arttigini aktaran sakatat saticisi Ahmet Subasi, “Kis aylarinin gelmesiyle kelle paçaya baya bir ragbet var. Biz burada sakatat isiyle ugrasiyoruz. Kelle paça bagisiklik sistemini güçlendiriyor. Kemiklere ve kaslara iyi geldigini söylüyorlar. Bu aylarda çok tüketilen gidalar arasinda yer aliyor. Kelle, iskembe, paça ve mumbarla birlikte günlük burada 40-50 takim satiyoruz. Vücuda her türlü faydasi var” dedi.

Tarihi çarsilar bölgesinde yarim asirdir kelle paça çorbasinin satisini yapan usta Kadir Çoban, kelle paça çorbasinin her derde derman oldugunu söyledi.

Çoban, “Virüsü, tifoyu, mikrobu öldürür. Burasi bir hastane gibidir. Buraya doktora geldiginizde 2-3 kere kelle paçayi yediginizde insallah iyi olursunuz. Doktorlarimiz da buraya gelip tüketiyorlar. Tamamen organiktir. Yaklasik 5 saat ates üzerinde kaynatildiktan sonra bakir tabaklarda servis edilir. Içerisinde kelle, paça, beyin ve dil bulunur. Fiyati ise geçen yila göre 5-10 lira arttirarak 50 liradan satiyoruz” ifadelerini kullandi. Çoban, kimisinin 5, kimisinin ise günlük 10 kilometre yol kat ederek kelle paça çorbasi içmeye geldigini belirtti.

Karaköprü ilçesinden kent merkezine kelle paça içmeye geldigini ifade eden Suphi Öncel, “Ben emekli ögretmenim. Simdilerde hayvancilikla ugrasiyorum. Tadi çok güzel. Yediginizde gerçek et tadini alabiliyorsunuz. Ancak yiyen bilir, yemeyen nereden bilecek. Tatmayanlara tavsiye ederim” diye konustu.

Kaynak: İHA