Vertigo Hastaligindan Kurtulmak Mümkün

Bas dönmesi olarak da adlandirilan vertigonun kisinin kendisinin veya gördüklerinin döndügünü hissetmesine yol açan bir hastalik oldugunu söyleyen Kulak Burun Bogaz Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Murat Nabi Bulut, “Vertigoda etkili bir tedavi için sebebin bulunmasi gerekir. Vertigo laboratuvar testleri (Vhit testi, Kalorik test ve VNG) ile kolayca ayirici tani yapilabilmektedir” dedi.

Vertigo Hastaligindan Kurtulmak Mümkün
Bas dönmesi sikâyeti ile acil polikliniklerine basvuran hastalarin büyük bir kisminda aslinda iç kulak denge sistemi rahatsizligi olduguna dikkat çeken VM Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Bogaz Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Murat Nabi Bulut, hastada özellikle dengesizlik hissinin bulanti ile birlikte oldugu durumlarda vertigonun akla gelebilecegini söyledi.

Dr. Ögr. Üyesi Bulut, vertigonun teshisi ve tedavisi konusunda bilgiler verdi.

Vertigonun çok çesitli nedenleri olabileceginin altini çizen Dr. Ögr. Üyesi Bulut, hastaligin merkezi (nörolojik kaynakli) ve periferik (iç kulak kaynakli) olarak 2 ana gruba ayrildigini ifade ederek, “Sinir sistemi kaynakli vertigolar nörolojik muayene ve beyin MR’i ile tespit edilebilir. Iç kulak kaynakli vertigolar için Kulak Burun Bogaz muayenesi ve özel vertigo testleri gerekir. Ancak birçok hasta elinde tahlil ve filmler ile birçok doktoru dolasmakta ve tatmin edici bir sonuç alamamaktadir” diye konustu.



"Vertigo Klinigi’nde hastalarimiz ayni gün, test sonucuna göre tedavi olabiliyor"

Iç kulak kaynakli vertigo ihtimalinin olmasi için bas dönmesiyle birlikte bulanti ve dengesizligin de olmasi gerektigini söyleyen Kulak Burun Bogaz Uzm. Dr. Ögr. Üyesi Murat Nabi, “Vertigoda etkili bir tedavi için sebebin bulunmasi gerekir. Hastanemizde mevcut vertigo laboratuvar testleri (Kalorik test ve VNG) ile kolayca ayirici tani yapilabilmektedir. Bu testler sonucunda genelde iki durum ortaya çikmaktadir. Birincisi kulak kristali oynamasi (BPV) ikincisi ise kulak tansiyonudur (Meniere). Kristal oynamasinin yönü tespit edilince manevrayla kristaller yerine gönderilmektedir. Meniere da ise diyet ve ilaç tedavisi uygulanmaktadir. Vertigo Kliniginde hastalarimiz ayni gün, test sonucuna göre rahatsizliklarinin tedavisini de olabilmektedir. Hastaliga göre tek seansta vertigodan kurtulmak mümkün olabilir” seklinde konustu.

Kaynak: İHA