Ordu'da Mobil Koyun Yikama Banyolari Hizmete Girdi

Ordu Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi ve DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi isbirligi ile uygulanan ‘Ordu Ilinde Koyunculuk Altyapisinin Güçlendirilmesi Projesi’ çerçevesinde alinan 2 adet mobil koyun yikama banyosunu üreticilerin hizmetine sundu.

Ordu'da Mobil Koyun Yikama Banyolari Hizmete Girdi
Kentte hayvanciligin gelistirilmesi adina yapilan çalismalar devam ediyor. Yaklasik 190 bin adet küçükbas hayvanin bulundugu Ordu’da üreticilere destekler verilirken, besiciler için mobil koyun yikama banyolari hizmete sunuldu. Üreticilerin 180 küçükbas hayvan için kendi imkanlari ile uyguladigi parazit ilaçlamasi yaklasik 4 saat sürerken, mobil banyolar ile ayni sürünün islemleri 6 dakikada tamamlaniyor.

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, Mesudiye ilçesinin Yesilce Mahallesi’nde alinan mobil koyun yikama banyolari ile küçükbas hayvanlara yapilan dis parazit ilaçlamasina katilarak incelemelerde bulundu. Burada, hayvanciligin gelistirilmesi adina verilen destekler hakkinda bilgiler veren Yilmaz, “50 bin hektar mera alanlarimizin ve bahçe alti otlarimizin degerlendirilmesi noktasinda ilimiz için küçükbas hayvancilik oldukça önemli olup, ilimizde yaklasik 190 bin küçükbas hayvanimiz mevcuttur. Tarim ve Orman Bakanligimizca ülkemiz genelinde küçükbas hayvan yetistiriciliginin gelistirilmesi adina önemli desteklerin veriliyor. Bakanligimiz tarafindan üreticilerimize 2022 yilinda verilecek olan hayvancilik desteklemelerinde rekor artis gerçeklesti. Geçen yil anaç koyun basina 30 TL olan destekleme bu yil anaç koyun basina 50 TL olmustur. Sürü büyütme desteginde hayvan basina 125 TL olan destekleme, 200 TL ye çikarilmistir. Hayvan gen kaynaklarinin korunmasi amaciyla ise halk elinde islah programi çerçevesindeki koyun, keçi ve yavrularina elit sürü için verilen 80 TL, 150 TL ye, taban sürü için verilen 40 TL’ye çikartilmis ve rekor artis meydana gelmistir. Geçtigimiz yil 6 bin TL olan sürü yöneticisi istihdam destegi 2 kat artirilarak 12 bin TL’ye çikartilmistir” dedi.



Yaklasik 4 saat süren parazit ilaçlamasi 6 dakikada yapilacak

Il Tarim ve Orman Müdürü Kemal Yilmaz, küçükbas hayvan yetistiriciliginin gelistirilmesi noktasinda DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi ile birlikte uygulanan projelerin önem tasidigini ifade etti.

Hizmete sunulan mobil koyun yikama banyolarinin önemine deginen Yilmaz, “Il Tarim ve Orman Müdürlügümüz, Koyun Keçi Yetistiricileri Birligi ve DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskanligi isbirliginde !Ordu Ilinde Koyunculuk Altyapisinin Güçlendirilmesi Projesi’ni hayata geçirdik ve bu proje çerçevesinde alinan 2 adet mobil koyun yikama banyosunu yetistiricilerimizin kullanimina sunduk. 180 küçükbas hayvani olan yetistiricimiz daha önceden sürüsünün parazit ilaçlamasini kendi imkanlari ile 4 saat gibi bir sürede yapabilirken, dagitilan mobil koyun banyosu ile birlikte yine ayni sürüyü 6 dakika gibi çok kisa bir sürede ilaçlayabilmektedir. Zamandan, ilaçtan ve sudan tasarruf saglayan ve üreticilerimizde büyük memnuniyet uyandiran bu mobil cihazlarin Ilimize ve küçükbas hayvan yetistiricilerimize hayirli olmasini diliyorum. Projemize destek veren DOKAP Bölge Kalkinma Idaresi Baskani Hakan Gültekin ve ekibine ayrica tesekkür ediyorum" seklinde konustu.

Yilmaz son olarak bakanlik tarafindan verilen destekler ile Ordu’da geçen yillarda 110 bin civarinda olan küçükbas hayvan sayisinin 190 bine ulastigini, üreticilere verilen desteklerin devam edecegini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA