Mugla Bacalari Sekli Sayesinde Tütmeyi Engelliyor

Mugla’nin Mentese ilçesinde yüzyillardir kullanilan baca sistemi, yagmuru ve rüzgari kesecek biçimde yapilan dikdörtgen sekli sayesinde tütmeyi engellerken, karbonmonoksit gazindan zehirlenmelerin de önüne geçiyor.

Mugla Bacalari Sekli Sayesinde Tütmeyi Engelliyor


Soguk kis günlerinin baslamasiyla, bacadan kaynakli soba zehirlenmelerinin yasanma ihtimali halk arasinda tedirginlik olusturmaya basladi.

Mugla’da ise kentin sembolü haline gelen bacalar, yüzyillardir kent halkini bu tür olumsuzluklara karsi koruyor. Çok uzun yillardir vatandaslarin ayni baca sistemini kullandigini söyleyen Mentese Belediye Baskani Bahattin Gümüs, üzeri kapali ve genis agizli bacalarin oluklu kiremitle yapildigini belirterek, "Mugla’nin simgesi haline gelen bacalar, özellikle yagmurda sert esen rüzgari kesecek biçimde, dikdörtgen olarak yapiliyor. Dört tarafi açik oldugu için tikanma ve tütmeyi engelliyor. Rüzgar nereden eserse essin Mugla bacasi dumani geriye üfürmez. Bu bizim bacamizin en önemli özelligidir. Kurum tuttugu zaman temizlenmesi gerekiyor. Belediye olarak düzenli bir sekilde denetimlerimizi yapiyoruz. Restorasyon çalismalarinda aslina uygun olarak bacalar yenileniyor” dedi.

Kaynak: İHA