Danimarka Erken Genel Seçim Için Sandik Basinda

Danimarka’da kayitli 2.4 milyon seçmen, erken genel seçim için sandik basina gitti.

Danimarka Erken Genel Seçim Için Sandik Basinda
Danimarka’da erken genel seçim için oy kullanma islemi sabah saatlerinde basladi.

Yaklasik 4.2 milyon kayitli seçmenin bulundugu ülkede 14 farkli siyasi parti, parlamentodaki 179 koltuk için yarisiyor. Ülkede, yerel saatle 08.00’de baslayan oy kullanma islemi, 20.00’ye kadar devam edecek. Ülkede seçimlerde yarisan sol görüslü kirmizi blok ile sag görüslü mavi blogun çogunluk elde etmesi beklenmiyor.

Danimarka’da 40 yildir ilk kez çift haneli sayilara çikan enflasyon oranlari nedeniyle satin alma gücü düserken, elektrik fiyatlarindaki artisin ise kis aylarinda devam etmesi bekleniyor. Mette Frederiksen hükümeti, soruna çözüm bulmak için düsük gelirli Danimarkalilara tek seferlik fatura yardimi yapilmasina karar vermis, fahis kira artislarinin önüne geçilebilmek için ise tavan fiyat uygulamasi getirmisti. Seçim kampanyasinda partiler, vergi indirimi, enflasyon ve yükselen enerji fiyatlari nedeniyle halka yardim sözü vermisti.

Vizon itlafi krizi

Haziran 2019’dan bu yana azinlik hükümetinin basinda bulunan Basbakan Mette Frederiksen, korona virüs salginiyla mücadelede yürüttügü politikalarla halkin destegini almisti. Ancak 2020 yilinin sonlarinda dogru korona virüsün vizonlarda mutasyona ugradigi gerekçesiyle hükümet 17 milyon vizonun itlaf edilmesine karar vermisti. Frederiksen, ülkedeki tüm vizonlarin itlaf edilmesi kararinin yasal bir zeminin olmadiginin ortaya çikmasiyla elestiri oklarinin hedefi olmustu. Vizon skandalinin ardindan parlamentoda Frederiksen’e destek azalmisti. Frederiksen tartismalarin ardindan geçtigimiz ay görev süresinin bitimine 7 ay kala, 1 Kasim’da erken seçim yapilmasi çagrisinda bulunmustu. Su anda 44 yasinda olan Frederiksen, 2019’da Danimarka’nin en genç basbakani olmustu.

Genel seçimin ilk sonuçlarinin gece yarisindan önce açiklanmasi bekleniyor.
Kaynak: İHA