Bakan Çavusoglu, Cumhurbaskani Erdogan'in Putin Ile Görüsecegini Duyurdu

Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, tahil krizi konusunda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ile Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin arasinda bir görüsme gerçeklesecegini açikladi.

Bakan Çavusoglu, tahil krizine iliskin açiklamalarda bulundu.

Tahil krizinin çözülmesi adina temaslarin basladigini söyleyen Çavusoglu, “Rusya’nin ihraç ettigi tahil ve gübrenin önündeki engelin hala devam ettigini (Rusya Disisleri Bakani Sergey) Lavrov bana söyledi.

Bu konuyla ilgili (Birlesmis Milletler) genel sekretere de bir mektup yazmislar. Bu mektubun bir kopyasini da gönderecekler. Biz de zaten Birlesmis Milletler’le de bu süreci takip ediyoruz. Sonuçta en basta mutabakata varildigi gibi tahil sevkiyatinin su anda yüklü gemilerde bir sikinti yok. Sonrasinda devam etmesi için sorunlarin asilmasi lazim” dedi.

Rusya tahil ve gübresinin önündeki engellerin kaldirilmasi için somut adimlarin atilmasi gerektiginin altini çizen Çavusoglu, “Her iki ülkenin ihraç ettigi ürünlere tüm dünyanin özellikle de gelismekte olan ve az gelismis ülkelerin ihtiyaci var. Biz Türkiye olarak bu çabalarimizi sürdürecegiz. Cumhurbaskanimizin (Recep Tayyip Erdogan) da Putin ile bir görüsmesi olacak bugünlerde. Cumhurbaskanimiz bizzat bu konuyla ilgileniyor. Biz yoluna koyacagimiza inaniyoruz. Öbür taraftan savas devam ediyor maalesef. Üzüntü verici görüntüler devam ediyor” açiklamasinda bulundu.

Rusya Devlet Baskani Putin’in Türkiye’de gaz merkezi kurulmasi teklifine iliskin ise Bakan Çavusoglu sunlari söyledi:

“Gaz merkezi ile ilgili Putin’in teklifinden sonra enerji bakanlarini görevlendirildi. Bir çalisma yapiliyor. Esas itibariyla Rusya’nin Avrupa ülkelerine ihraç edecegi gazla ilgili. Putin de bunu söylemisti. Ileride gaz piyasasi olustuktan sonra özellikle fiyatlarin belirlenmesi ve LNG yöntemiyle farkli ülkelere de gidebilir. Bununla ilgili su anda teknik düzeyde enerji bakanliklarimiz arasinda çalisma devam ediyor. Biz de Avrupa’da özellikle ne kadar talep olacak o konuda disisleri bakanlari olarak katkilarimizi yapiyoruz.”
Kaynak: İHA