Mevlid Gecesi Dualarla Idrak Edildi

Mevlid Gecesi tüm camilerde dualarla idrak edildi. Sakarya’da düzenlenen programda konusan Diyanet Isleri Baskani Ali Erbas, “Bugünü, Peygamber Efendimizin bütün insanliga kazandirdigi ilkeleri yeniden hatirlatma ve yeniden hatirlama anlaminda degerlendirmemiz lazim” dedi.

Mevlid Gecesi Dualarla Idrak Edildi
Alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Muhammed’in (S.A.V.) dünyayi tesriflerinin seneidevriyesi olan Mevlid Gecesi dualarla idrak edildi.

Mevlid Gecesi münasebetiyle camilerde düzenlenen programlarda, Kur’an-i Kerim tilavet edildi, ilahiler ve mevlitten bahirler okundu, salavatlar getirildi ve dualar edildi.

Hz. Peygamberin insanliga getirdigi rahmet yüklü mesajlarindan konular anlatildigi programlarda ayrica Diyanet Isleri Baskanliginin Mevlid-i Nebi Haftasi münasebetiyle belirledigi “Peygamberimiz, Cami ve Irsat” temasi çerçevesinde Hz. Peygamberin hayatindan örnekler aktarildi.

Diyanet Isleri Baskanliginca, Sakarya’nin Adapazari ilçesindeki Seyh Edebali Camii’nde düzenlenen Mevlid-i Nebi Gecesi Özel Programi’na Diyanet Isleri Baskani Prof. Dr. Ali Erbas ve çok sayida vatandas katildi.

Diyanet Isleri Baskani Erbas, “Mübarek bir gecenin yil dönümündeyiz. O gece ki, gecelerin en güzeli. Rebiulevvel ayinin 12. gecesi. Rabbimizin, ‘Ey Muhammed! Seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.’ buyurarak övdügü Hazreti Muhammed Mustafa aleyhissalatü vesselam Efendimizin dünyayi sereflendirdigi geceyi idrak ediyoruz. Ne mutlu bize” dedi.

Hz. Peygamberin insanligi karanliklardan aydinliga çikarmak için hayati boyunca mücadele ettigine isaret eden Baskan Erbas, “O Nebi ki, kirk yasinda Nurdagi’nda, ‘Yaratan Rabbinin adiyla oku.’ emriyle görevine basladi.

Efendimiz aleyhissalatü vesselam, Kur’an-i Kerim’in tamamlanmasi ile yeryüzünü aydinlatacak o ilkeleri, emirleri, kaçinilmasi gereken nehiyleri, muamelati, ahlaki ilkeleri, bütün bunlari tamamladi” diye konustu.

“Hz. Peygamber yorulmadan, usanmadan, insanlari karanliklardan aydinliga çikarmak için mücadele etti”

Hz. Peygamberin, Kur’an-i Kerim’de sahit, müjdeci, uyarici, davetçi gibi farkli vasiflarla tanitildigina isaret eden Baskan Erbas, sunlari söyledi:

“Sahitlik. Neye sahitlik yapti Allah Resulü Efendimiz? Hakkin batila hakim olusuna, iyiliklerin yayginlasmasina, kötülüklerin ortadan kalkmasina, iyilikte, takvada yardimlasmak, kötülükle, günahta, düsmanlikta yardimlasmamak ilkesinin yeryüzünde yerlesmesine Efendimiz aleyhissalatü vesselamin öncülük yapmasina ve benzeri konulara sahitlik etti.

Allah Resulü Efendimiz ne ile müjdeledi, insanliga neleri müjdeledi? Adaleti, ihsani, akrabaya bakmayi ve Kur’an-i Kerim’de Rabbimiz bize neyi emrediyorsa onlari yerine getirdigimiz takdirde Rabbimizin rizasina kavusacagimizi bize müjdeledi. Rabbimiz buyurdu ki, ‘Ey nefsini kötülüklerden arindirmis kisi, ey kötülüklerden arinmis nefis, Rabbin senden razi, sen de Rabbinden razi olarak Rabbine dön. Razi oldugum kullarim arasina gir ve cennetime gir.’ Allah Resulü Efendimiz, iste bunlarla müjdeledi. Rabbimiz buyuruyor ki, ‘Kosunuz ey müminler, magfirete kosunuz. O magfiretinin sonunda cennet vardir, ona kosunuz.’ Iste, Allah Resulü Efendimiz bütün müminleri, bütün Müslümanlari bunlarla müjdeledi.

Allah Resulu Efendimiz, uyaricilik vazifesini yapti. Efendimiz aleyhissalatü vesselam, 23 sene boyunca yorulmadan, yilmadan, usanmadan, zulümlere karsi koyarak, kendisine ne kadar engel olmaya çalisan müsrik varsa, münafik varsa onlarla mücadele ederek insanlari karanliklardan aydinliga çikarmak için mücadele etti.”

“Allah Resulü Efendimizin insanliga kazandirdigi ilkeleri saatlerce anlatsak bitmez”

Islam’in, yeryüzünde insanogluna nasip olmus en büyük nimet oldugunu belirten Baskan Erbas, “Rabbimiz, ‘Üzerinizdeki nimetimi tamamladim.’ diyor. Müslüman olmus olmakligimiz, bizim için en büyük nimettir. Iste Allah Resulü Efendimiz, Rabbimizin insanlar üzerindeki, Müslümanlar üzerindeki nimetini tamamlamasina vesile oldu 23 sene boyunca.” ifadelerini kullandi.

Baskan Erbas, Veda Hutbesi’nin, insan haklarina yönelik evrensel beyanname olarak kabul edilebilecek bir özellige sahip olduguna vurgu yaparak, konusmasini söyle sürdürdü:

“Kabilecilik, irkçilik zirve yapmisti. Fakir zengin arasindaki uçurumlar artmisti. Herkes kendi soyu sopu ile övünür hale gelmisti. Allah Resulü Efendimiz, Veda Hutbesi’nde buyurdu ki, ‘Ey insanlar, hepiniz Âdemdensiniz. Âdem de topraktandir. Arap’in Arap olmayana, Arap olmayanin Arap’a, beyazin siyaha, siyahin beyaza hiçbir üstünlügü yoktur. Üstünlük ancak takvadadir.’ buyurdu. Allah Resulü Efendimiz, ‘Allah indinde sizin en üstün olaniniz takva sahibi olaninizdir.’ Takva sahibi ne demek? Allah’in emirlerine titizlikle sarilan, nehiylerinden, haramlarindan titizlikle uzak duran insana müttaki diyoruz. Müttaki, takva sahibi. Ölçü budur. Aranizda farkli mesleklerden, farkli makamlardan insanlar var ama iste camide Allah Resulü Efendimizin Yesrib’i aydinlanmis sehir Medine-i Münevvere yapmak için kurdugu Mescid-i Nebevi’de insanlari ibadet esnasinda camide esitlemesi, dünyada bunun disinda insanlarin unvanlarini, makamlarini attigi, zenginligini, fakirligini caminin disinda biraktigi baska bir mekan yok. Iste bu güzellikleri getirdi. Allah Resulü Efendimizin insanliga kazandirdigi ilkeleri saatlerce anlatsak bitmez.”

“Kur’an-i Kerim’i hayatimiza rehber edinmeliyiz”

Kur’an-i Kerim’in, Peygamber Efendimizin en büyük mucizesi olduguna vurgu yapan Baskan Erbas, “Peygamber Efendimiz, Veda Hutbesi’nde, ‘Size iki seyi emanet birakiyorum. Bunlara sarildiginiz sürece yolunuzu sapitmazsiniz. Bunlarin birisi Allah’in Kitabi, digeri de Rasulünün sünnetidir.’ buyurdu. Bizler, Efendimiz aleyhissalatü vesselamin bu emanetine sahip çikmaliyiz. Onun bize emaneti, Kur’an-i Kerim ve sünneti. Kur’an-i Kerim’i ögrenip anlayarak, yasayarak hayatimiza rehber edinmeliyiz. Mademki bugün Efendimiz aleyhissalatü vesselamin dogumunun seneidevriyesini kutluyoruz elhamdülillah. O zaman bugünü bir iman tazeleme ve Peygamber Efendimizin bütün insanliga kazandirdigi ilkeleri yeniden hatirlatma ve yeniden hatirlama anlaminda degerlendirmemiz lazim.” seklinde konustu.

Insanlarin yaratilma gayesinin imtihan edilmek oldugunu kaydeden Baskan Erbas, söyle konustu:

“Biz yeryüzünde iyilikler yayilsin diye variz. Iyiliklerin yeryüzünde yayilmasi, her insanin kötülüklerden uzak durmasi, bunun için yaratildik. Rabbimizin ifade buyurdugu gibi, ‘Allah ölümü de hayati da bakalim hanginiz daha güzel isler yapiyorsunuz diye sizi imtihan etmek için yaratti.’ Yaratilis gayemiz imtihandir. Yeryüzünde imtihan oluyoruz. Bu imtihani kazanmamiz lazim aziz kardeslerim. Gençlerimizle, çocuklarimizla, orta yaslimizla, yaslilarimizla, hangi yasta olursak olalim birbirimize bu güzellikleri, bu ilkeleri her zaman telkin edelim. Çocuklarimiza, gençlerimize bu ilkeleri telkin etmek, onlara nasihat etmek durumundayiz. Namazi, abdesti, iyilikleri telkin edecegiz. Haramlardan, kötülüklerden gençlerimizi, çocuklarimizi uzaklastiracagiz ki Efendimiz aleyhissalatü vesselami anmis olmamizin bir anlami olsun.

Geceniz mübarek olsun, Mevlid-i Nebiniz mübarek olsun. Efendimiz aleyhissalatü vesselamin sefaatine nail olmayi Rabbim hepimize nasip eylesin. Insanligi karanliklardan aydinliga çikarmak için gönderilen Kur’an-i Kerim’i hayatimiza rehber yapmayi Cenab-i Hak hepimize nasip eylesin.”

Programda, Diyanet Isleri Baskanligi Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Saban Kondi dua etti.

Baskan Erbas, yatsi namazini kildirdiktan sonra cemaatin kandilini tebrik etti.
Kaynak: İHA